OgródBogata w żelazo i witaminy. Jak zbierać pokrzywę, żeby się nie poparzyć?

Bogata w żelazo i witaminy. Jak zbierać pokrzywę, żeby się nie poparzyć?

Pierwsze czerwcowe tygodnie to ostatni czas, by zebrać młodą pokrzywę na susz. Do tego nadają się młode pędy rośliny tuż przed kwitnieniem. Taka pokrzywa ma wówczas najwięcej składników odżywczych.

Bogata w żelazo i witaminy. Jak zbierać pokrzywę, żeby się nie poparzyć?
Źródło zdjęć: © Pixabay

03.06.2020 | aktual.: 04.06.2020 09:25

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

Dlaczego powinno zbierać się pokrzywę przed kwitnieniem? Bo taka roślina ma najwięcej substancji odżywczych. Kwitnienie powoduje, że wszystkie soki gromadzą się w kwiecie, a sama roślina staje się mało sprężysta i mniej odżywcza dla człowieka.

Zanim przystąpisz do zbierania pokrzywy, nałóż rękawiczki. Jeśli nie posiadasz, unikaj dotykania listków z góry. To wierzchnia warstwa posiada ostre włoski, które powodują świąd i poparzenie. Pokrzywa złapana od dołu nie ma właściwości parzących.

Jak zbierać?

Jeśli chcesz zebrać pokrzywę na susz nie ma konieczności ścinania jej w całości. Wystarczy, że zetniesz lub zerwiesz tylko ostatnie 3- 4 listki przy samej górze - są najmłodsze więc są najbardziej wartościowe pod względem odżywczym. Dolne części pokrzywy i łodygi zjedzone w większych ilościach mogą szkodzić lub powodować problemy żołądkowe. Są przy tym łykowate i niesmaczne. Przy wrzucaniu listków do torby zadbaj o to, żeby się ze sobą nie posklejały. Pamiętaj też, żeby nie zrywać pokrzyw przy drogach i w miejscach, w których są narażone na zanieczyszczenia. Jeśli pomimo to zdecydujesz się na zbiory w takim miejscu, przed suszeniem dokładnie je umyj.

Obraz
© Pixabay

Suszenie i zastosowanie pokrzywy

Kiedy już posiadasz zbiór młodych listków, najpierw opłucz je w sitku i rozłóż na papierze do wyschnięcia. Gdy będą osuszone masz do wyboru dwie możliwości suszenia. Pierwsza polega na tym, że rozkładasz na dużej, suchej powierzchni przykrytej papierem listki i taką tackę z roślinami chowasz w suchym i zacienionym miejscu. Wystawianie ich na słońce nie jest dobrym pomysłem. W zbyt ciepłym pokoju, wyschną zbyt szybko, a przez to stracą zdrowotne właściwości. Idealnie ususzoną pokrzywę poznasz po kolorze - powinna być ciemnozielona i delikatnie kruszyć się w palcach.

Drugą metodą jest suszenie w piekarniku. Powinno się to robić wyłącznie wtedy, gdy powietrze jest wilgotne, a pogoda nie rozpieszcza. W tym celu ustaw temperaturę piekarnika na 35 stopni C. Żeby umożliwić pokrzywie dostęp do chłodniejsza powietrza, susz roślinę w lekko uchylonym piekarniku. Całość powinna zająć nie więcej jak kwadrans. Po wysuszeniu listki powinny być ciemnozielone z widoczną siateczką białych żyłek. Zbrązowiałe liście świadczą o tym, że zioło suszone było zbyt długo. Wysuszone będą pachnieć gorzkawo, a ich smak będzie lekko słony. Taki susz nada się na herbatę (wystarczy 3-4 listki zalać wodą w temperaturze ok. 90 stopni), można go także dodawać do sałatek lub past.

Obraz
© Pixabay

Właściwości pokrzywy?

Pokrzywa ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Jest przy tym bogata w żelazo, krzem, wapń, mangan, potas, miedź, witamin C, B, K i A. Oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii, przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie, oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka, obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi, posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie. Jest doskonałym lekiem na anemię i wsparciem przy ogólnym osłabieniu organizmu. Pomaga również podnieść poziom żelaza kobietom w ciąży.

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

Źródło artykułu:WP Dom
pokrzywaziołasuszenie ziół
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (64)