Trwa ładowanie...

Chrupiąca skórka, delikatny miąższ. Domowy chleb w jedną noc

Chcesz, żeby codziennie rano budził cię zapach świeżego pieczywa? Nie uśmiecha ci się ranne wychodzenie do piekarni po świeże bułki na śniadanie? Alternatywą będzie przygotowywanie chleba w domu. Wymaga to mniej czasu i wysiłku niż myślisz.

Chrupiąca skórka, delikatny miąższ. Domowy chleb w jedną nocŹródło: Shutterstock.com
d30gznm
d30gznm

Elektryczny wypiekacz do chleba to doskonały prezent dla osób, które przykładają dużą wagę do tego, co ląduje na ich talerzu. Jeśli chcesz zawsze mieć pewność, że twoje posiłki są pełnowartościowe i ze sprawdzonych składników, postaw na urządzenie, które samo zrobi dla ciebie chleb.

Kilka przycisków i gotowe

Jeśli masz do dyspozycji odpowiednie przepisy i dobrej jakości sprzęt, możesz mieć pewność, że upieczony bochenek będzie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Przygotowanie chleba w wypiekaczu jest bowiem banalnie proste. Wystarczy wsypać do pojemnika składniki pieczywa, wybrać jeden z gotowych programów pieczenia – lub nastawić timer, który rozpocznie proces o określonej godzinie – a wmontowane w urządzenie mieszadło i grzałki zrobią swoje.

Wszystkie składniki zostaną najpierw odpowiednio wymieszane tak, by powstała z nich jednolita masa o odpowiedniej konsystencji. Następnie urządzenie pozwoli ciastu należycie wyrosnąć, a w odpowiednim momencie włączą się grzałki umieszczone wokół misy, w której wyrastało ciasto. Dzięki zaprogramowanym trybom pracy nie musisz osobiście doglądać procesu pieczenia, urządzenie wyłączy się automatycznie w chwili, gdy bochenek będzie gotowy.

Pulchny i pachnący chleb zawsze wtedy, gdy masz ochotę iStock.com
Pulchny i pachnący chleb zawsze wtedy, gdy masz ochotę Źródło: iStock.com

Dodatkowe udogodnienia

Oczywiście cały czas możesz śledzić proces pieczenia przez "okienko" znajdującą się na klapie. Dzięki niemu możliwe jest również wrzucenie do środka dodatków w odpowiednim do tego czasie. W ten sposób możesz przygotować na przykład chleb z bakaliami czy suszonymi pomidorami. Przy zakupie zwróć uwagę na sprzęt z wyjmowanymi mieszadłami.

Gdy ciasto będzie gotowe do wyrośnięcia, możesz je wyjąć, dzięki czemu po upieczeniu będzie łatwiej wyjąć bochenek z formy. Aby jeszcze bardziej ułatwić wyciąganie chleba, warto zainwestować w wypiekacz, którego misa wykonana została z nieprzywieralnego materiału. Dzięki temu nie będziesz musiał natłuścić blachy przed przystąpieniem do pieczenia.

d30gznm

Wypiekacz czy piekarnik - co się bardziej opłaca?

Dobry wypiekacz o odpowiedniej mocy i pojemności kupisz za niecałe 300 złotych. Przy zakupie zwróć jednak uwagę na moc urządzenia. Jeśli będzie zbyt mała, pieczenie będzie trwać bardzo długo, a gotowy bochen może się okazać niedopieczony w środku. Kluczowy jest również rozmiar misy, od którego zależy to, jak duży chleb będziesz w stanie upiec. Jej wielkość waha się od 0,9 kg w tańszych modelach do nawet 1,5 kg w większych.

Niektóre urządzenia umożliwiają również przygotowywanie innych wypieków – bułek czy bagietek. Ta opcja również jest warta uwagi. Tymczasem chleb z piekarnika zdaniem konsumentów jest nieco twardszy, bardziej spieczony i wysuszony niż te z wypiekacza czy choćby bochenki kupowane w sklepie.

d30gznm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30gznm