WP

WP Dom

Rynek
Wykańczanie
Wnętrza
Wokół domu

Czarna Skała. Dom inspirowany górskim krajobrazem

Projekt z założenia jest niestandardowy, inny niż zwykłe domy jednorodzinne. Przybrał abstrakcyjną formę, która komponuje się z górzystym krajobrazem okolic Bielska-Białej.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Czarna Skała. Dom inspirowany górskim krajobrazem
(Materiały prasowe, MUS ARCHITECTS, Fot: Tomasz Zakrzewski)
WP

Punktem wyjścia miały być procesy górotwórcze, a nie projektowe. I tym tropem konsekwentnie podążyli architekci. Widać tu zależność pomiędzy budynkiem a otaczającym go krajobrazem.

- „Czarna Skała” ma swój rodowód w zboczu góry, na której powstała. - tłumaczy Adam Zwierzyński z pracowni MUS ARCHITECTS. - Forma domu wyraźnie reaguje na otrzymane z lokalizacji bodźce. Program funkcjonalny i struktura domu zostały wbudowane w topografię terenu i miało to decydujący wpływ na geometrię budynku.

Materiały prasowe, MUS ARCHITECTS
Podziel się
WP

Prace projektowe rozpoczęto w 2015 r., a inwestycję zrealizowano w 2018 r. Cały plan domu oparty jest na ukształtowaniu terenu, a rzut przełamano w połowie długości. W ten sposób do domu można wejść bezpośrednio z drogi, a strefa dzienna jest połączona z ogrodem bez żadnych spadków ani schodów. Całkowity metraż użytkowy budynku wynosi 260 m kw.

Materiały prasowe, MUS ARCHITECTS
Podziel się
Materiały prasowe, MUS ARCHITECTS
Podziel się

Abstrakcyjna bryła

Funkcja jak i forma domu dopasowana jest więc do zbocza góry. Budynek wolnostojący zaprojektowano z dachem wielospadowym. Ściany, jak i dach wykończono w jednolity sposób tym samym materiałem. W ten sposób zyskują spójny charakter. Wnęki wykończone są deską elewacyjną modrzewiową. Od strony południowej zaprojektowano duże przeszklenia i okna zapewniające bezpośredni dostęp z salonu na taras oraz z pomieszczeń na piętrze – na balkon i loggie. Wycofano bryłę w części głównego wejścia do budynku. Tak zapewniono podcień wejściowy na elewacji frontowej (wjazd i wejście główne).

WP
Materiały prasowe, MUS ARCHITECTS
Podziel się
Materiały prasowe, MUS ARCHITECTS
Podziel się

Funkcjonalności

Znaczna część działki jest niezabudowana – teren ten zajmuje ogród oraz tarasy z widokiem na góry.

Na parterze znajduje się część dzienna z otwartą kuchnią, jadalnią oraz salonem, toaletą oraz garaż dwustanowiskowy, z którego jest przejście bezpośrednio do domu.

WP

Część nocną zlokalizowano na piętrze z trzema sypialniami, łazienką dostępną z korytarza oraz garderobą i pomieszczeniem gospodarczym (magazynem), które dostępne są głównej sypialni. Pokoje mają dostęp do loggii z widokiem na południe. Jest także część nieużytkowa poddasza, gdzie można wejść składanymi schodami strychowymi.

- Chcieliśmy żeby projektowany dom był niczym głaz narzutowy wbity w zbocze góry, a nie formą architektoniczną posiadającą ściany, okna i dach. – opowiadają architekci z MUS ARCHITECTS. I jak widać dobrze im to wyszło.

autor: MUS ARCHITECTS
nazwa projektu: Czarna Skała
typ: dom jednorodzinny
powierzchnia użytkowa: 260m2 (parter 168m2 + piętro 92m2)
realizacja: 2018

Polub WP Dom
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP