Czajniki, które łatwo oczyścić z kamienia. Przydatne wskazówki i sprawdzone modele

Woda z dużą ilością kamienia to problem wielu regionów w Polsce. Dzbanki filtrujące lub filtry wbudowane pod zlewem w kuchni to skuteczne urządzenia, ale nawet one nie zapobiegną w 100 procentach powstawaniu żółtawego nalotu na dnie czajnika. Czy wybór odpowiedniego modelu może spowolnić ten proces?

Czajniki, które łatwo oczyścić z kamienia. Przydatne wskazówki i sprawdzone modele
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

16.03.2018 | aktual.: 30.01.2019 11:42

Czajnik elektryczny bez kamienia. Jaki model wybrać?

Pierwsze czajniki elektryczne były dużymi, białymi sprzętami w plastikowej obudowie z zakręconą grzałką. Z czasem wnętrze urządzenia obrastało warstwą kamienia, której nie dało się wyszorować ani usunąć inaczej, niż środkiem chemicznym. Teraz najczęściej spotykamy płaskie grzałki, ukryte pod metalowym dnem czajnika. To model, który najłatwiej oczyścić z kamienia.

Dodatkową zaletą tego typu czajników jest to, że możemy zagotować w nim nawet minimalną ilość wody. W starszych czajnikach trzeba było nalać ilość wody do poziomu, który przykrywa grzałkę. Czajniki z płaskim dnem kupimy w wielu atrakcyjnych kształtach i kolorach:

Czy kamień w czajniku elektrycznym jest szkodliwy?

Powstawanie kamienia w czajniku, w którym gotujemy wodę, jest naturalnym zjawiskiem. Kamień na ściankach i dnie czajnika oraz plamy na powierzchni herbaty są efektem występowania w wodzie jonów wapnia i magnezu. To składniki pokarmowe, których naturalnie potrzebujemy. Kamień w czajniku nie jest więc szkodliwy dla zdrowia, ale wygląda nieestetycznie. Szklany czajnik pozwoli lepiej kontrolować ilość nagromadzonego osadu.

Woda czysta jak ze źródła

Dzbanek filtrujący, przez który możemy przelać wodę to niewielka inwestycja, która w znacznym stopniu usunie drobinki osadu z wody. Dzięki temu woda, którą zagotujemy w czajniku, będzie czystsza. Nadal jednak osad będzie się z czasem pojawiał w środku urządzenia.

Wybieramy czajnik, który się szybko nie zakamieni

Nawet skuteczne odkamieniacze w proszku lub płynie nie zawsze radzą sobie z kamieniem. Odkamieniacze to silne środki. Co prawda kilkakrotne opłukanie wnętrza czajnika w całości je usuwa wraz z rozpuszczonym osadem, ale nie każdy użytkownik czajnika elektrycznego chce korzystać z takich środków. Dobrze jest też wybrać czajnik, który ma precyzyjne sitko przy dzióbku. Jeśli regularnie będziemy je płukać, do herbaty czy kawy nie dostanie się dużo osadu. Przy zakupie sprawdźmy też, czy wnętrze zostało wykonane ze stali nierdzewnej. To także ułatwi oczyszczanie czajnika.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (10)