Blender kielichowy czy ręczny? Który wybrać?
Jeśli raz użyjesz blendera, nie będziesz mógł sobie wyobrazić bez niego życia, bo znacznie przyspiesza przygotowywanie posiłków. Do tego niektóre modele są dostępne w bardzo przystępnych cenach. Na którą wersję się zdecydować: blender kielichowy, a może ręczny?
#
Wybierając blender, odpowiedzmy sobie na pytanie, do czego będziemy go używać. Blender ręczny pomoże nam szybko przygotować zupę o kremowej konsystencji, sosy, kremy czy proste koktajle z miękkich owoców. Blender kielichowy stwarza większe pole do popisu. Z jego użyciem przygotujemy smoothie z warzyw i owoców, poradzimy sobie z miksowaniem zmrożonych składników i kostek lodu, a nawet rozdrobnimy orzechy.
Na ostrzu noża
#
Ostrza to jedna z ważniejszych części obu modeli blendera. Od nich w dużej mierze zależą możliwości sprzętu. Powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, warto też, aby były pokryte powłoką tytanową. Efektywniej tną noże poruszające się z góry na dół niż te pracujące na jednym poziomie. Utrzymanie ostrzy w czystości jest łatwiejsze, jeśli można je wyjąć z urządzenia. Noże przytwierdzone na stałe nie są zbyt kłopotliwe w myciu w przypadku blendera ręcznego, ale w modelu kielichowym już tak. Warto też wiedzieć, że ostrza wyposażone w ząbki wolniej się zużywają.
Liczy się ilość?
#
Wybór blendera dyktują nasze potrzeby. Jeśli urządzenie będzie wykorzystywać jedna osoba i to do prostych prac, wystarczy jej blender ręczny. Jeśli jednak w grę wchodzi miksowanie dla całej rodziny, niezastąpiony będzie model kielichowy o dużej pojemności (min. 1,5 l). Dla jednej osoby doskonałym pomysłem jest blender z bidonem (ok. 0,5 l), który zamiast dzbanka ma odkręcany pojemnik. Bidon z porannym koktajlem można więc od razu zabrać do pracy czy na trening.
Jest moc!
#
Blendery stojące mają zwykle większą moc niż ręczne, mogą osiągać nawet 1500 W. Im większa moc, tym większa wydajność i wytrzymałość urządzenia. Blender kielichowy o dużej sile pozwoli zmiksować większość składników bez większego problemu. Ze sprzętem o mniejszej mocy należy uważać, bo istnieje ryzyko przepalenia przy twardszych składnikach.
Pełen obrót
#
Użyteczność blendera zależy też od tego, czy jest on wyposażony w regulację prędkości. Regulowanie umożliwia pokrętło, którym przeskakujemy na różne poziomy, lub przycisk (mocniej lub słabiej naciskany). To praktyczna opcja, ponieważ niektóre składniki muszą być miksowane wolniej, a inne szybciej. Odpowiednie przyspieszenie przyda się też wtedy, gdy na przygotowanie posiłku nie mamy zbyt dużo czasu.
Ręczny czy kielichowy?
#
Podsumowując, blender ręczny jest wygodniejszy w użyciu, ciszej pracuje, łatwiej utrzymać go w czystości, zajmuje mało miejsca i jest tańszy. Ma jednak niższą moc, jest mniej poręczny i niesie ryzyko rozpryskiwania składników podczas miksowania. Blender kielichowy ma większą moc i stabilność, radzi sobie nawet z bardzo twardymi produktami, dokładnie je miksuje bez rozpryskiwania. Zajmuje jednak więcej miejsca, dłużej się go czyści, głośniej pracuje i jest droższy. Ale wybór zależy już od naszych wymagań i możliwości.