Trwa ładowanie...

Chrupiący chleb o poranku. Będzie smakować lepiej, niż ten sklepowy

Elektryczne urządzenia do wypiekania chleba zrobiły dużą furorę w kuchniach wielu Polek. Koniec z czerstwym pieczywem w weekendy. Teraz obudzi cię smak świeżo przygotowanego chleba lub bułek.

Chrupiący chleb o poranku. Będzie smakować lepiej, niż ten sklepowyŹródło: iStock.com
d2p59d2
d2p59d2

Wypróbuj praktyczne i proste w obsłudze wypiekacze, które pozwolą przygotować chleb zgodny z twoimi upodobaniami. Jeśli masz swój sprawdzony przepis i lubisz wiedzieć co jesz, sprzęt będzie idealnym uzupełnieniem domowego AGD.

Niedrogi w eksploatacji i łatwy w obsłudze

Za dobry wypiekacz o odpowiednio dużej mocy zapłacisz nawet mniej niż 300 zł. Urządzenie składa się z pojemnika, w którym wypiekany jest chleb oraz pokrywy z szybą, dzięki której możesz na bieżąco śledzić proces pieczenia. Zwykle w klapce znajduje się również otwór, przez który możesz dodawać pozostałe składniki takie jak rodzynki czy orzechy do wypiekanych ciast.

Przygotowanie pełnowartościowego pieczywa ogranicza się wyłącznie do wrzucenia do środka składników i wciśnięcia przycisku. Mieszadła poradzą sobie z zagnieceniem masy, a następnie odstawią ją do wyrośnięcia. Dopiero po jakimś czasie włączy się system grzałek, który równomiernie opiecze bochenek tak, by skórka dobrze się przyrumieniła, a środek pozostał miękki i puszysty.

Wikimedia Commons CC BY
Źródło: Wikimedia Commons CC BY

W ten sposób poradzisz sobie bez mozolnego mycia i sprzątania kuchni. Nie ma mowy o śladach mąki czy resztkach masy, które trudno zebrać z kuchennego blatu. Po zakończeniu pieczenia wystarczy wyciągnąć formę, wyjąć z niej chleb i przetrzeć. Czyszczenie ogranicza się więc do minimum.

Najważniejsze parametry

Aby wypiekacz działał bez zarzutu, trzeba zwrócić uwagę na kilka parametrów. Warto wybrać urządzenie o mocy około 500-900 W. Dzięki temu będzie w stanie długo pracować bez przerwy, a bochenek upiecze się tak szybko, jak to tylko możliwe. Drugim ważnym parametrem jest pojemność formy na ciasto. Najpopularniejsze wypiekacze oferują chleb o wadze około 0,9-1,5 kg. W zależności od liczby domowników, będzie ci potrzebny mniejszy lub większy wypiekacz.

Wersja premium dla wymagających

Wypiekacze sprawdzą się nie tylko w przygotowywaniu chleba. Sprzęt z wyższej półki ma jeszcze wiele innych funkcji. Nowoczesne urządzenia mają kilka trybów pracy, które pozwalają przygotować wyśmienite wypieki, ale i nie tylko. Dzięki specjalnemu programowi możesz wykorzystać wypiekacz do przygotowania jogurtu lub konfitur. Podobnie jak w przypadku chleba, wystarczy jedynie włożyć składniki do środka i ustawić odpowiedni tryb pracy. Po jakimś czasie można cieszyć się wyśmienitymi przetworami. Poza tym część urządzeń pozwala również na przygotowywanie bułek czy bagietek.

Chleb żytni 123RF
Chleb żytni Źródło: 123RF

Wiejskie jaja, mąka z zaufanego źródła i przede wszystkim naturalny zakwas to gwarancja wysokiej jakości wypieków. Mając do dyspozycji dobry wypiekacz, bochenek będzie się piekł nawet wtedy, gdy śpisz. To lepsza opcja niż tradycyjne pieczenie chleba w piekarniku.

d2p59d2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2p59d2