Trwa ładowanie...
ycipk-gzbbq8

Chrupiąca skórka, delikatny miąższ. Domowy chleb w jedną noc

Chcesz, żeby codziennie rano budził cię zapach świeżego pieczywa? Nie uśmiecha ci się ranne wychodzenie do piekarni po świeże bułki na śniadanie? Alternatywą będzie przygotowywanie chleba w domu. Wymaga to mniej czasu i wysiłku niż myślisz.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wypiekacz do chleba to prezent dla całej rodziny
Wypiekacz do chleba to prezent dla całej rodziny (Shutterstock.com)
ycipk-gzbbq8

Elektryczny wypiekacz do chleba to doskonały prezent dla osób, które przykładają dużą wagę do tego, co ląduje na ich talerzu. Jeśli chcesz zawsze mieć pewność, że twoje posiłki są pełnowartościowe i ze sprawdzonych składników, postaw na urządzenie, które samo zrobi dla ciebie chleb.

Kilka przycisków i gotowe

ycipk-gzbbq8

Jeśli masz do dyspozycji odpowiednie przepisy i dobrej jakości sprzęt, możesz mieć pewność, że upieczony bochenek będzie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Przygotowanie chleba w wypiekaczu jest bowiem banalnie proste. Wystarczy wsypać do pojemnika składniki pieczywa, wybrać jeden z gotowych programów pieczenia – lub nastawić timer, który rozpocznie proces o określonej godzinie – a wmontowane w urządzenie mieszadło i grzałki zrobią swoje.

Wszystkie składniki zostaną najpierw odpowiednio wymieszane tak, by powstała z nich jednolita masa o odpowiedniej konsystencji. Następnie urządzenie pozwoli ciastu należycie wyrosnąć, a w odpowiednim momencie włączą się grzałki umieszczone wokół misy, w której wyrastało ciasto. Dzięki zaprogramowanym trybom pracy nie musisz osobiście doglądać procesu pieczenia, urządzenie wyłączy się automatycznie w chwili, gdy bochenek będzie gotowy.

Pulchny i pachnący chleb zawsze wtedy, gdy masz ochotę iStock.com
Podziel się
ycipk-gzbbq8

Dodatkowe udogodnienia

Oczywiście cały czas możesz śledzić proces pieczenia przez "okienko" znajdującą się na klapie. Dzięki niemu możliwe jest również wrzucenie do środka dodatków w odpowiednim do tego czasie. W ten sposób możesz przygotować na przykład chleb z bakaliami czy suszonymi pomidorami. Przy zakupie zwróć uwagę na sprzęt z wyjmowanymi mieszadłami.

Gdy ciasto będzie gotowe do wyrośnięcia, możesz je wyjąć, dzięki czemu po upieczeniu będzie łatwiej wyjąć bochenek z formy. Aby jeszcze bardziej ułatwić wyciąganie chleba, warto zainwestować w wypiekacz, którego misa wykonana została z nieprzywieralnego materiału. Dzięki temu nie będziesz musiał natłuścić blachy przed przystąpieniem do pieczenia.

ycipk-gzbbq8

Wypiekacz czy piekarnik - co się bardziej opłaca?

Dobry wypiekacz o odpowiedniej mocy i pojemności kupisz za niecałe 300 złotych. Przy zakupie zwróć jednak uwagę na moc urządzenia. Jeśli będzie zbyt mała, pieczenie będzie trwać bardzo długo, a gotowy bochen może się okazać niedopieczony w środku. Kluczowy jest również rozmiar misy, od którego zależy to, jak duży chleb będziesz w stanie upiec. Jej wielkość waha się od 0,9 kg w tańszych modelach do nawet 1,5 kg w większych.

Niektóre urządzenia umożliwiają również przygotowywanie innych wypieków – bułek czy bagietek. Ta opcja również jest warta uwagi. Tymczasem chleb z piekarnika zdaniem konsumentów jest nieco twardszy, bardziej spieczony i wysuszony niż te z wypiekacza czy choćby bochenki kupowane w sklepie.

ycipk-gzbbq8
Polub WP Dom
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-gzbbq8

ycipk-gzbbq8
ycipk-gzbbq8