Jeśli lubisz nowości i zmiany w wystroju, możesz do kuchni wybrać tani, nietrwały, ale efektowny blat. Tym jednak, którym na myśl o remoncie cierpnie skóra, polecamy wybór przemyślany. Jakie blaty kuchenne będą najlepsze? Kamienne, z konglomeratu czy może stalowe?
Jeśli lubisz nowości i zmiany w wystroju, możesz do kuchni wybrać tani, nietrwały, ale efektowny blat. Tym jednak, którym na myśl o remoncie cierpnie skóra, polecamy wybór przemyślany. Jakie blaty kuchenne będą najlepsze? Kamienne, z konglomeratu czy może stalowe?
Żadna powierzchnia w domu nie przechodzi takich testów technicznych jak blat kuchenny. Poddawany jest regularnym obciążeniom, działaniom przeróżnych substancji płynnych, ostrym narzędziom, uderzeniom, wysokim temperaturom, a czasem nawet przypadkowym próbom ogniowym. Dlatego na mało odporny blat mogą pozwolić sobie tylko ci, którzy żywią się poza domem. Dla pozostałych mamy kilka ciekawych propozycji...
Warto przeczytać: Instalacja elektryczna w kuchni: gdzie rozmieścić gniazda i włączniki?
Blat kuchenny: wybieramy najlepszy
Naturalnym surowcem o dużej odporności, który doskonale nadaje się na blaty kuchenne, jest kamień. Wśród różnych jego rodzajów najtrwalszy będzie granit i łupek. Wyróżnia je wyjątkowa trwałość, odporność na zarysowania oraz przebarwienia. Można na nich bez trudu kroić produkty żywnościowe, również te o intensywnych kolorach, plamiących inne powierzchnie. Tego typu blat służy jak deska do rozbijania kotletów. Bez strachu możesz stawiać na nich gorące garnki zestawione bezpośrednio z palników kuchenki. W przeciwieństwie do innych kamieni granit i łupek są nienasiąkliwe. Niestety ich cena jest najwyższa.
Warto przeczytać: Instalacja elektryczna w kuchni: gdzie rozmieścić gniazda i włączniki?
Blat kuchenny: wybieramy najlepszy
Do pięknych blatów zaliczyć można również te wykonane z marmuru i trawertynu. Tak jak granit i łupek będą odporne na działanie detergentów, wodę, wysoką temperaturę, zrysowania czy pęknięcia, jednak aby się trwale nie przebarwiły, należy je regularnie impregnować.
Blat kuchenny: wybieramy najlepszy
Blaty z konglomeratu wykonane są z mieszanki minerałów połączonych syntetycznymi żywicami. Dzięki temu zyskują trwałość podobną do jednolitych płyt kamiennych. Do ich produkcji wykorzystuje się drobiny zmielonego granitu i marmuru, co powoduje, że zyskują ich odporność. Są wytrzymałe na wysoką temperaturę, działanie środków chemicznych oraz wody, jednak można je uszkodzić i zarysować. Mają wyjątkowe kolory i efektowne wzory. Swą urodą dorównują blatom kamiennym - konglomerat bywa nazywany kamieniem syntetycznym. Możliwości techniczne pozwalają na tworzenie produktów jednolitych, bez łączeń, o dowolnych formach. Niektóre modele będą wymagały impregnacji.
Warto przeczytać: Instalacja elektryczna w kuchni: gdzie rozmieścić gniazda i włączniki?
Blat kuchenny: wybieramy najlepszy
Niezwykłą trwałością wyróżniają się blaty kompozytowe. Tego typu blaty powstają na płytach laminowanych lub MDF. Z wierzchu pokrywa je centymetrowa warstwa kompozytu, czyli mieszanki żywicy akrylowej, wodorotlenku glinu i pigmentów - w dowolnym odcieniu. Choć pod względem właściwości porównywalny jest z płytą kamienną, kompozyt jest termoplastyczny, czyli można go uformować w każdym kształcie. Uzyskamy z niego linie faliste, łuki i oryginalne zakrzywienia. Blaty kompozytowe są twarde i wytrzymałe na uszkodzenia, wysokie temperatury, zarysowania i działanie związków chemicznych.
Warto przeczytać: Instalacja elektryczna w kuchni: gdzie rozmieścić gniazda i włączniki?
Blat kuchenny: wybieramy najlepszy
Blaty stalowe powstają na bazie płyty wiórowej lub pilśniowej. Wierzchnią warstwę stanowi kilkumilimetrowa blacha stalowa, oczywiście osłaniająca również krawędź. Dzięki temu płyta nie jest narażona na żadne działanie zewnętrzne, oprócz obciążenia i drgań. Najtrwalszy będzie blat ze stali kwasoodpornej, dzięki czemu stanie się odporny na korozję i zarysowania, a dodatkowo nie będzie się plamił. Tak stworzona powierzchnia jest łatwa do utrzymania w czystości, nie przebarwia się i jest bardzo odporna na wysoką temperaturę oraz wilgoć. To wyjątkowo higieniczny materiał, można powiedzieć, że chirurgicznie sterylny. Minusem stalowego blatu jest chłód, którym emanuje - jest zimny w dotyku, ale doskonale komponuje się z innymi sprzętami kuchennymi o metalowym wykończeniu. Pasuje do wnętrz nowoczesnych i minimalistycznych. Niestety woda pozostawia ślady na jego powierzchni, toteż należy zawsze ścierać blat do sucha.
Warto przeczytać: Instalacja elektryczna w kuchni: gdzie rozmieścić gniazda i włączniki?