Co potrafią nowoczesne wyciągi kuchenne?
Różnorodność form, kształtów i funkcji – tak można opisać współczesny rynek okapów kuchennych. Szeroką ofertę wyciągów wzbogacają także pochłaniacze. Steruje się nimi za pomocą przycisków lub suwaków albo panelu elektronicznego, często dotykowego. Nowoczesne wyciągi mają wiele przydatnych funkcji.
12.12.2017 | aktual.: 13.12.2017 12:34
Okapy kuchenne mogą pełnić funkcję wywiewną lub recyrkulacyjną. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z urządzeniem, które odprowadza opary powstające podczas gotowania na kuchni, do kanału wentylacyjnego. W drugim pochłaniacz przefiltrowuje powietrze i pozwala mu po oczyszczeniu, powrócić do pomieszczenia. Okapy najczęściej mają oprócz włącznika zasilania kilka trybów pracy. Steruje się nimi mechanicznie za pomocą przycisków lub suwaków albo panelu elektronicznego, często dotykowego. Podstawowym wyposażeniem wyciągów i pochłaniaczy jest oświetlenie strefy gotowania, ale nowoczesne modele mają ponadto wiele dodatkowych funkcji.
Okapy podszafkowe, teleskopowe i kominowe
#
Najczęściej wybierane są modele podszafkowe, czyli proste, płaskie urządzenia montowane pod dolną płytą szafki wiszącej nad kuchenką. Ze względu na swą wielkość wyciągi zajmują więcej miejsca niż pochłaniacze. Te drugie są też mniej wydajne. Z drugiej strony pochłaniacze pozwalają na uzyskanie w pełni użytkowej szafki powyżej, podczas gdy przewody wentylacyjne połączone z wyciągiem zajmują znaczną część jej wnętrza. Aby uzyskać spójną linię wiszących elementów, szafka nad kuchnią powinna być krótsza od innych, tak by móc umieścić wyciąg lub pochłaniacz o danej wysokości.
Ponieważ powierzchnia okapu powinna być dopasowana do kubatury pomieszczenia, praktycznym rozwiązaniem zwiększającym możliwości urządzenia są okapy teleskopowe, czyli takie, które tylko na czas gotowania powiększa się do pożądanej wielkości. Ich rozsuwana część wyjeżdża na prowadnicach do środka pomieszczenia. Po zakończeniu pracy całkowicie chowają się w linii zabudowy. Modele teleskopowe są wydajniejsze od podszafkowych. Nowoczesnym rozwiązaniem są okapy łączące elementy wyciągu, pochłaniacza oraz urządzenia teleskopowego. Dobrej jakości produkt tego typu będzie kosztował około 800 zł.
Do tradycyjnych można zaliczyć okapy kominowe, czyli oddzielne konstrukcje składające się z wyciągu i rury odprowadzającej do szybu wentylacyjnego, ukryte w estetycznej obudowie i mocowane na ścianie. Modne formy będą wykonane ze stali szlachetnej, często szczotkowanej i zmatowionej. Do nowoczesnej kuchni pasują modele ukośne i o futurystycznych kształtach, np. ramy, a w niedużej przestrzeni sprawdzi się choćby praktyczny okap narożnikowy. Wyciąg podszafkowy i przyścienny kupisz już za 100 zł, ceny najdroższych modeli kominowych dochodzą do kilkunastu tysięcy złotych.
Okapy wyspowe
#
To niezależne konstrukcje, które można montować w dowolnym miejscu kuchni, jeżeli doprowadzi się tam instalację wentylacyjną. Przeznaczone są do odprowadzania oparów gotowania znad płyty kuchennej, usytuowanej na wyspie lub półwyspie. Mają formę wiszącą, podobną do okapów przyściennych. Należą do najbardziej zaawansowanych technologicznie urządzeń, choć wiele ich funkcji znajdziesz też w modelach przyściennych. Okapy wyspowe przybierają najbardziej oryginalne formy. Niektóre są prawdziwymi dziełami sztuki i trudno w pierwszej chwili odgadnąć ich przeznaczenie. Mogą mieć formę walca, żyrandola, wiszącego okręgu lub nieregularnej czaszy. Inne przeznaczone są do ukrycia w suficie. W zależności od materiału i formy wykończenia ich koszt może osiągnąć zawrotny pułap nawet 70 tys. zł. Mniej wyszukane modele nabędziesz już za 500 zł.
Dodatkowe funkcje okapów wiszących
Oprócz sterowanego oświetlenia okapy wyposażone są w minutnik i skokową zmianę siły ciągu silnika. Coraz popularniejsze są też sprzęty z czujnikiem zapachu, które włączają się same, gdy wykryją w powietrzu opary. Mogą mieć elektroniczne sterowanie dotykowe, pozwalające na ustawianie siły pracy i mocy oświetlenia, ale także programator wyłączenia okapu. Dzięki temu można pozostawić włączony wentylator na kilkanaście minut po zakończeniu gotowania, a gdy będziesz spożywać posiłek z rodziną, urządzenie samo się wyłączy po skończeniu pracy. Panel sterujący (często z ciekłokrystalicznym wyświetlaczem) pozwala także przełączać poziom filtrowania.
Wysoce wyspecjalizowane okapy mają różne rodzaje filtrów, np. węglowy, przeciwtłuszczowy, metalowy, fizelinowy. Nie tylko zbierają opary i tłuszcz, ale także pochłaniają zapachy. Dodatkowo okapy wyspowe mogą mieć funkcję turbo pozwalającą na oczyszczanie powietrza w przyspieszonym tempie. Dobry wyciąg jest w stanie 6-krotnie przefiltrować w ciągu godziny powietrze w pomieszczeniu o określonej kubaturze. Będzie miał też czujnik czyszczenia i wymiany filtrów. Najlepsze są urządzenia, które pracują cicho, wydając odgłosy na poziomie 35 dB. W ofercie producentów są też okapy z wmontowanym radiem i telewizorem.
Okapy blatowe
Najdyskretniejsze są wentylatory przeznaczone do zabudowy w blacie. Mogą mieć formę stojącej lub ruchomej płyty, którą wsuwa się w szczelinę blatu po zakończeniu gotowania. Niektóre mogą też pracować w tej pozycji, czyli wciągają parę powstającą w czasie gotowania w otwór w blacie usytuowany tuż obok płyty kuchennej. Instalacja odprowadzająca wbudowana jest w szafkę stojącą w ciągu lub na wyspie. Niestety ceny okapów blatowych są wysokie i zaczynają się od 4-5 tys. zł.