KuchniaBlat kuchenny na lata. Zobacz, czym kierować się przy wyborze

Blat kuchenny na lata. Zobacz, czym kierować się przy wyborze

Blat kuchenny to strategiczny punkt każdej kuchni. Wyznacza przestrzeń roboczą do przygotowywania posiłków. Musi więc być trwały, funkcjonalny i wygodny w użytkowaniu. Nowoczesny blat często jest też modnym elementem aranżacji, który podkreśla styl i charakter wnętrza. Który model łączy w sobie te wszystkie cechy? Oto przydatne wskazówki.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

29.12.2023 16:52

Materiał wykonania blatu

Drewno, laminat, a może kamień? Blat kuchenny może być wykonany z wielu materiałów, które różnią się od siebie wyglądem, odpornością na działanie niekorzystnych czynników oraz ceną. Każdy z nich ma swoje wady i zalety.

  • Blat laminowany – to najczęściej wybierany rodzaj blatów. Meble z laminatu są łatwo dostępne i można je dopasować do każdego wnętrza, ponieważ występują w różnorodnej gamie kolorów i wzorów. Z powodzeniem imitują drewno, marmur czy lastryko. Wyróżniają się dużą wytrzymałością na działanie detergentów i barwników spożywczych. Niestraszne są im więc plamy z wina, soku czy kawy. Ich ogromną zaletą jest również przystępna cena.
© materiały partnera

Niestety blaty z laminatu nie są zbyt odporne na zarysowania. Nie należy więc na nich bezpośrednio kroić. Trzeba też uważać na wilgoć, ponieważ pod jej wpływem materiał może puchnąć.

  • Blat drewniany – naturalny i oryginalny wygląd to największy atut drewnianego wyposażenia. Blaty wykonane z tego ekologicznego materiału są niepowtarzalne ze względu na unikalne rozłożenie słojów i wzorów. To ponadczasowa klasyka, która wprowadza do wnętrza swojski i przytulny klimat.
© materiały partnera

Trzeba jednak pamiętać, że wariant drewniany wymaga odpowiedniej ochrony. Zalecana jest regularna impregnacja olejem lub woskiem, która pomaga zabezpieczyć materiał przed działaniem wilgoci. Problematyczne bywa również usuwanie plam z powierzchni roboczej. Drewniany blat nie jest też najtańszą opcją. Decydując się na zakup takiego modelu, trzeba się liczyć z kosztem od 400 do 600 zł na metr materiału.

  • Blat kamienny – cechuje się dużą wytrzymałością na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne oraz działanie detergentów i wysokich temperatur. Najtrwalszy i najbardziej odporny na zaplamienia jest blat granitowy. Występuje w ok. 200 odmianach kolorystycznych, więc każdy z łatwością znajdzie odpowiadający mu odcień. Oprócz tego do wyboru są blaty bazaltowe, marmurowe czy porfirowe. Te dwa ostatnie trzeba jednak zaimpregnować, ponieważ są podatne na uszkodzenia i trwałe zaplamienia.
© materiały partnera

Największym minusem kamiennych blatów jest ich wysoka cena. Koszt metra granitu jest kilka-kilkanaście razy większy niż laminowanej płyty wiórowej. Kolejnym problemem jest skomplikowany montaż i obróbka materiału, które wymagają użycia specjalistycznego sprzętu. Trzeba również pamiętać, że kamień jest zimny w dotyku i niektórym może się wydawać nieprzyjemny w odbiorze.

  • Blat konglomeratowy – powstaje ze zmielonego kamienia (granitu, kwarcu czy marmuru) połączonego z żywicą poliestrową. Charakteryzuje się niezwykłą twardością, odpornością na zarysowania i powstawanie plam. Blaty występują w wielu opcjach kolorystycznych i stylach wykończeniach, takich jak mat, wysoki połysk czy powierzchnia z fakturą.
  • Blat z konglomeratu nie jest jednak rozwiązaniem pozbawionym wad. Największym ograniczeniem jest jego wysoki koszt. Cena za metr bieżący to aż 700-1000 zł. Słabą stroną takiego blatu jest również niewielka odporność na ciepło i promieniowanie UV.
  • Co z wymiarami blatu?

    Materiał wykonania to ważny, ale nie jedyny aspekt, który trzeba wziąć pod uwagę podczas zakupu blatu. Równie istotny jest wymiar mebla. Przyjmuje się, że minimalna szerokość powierzchni roboczej wynosi 60 cm, a optymalnie – 80 cm lub więcej. Klienci mają też do wyboru gotowe produkty wykonane np. z laminatu lub tworzone na wymiar modele drewniane czy kamienne.

    Jeśli chodzi o grubość blatu, to zależy ona od materiału, z jakiego wyprodukowano mebel. Zazwyczaj jest to od 2,8 do 4 cm, co wystarcza do zainstalowania wewnątrz np. płyty grzewczej. W większości przypadków blaty montuje się na wysokości ok. 85 cm od podłogi. Jest to wymiar idealnie dopasowany do osoby o wzroście 170 cm.

    Kolor blatu ma znaczenie

    Wiele osób zastanawia się, jaki kolor blatu lepiej sprawdzi się w kuchni: jasny czy ciemny? Każda z tych opcji ma swoich zwolenników i przeciwników.

    Odcień blatu można dopasować do kuchennej aranżacji na dwa sposoby. Pierwszy z nich to zasada podobieństw. W tym przypadku powierzchnia robocza mebla tworzy spójne zestawienie z zabudową i frontami.

    Druga możliwość to zasada kontrastów, czyli idealna propozycja dla entuzjastów odważnych i nowoczesnych połączeń. Dobrym pomysłem jest zestawienie jasnych mebli z ciemnym blatem w odcieniu czerni lub grafitu. Równie ciekawie prezentują się zestawienia, w skład których wchodzą ciemne blaty i korpusy uzupełnione o jasne fronty.

    Na końcu warto też pamiętać o zasadzie optycznego powiększenia wnętrza poprzez kolor. Jeżeli kuchnia jest niewielka, dodatkowych centymetrów doda jej biały blat wykończonym połyskiem. Z kolei w większych pomieszczeniach można postawić na czarne wyposażenie. Blat w tym kolorze doda wnętrzu elegancji.

    © materiały partnera

    Wybrać mądrze

    Blaty kuchenne występują w wielu odmianach. Mogą być wykonane z różnego materiału, np. drewna, kamienia czy laminatu. Użytkownicy mają też do wyboru setki wariantów kolorystycznych, dlatego każdy bez problemu znajdzie model odpowiadający jego potrzebom.

    Co zatem warto wziąć pod uwagę przed zakupem? Najważniejsze są: trwałość, wytrzymałość, rozmiar, estetyka produktu oraz jego odporność na działanie niekorzystnych warunków, takich jak wilgoć czy wysokie temperatury. Blat kuchenny to inwestycja na lata. Warto zatem dobrze przemyśleć sprawę i wybrać solidny model.

    Źródło artykułu:WP Dom
    leroy merlindomkuchnia
    Wybrane dla Ciebie