Błędy w urządzaniu kuchni. Jak ich uniknąć?

Choć wydawać by się mogło, że o projektowaniu kuchni wiadomo już wszystko, nadal jednak warto pamiętać o ważnych krokach podjętych jeszcze przed aranżacją tej najważniejszej przestrzeni w domu. Na co musisz zwrócić uwagę, zanim zaczniesz remont kuchni, by uniknąć najczęstszych błędów?

Pierwszym krokiem jest precyzyjne ustalenie posiadanego budżetu oraz projekt kuchni. Znając granice własnych możliwości, bez problemu dobierzesz odpowiednie materiały oraz sprzęty, unikniesz też sytuacji, w której po zakupie kosztownej zabudowy meblowej będziesz zmuszony wybierać najtańsze sprzęty AGD.

Błędy w urządzaniu kuchni. Jak ich uniknąć?
Źródło zdjęć: © Komandor

25.07.2014 09:17

Równie istotne jest trzymanie się zasad kuchennej ergonomii. Ważna jest przede wszystkim funkcjonalność, ale też odpowiednio dobrana estetyka dostosowana do twojego stylu życia. Planując kuchnię, zwróć uwagę na rzeczy, które na pierwszy rzut oka wydają się oczywiste: odpowiednią wysokość i powierzchnię blatów czy odległość między sprzętami kuchennymi.

Projekt kuchni: podział strefowy

Jednym z częstszych błędów podczas projektowania kuchni jest pominięcie lub minimalizacja jednej z pięciu podstawowych stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania. Strefy te powinny następować po sobie - w wypadku osoby praworęcznej zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a u osoby leworęcznej - w przeciwnym.

Projekt kuchni: trójkąt roboczy

Równie istotne jak strefy są odległości i tzw. trójkąt roboczy, czyli lodówka, zlew i kuchenka. - Aby kuchnia była w pełni funkcjonalna, odległości pomiędzy urządzeniami w trójkącie kuchennym nie powinny przekraczać: od lodówki do zlewozmywaka 120-210 cm, od zlewozmywaka do kuchenki 120-210 cm, natomiast od lodówki do kuchenki 120-270 cm – informuje Marcin Piekarczyk ze sklepu OleOle!. Zbyt małe odległości między kuchenką a zlewozmywakiem, a także między zlewozmywakiem a lodówką są bardzo niewygodne. Z drugiej strony problemem mogą być za duże odległości.

Projekt kuchni: wyspa

W dużej kuchni pokonywanie kilometrów pomiędzy lodówką, piekarnikiem a zlewozmywakiem jest męczące. Skutecznym rozwiązaniem jest wówczas wyspa. Z obu stron wokół zlewu powinny być zaprojektowane blaty robocze, które posłużą do odkładania produktów lub gotowych potraw.

Projekt kuchni: blaty

Bardzo ważną kwestią, której często się nie dostrzega, jest wysokość kuchennych blatów, ich powierzchnia oraz rozmieszczenie sprzętów na odpowiednim poziomie. - Wysokość mebli kuchennych powinna być dostosowana do wzrostu użytkowników – informuje Katarzyna Drabik z firmy Komandor. Eksperci twierdzą, że wysokość blatu powinna wynieść od 10 do 15 cm poniżej wysokości łokcia, z tolerancją do kilku centymetrów, kiedy z kuchni korzysta kilka osób.

Najwygodniejszym układem zabudowy kuchennej jest taka, która przyjmuje kształt litery U, L lub G. – Zdecydowanie odradzam układ zabudowy jednorzędowej, gdyż przeważnie wtedy pokonuje się największe odległości i nie stosuje się do zasady kuchennego trójkąta, który przede wszystkim poprawia funkcjonalność przestrzeni. Choć w niektórych przypadkach zachowanie odpowiednich odległości pomiędzy sprzętami również sporo ułatwia – informuje Monika Szczęsny, projektantka wnętrz z firmy Komandor.

Projekt kuchni: funkcjonalne rozwiązania

Ważne jest też „planowanie poziome”. W szafkach na wyższej wysokości warto poustawiać te rzeczy, które są rzadziej używane. To samo dotyczy najniższych partii. Odpowiednie ustawienie sprzętów oszczędzi ci niepotrzebnego schylania i poszukiwania przedmiotów, które są potrzebne w danym momencie. Warto się też zastanowić, czy w dolnych partiach zabudowy nie zdecydować się na większą liczbę szuflad (ze ścianką tylną oraz boczną zabudową zabezpieczającą naczynia przez potłuczeniem), które w niektórych przypadkach pozwolą lepiej zorganizować przestrzeń.

Szafki znajdujące się w narożach ze względu na problematyczne ułożenie powinny mieć dobrze wybrany system zabudowy wewnętrznej, dzięki któremu łatwo wyjąć znajdujące się w szafce lub szufladzie przedmioty. W zagospodarowaniu wąskich przestrzeni w zabudowie pomogą ci wąskie szafeczki, w których zamontować można kosze. Dzięki temu w szafce ukryjesz butelki czy słoiki.

W kuchni bardzo istotne jest dobre oświetlenie. To główne nie powinno być zbyt intensywne. Raczej ciepłe. Powierzchnie robocze warto doświetlić dodatkowym źródłem. Warto skorzystać z różnego rodzaju świetlówek, lub oświetlanie typu LED, które doskonale sprawdzi się zainstalowane bezpośrednio nad blatami.

Projekt kuchni: skorzystaj z pomocy

Pomocy można szukać u specjalistów. Przy zaawansowanym projekcie warto się poradzić specjalistów lub skorzystać z dostępnych, gotowych rozwiązań. Doświadczony projektant wnętrz doradzi ci, jak ulokować sprzęty, aby ich codzienna eksploatacja nie sprawiała problemu. W bardzo wielu przypadkach również producenci mebli doradzą, jakie meble wybrać i jak zaplanować ich rozstawienie na planie mieszkania. Jeśli nie chcesz korzystać z pomocy specjalisty, pomóc mogą gotowe rozwiązania. W internecie, często na stronach producentów mebli znajdziesz programy do wizualizacji, które pomogą w aranżacji nowej przestrzeni.

Źródło artykułu:Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (56)