KuchniaBrudny piekarnik. Jak i czym czyścić uporczywe zabrudzenia?

Brudny piekarnik. Jak i czym czyścić uporczywe zabrudzenia?

Uporczywe smugi i przypalone powierzchnie w piekarniku mogą skutecznie zniechęcić do dalszych eksperymentów kulinarnych. Na szczęście są sposoby na usunięcie nawet najtrudniejszych zabrudzeń i przywrócenie urządzeniu nieskazitelnej czystości. Poznaj nasze sprawdzone metody na czyszczenie piekarnika bez użycia chemicznych detergentów.

Piekarnik z trudnymi zabrudzeniami może błyszczeć jak nowy
Piekarnik z trudnymi zabrudzeniami może błyszczeć jak nowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Piekarnik to nieodłączny element każdej kuchni. Miłośnicy domowych dań i wypieków z pewnością docenią domową pizzę, ciasta, chleby, soczyste mięsa, zapiekanki i ryby, które można bez trudu przygotować dzięki różnym trybom grillowania i pieczenia. Niestety, im częściej korzystamy z dobrodziejstw piekarnika, tym trudno utrzymać go w nieskazitelnej czystości. Niewielkie zabrudzenia bez trudu wyczyścimy gąbeczką z odrobiną płynu domycia naczyń, ale jak poradzić sobie z przypalonymi powierzchniami, które zdecydowanie opierają się działaniu popularnych środków myjących? Poznaj domowe, w pełni bezpieczne sposoby na czyszczenie piekarnika i raz na zawsze pożegnaj uporczywe zabrudzenia.

Jak często czyścić piekarnik?

Wiadomo, że czysty i zadbany sprzęt AGD to gwarancja dobrego smaku przyrządzanych potraw. Ta sama zasada dotyczy piekarnika. Jeżeli korzystamy z niego regularnie, należy czyścić zabrudzone i przypalone powierzchnie po każdym użyciu – dzięki temu mamy pewność, że jedzenie, które przygotujemy, będzie w pełni zdrowe i bezpieczne, a zaschnięty tłuszcz nie utrwali się na ścianach piekarnika jeszcze bardziej, utrudniając tym samym pozbycie się zabrudzeń w przyszłości.

Czyszczenie blach, rusztów, dna i ścian bocznych piecyka najlepiej wykonywać, kiedy urządzenie zupełnie ostygnie. Niewielkie zabrudzenia bez trudu usuniemy łagodnymi detergentami, którymi na co dzień myjemy naczynia i kuchenne powierzchnie. W przypadku, gdy brud jest zaschnięty i nie da się go zmyć za pomocą szorowania gąbeczką, trzeba sięgnąć po mocniejsze środki. Na rynku dostępne są specjalne preparaty chemiczne, które szybko i skutecznie rozprawiają się z uporczywym brudem. Niestety, stosowanie takich środków nie jest w pełni bezpieczne dla zdrowia i środowiska. Znacznie lepiej sięgnąć po domowe sposoby na zwalczanie trudnych zabrudzeń. Produkty, które będą potrzebne do mycia piekarnika, z pewnością masz w kuchennej szafce.

Ocet – niezawodny środek na zaschnięty tłuszcz i przypalone powierzchnie

Ocet to uniwersalny produkt, który doskonale sprawdza się także jako środek czyszczący. Najlepiej wymieszać ocet z wodą w proporcjach 1:1. Tak przygotowanym roztworem nacieramy brudne powierzchnie i pozostawiamy preparat na ok 30 minut, żeby zaczął działać. Następnie dokładnie myjemy wnętrze piekarnika przy pomocy szmatki.

Ocet można także wykorzystać do czyszczenia piekarnika z termoobiegiem. Roztwór wody z octem wlewamy do naczynia żaroodpornego wstawiamy miksturę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po upływie 30 – 40 minut przypalone zabrudzenia zmiękną, dzięki czemu będzie je łatwo usunąć z wewnętrznych ścian urządzenia.

Sok z cytryny – szybko rozpuszcza zaschnięty brud

Podobne działanie do octu ma cytryna. Sok z tego owocu, dzięki zawartości naturalnych kwasów, szybko rozpuszcza tłuszcz i skutecznie radzi sobie z trudnymi zabrudzeniami. Co więcej, ta metoda jest równie bezpieczna dla zdrowia i w pełni ekologiczna. Żeby szybko pozbyć się trudnych zabrudzeń, należy przygotować mieszankę z soku z jednej cytryny, połowy szklanki octu jabłkowego i połowy szklanki roztworu z sody oczyszczonej. Tak przygotowaną miksturą natrzyj zabrudzone powierzchnie. Po niewielkim odstępnie czasu możesz umyć wnętrze piekarnika przy pomocy wilgotnej szmatki.

Parafina – skuteczny sposób na trudne zabrudzenia

W sytuacji, gdy inne sposoby zawodzą, warto sięgnąć po metodę naszych mam i babć – czyszczenie parafiną, a właściwie specjalnie przygotowanym roztworem z parafiny i soli. Miksturę należy przyrządzić w następujących proporcjach: jedna łyżka parafiny i dwie łyżki soli. Ten naturalny preparat skutecznie rozpuszcza zaśniedziały brud i przypalony tłuszcz. Kiedy już dokładnie wyczyścisz piekarnik roztworem z parafiny i soli, umyj jego wnętrze wodą z dodatkiem soli. Urządzenie będzie lśniło nieskazitelną czystością.

Źródło artykułu:WP Dom
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (11)