Trwa ładowanie...
d2ut3qs

Chrupiąca i piękna focaccia. Rewolucyjny przepis na chleb, który zawsze wychodzi

Roślinna focaccia podbija internet. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, smaczna ale również efektownie się prezentuje na stole.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Chrupiąca i piękna focaccia. Rewolucyjny przepis na chleb, który zawsze wychodzi
(Shutterstock)
d2ut3qs

Podczas przedłużającej się kwarantanny zapewne stałeś się mistrzem wielu dziedzin. Sztukę pieczenia chleba opanowałeś do perfekcji, albo zostałeś szefem kuchni w stylu azjatyckim. Teraz czas na kolejny poziom. Pragniemy zachęcić cię do skierowania kroków do Włoch, a przynajmniej do kulinarnej części tego pięknego kraju.

Choć focaccia jest bardzo prostym przepisem, to możesz dodać mu trochę kreatywnego skomplikowania. W internecie coraz częściej można natknąć się na fotografie pięknych kompozycji wykonanych na focacci z użyciem ogrodowych kwiatów, czy łąkowych ziół. Zrobienie własnej kompozycji urozmaici wolny czas, a zdjęcia zaskoczą niejednego znajomego.

d2ut3qs

Focaccia - co to takiego?

Metoda bez zagniatania zwaną po angielsku "no knead", opisał na początku lat 2000 nowojorski piekarz, a dzięki rozwojowi internetu wkrótce potem nastąpił proces ekspansji przepisu na resztę świata. Od tego czasu powstały setki podobnych pomysłów na chleby, bułki i focaccie bez zagniatania. Wszystkie wykorzystują ten sam trik – ciasto nabiera odpowiedniej konsystencji i wyjątkowo smacznej skórki dzięki powolnej fermentacji w niskich temperaturach.

Przepis cieszy się tak wielką popularnością z jednego ważnego powodu - zawsze wychodzi nawet największym kulinarnym laikom. Ciasto wyrasta samo 8 – 24 godziny w lodówce, więc nie ma potrzeby brudzić rąk. Dodatkową zaletą jest też to, że nie trzeba zbyt dokładnie planować pieczenia – można wymieszać składniki przed pójściem spać, a focaccie upiec rano, po pracy lub następnego wieczora. Ponadto do wyrobienia ciasta będą wam potrzebne tylko trzy składniki: mąka (tortowa lub chlebowa), suche drożdże i sól.

d2ut3qs

Składniki na blachę o wymiarach około 30 x 25:

500 g mąki pszennej (około 3 1/2 szklanki)
1 1/2 szklanki wody (375 ml)
1 1/2 łyżeczki soli
4 g suchych drożdży

2 – 4 łyżki oliwy
sól do posypania

Przygotowanie:

Do dużej miski, która na pewno zmieści się w lodówce dodać odmierzoną mąkę, wodę, drożdże oraz sól. Wymieszać składniki przy pomocy silikonowej szpatuły. Wlać 2 łyżki oliwy do miski i ponownie włożyć ciasto, obrócić, żeby zanurzyło się w oliwie z każdej strony.

d2ut3qs

Miskę szczelnie przykryć pokrywką i włożyć do lodówki na 8 – 24 godziny. Po tym czasie formę do pieczenia niedbale posmarować łyżką oliwy i przełożyć ciasto z miski do formy. Rozciągnij ciasto palcami, robiąc w cieście wgniecenia i zostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1,5 – 3 godziny. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto powinno być pulchne jak na zdjęciu. Zrób kilka dziurek palcem, oblej oliwą, oprósz solą i włóż do gorącego piekarnika. Piecz przez 16 – 20 minut do momentu, aż focaccia będzie rumiana.

Kompozycje ziołowo-kwiatowe to tylko i wyłącznie kwestia twojej osobistej kreatywności. Nadadzą się liście, łodygi, kwiaty czy zioła takie jak: pokrzywa, melisa i mięta. Większość inspiracji znajdziesz na Instagramie pod hasztagiem "focaccia". Ciasto ozdabiaj na chwilę przed włożeniem do piekarnika. Pamiętaj o skropieniu go oliwą, wtedy unikniesz zbyt mocnego przypieczenia.

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

d2ut3qs

Podziel się opinią

Share

d2ut3qs

d2ut3qs