Chrupiąca i piękna focaccia. Rewolucyjny przepis na chleb, który zawsze wychodzi
Roślinna focaccia podbija internet. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, smaczna ale również efektownie się prezentuje na stole.
15.05.2020 13:00
Podczas przedłużającej się kwarantanny zapewne stałeś się mistrzem wielu dziedzin. Sztukę pieczenia chleba opanowałeś do perfekcji, albo zostałeś szefem kuchni w stylu azjatyckim. Teraz czas na kolejny poziom. Pragniemy zachęcić cię do skierowania kroków do Włoch, a przynajmniej do kulinarnej części tego pięknego kraju.
Choć focaccia jest bardzo prostym przepisem, to możesz dodać mu trochę kreatywnego skomplikowania. W internecie coraz częściej można natknąć się na fotografie pięknych kompozycji wykonanych na focacci z użyciem ogrodowych kwiatów, czy łąkowych ziół. Zrobienie własnej kompozycji urozmaici wolny czas, a zdjęcia zaskoczą niejednego znajomego.
Focaccia - co to takiego?
Metoda bez zagniatania zwaną po angielsku "no knead", opisał na początku lat 2000 nowojorski piekarz, a dzięki rozwojowi internetu wkrótce potem nastąpił proces ekspansji przepisu na resztę świata. Od tego czasu powstały setki podobnych pomysłów na chleby, bułki i focaccie bez zagniatania. Wszystkie wykorzystują ten sam trik – ciasto nabiera odpowiedniej konsystencji i wyjątkowo smacznej skórki dzięki powolnej fermentacji w niskich temperaturach.
Przepis cieszy się tak wielką popularnością z jednego ważnego powodu - zawsze wychodzi nawet największym kulinarnym laikom. Ciasto wyrasta samo 8 – 24 godziny w lodówce, więc nie ma potrzeby brudzić rąk. Dodatkową zaletą jest też to, że nie trzeba zbyt dokładnie planować pieczenia – można wymieszać składniki przed pójściem spać, a focaccie upiec rano, po pracy lub następnego wieczora. Ponadto do wyrobienia ciasta będą wam potrzebne tylko trzy składniki: mąka (tortowa lub chlebowa), suche drożdże i sól.
Składniki na blachę o wymiarach około 30 x 25:
500 g mąki pszennej (około 3 1/2 szklanki)
1 1/2 szklanki wody (375 ml)
1 1/2 łyżeczki soli
4 g suchych drożdży
2 – 4 łyżki oliwy
sól do posypania
Przygotowanie:
Do dużej miski, która na pewno zmieści się w lodówce dodać odmierzoną mąkę, wodę, drożdże oraz sól. Wymieszać składniki przy pomocy silikonowej szpatuły. Wlać 2 łyżki oliwy do miski i ponownie włożyć ciasto, obrócić, żeby zanurzyło się w oliwie z każdej strony.
Miskę szczelnie przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na 8 – 24 godziny. Po tym czasie formę do pieczenia niedbale posmarować łyżką oliwy i przełożyć ciasto z miski do formy. Rozciągnij ciasto palcami, robiąc w cieście wgniecenia i zostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 – 3 godziny. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto powinno być pulchne jak na zdjęciu. Zrób kilka dziurek palcem, oblej oliwą, oprósz solą i włóż do gorącego piekarnika. Piecz przez 16 – 20 minut do momentu, aż focaccia będzie rumiana.
Kompozycje ziołowo-kwiatowe to tylko i wyłącznie kwestia twojej osobistej kreatywności. Nadadzą się liście, łodygi, kwiaty czy zioła takie jak: pokrzywa, melisa i mięta. Większość inspiracji znajdziesz na Instagramie pod hasztagiem "focaccia". Ciasto ozdabiaj na chwilę przed włożeniem do piekarnika. Pamiętaj o skropieniu go oliwą, wtedy unikniesz zbyt mocnego przypieczenia.
Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.