Moda na białą kuchnię nie przemija. Ponadczasowa biel ma nadal rzesze wielbicieli, w sprzedaży pojawia się też coraz więcej nowych wzorów z wykorzystaniem ponadczasowej barwy dającej poczucie czystości i elegancji. Czy biała kuchnia to rozwiązanie tak dobre, jak mówią?
Moda na białą kuchnię nie przemija. Ponadczasowa biel ma nadal rzesze wielbicieli, w sprzedaży pojawia się też coraz więcej nowych wzorów z wykorzystaniem tej ponadczasowej barwy dającej poczucie czystości i elegancji. Czy biała kuchnia to rozwiązanie tak dobre, jak mówią?
Biel kojarzy się ze sterylnością, jasnością i oddechem, dlatego jest bardzo chętnie stosowana we wnętrzach. Pojawia się przeważnie w kuchniach urządzonych w stylu skandynawskim, prowansalskim czy retro. W zależności od tego, z jakiego materiału wykonane są fronty zabudowy, można jednak spotkać się z różnymi - niekoniecznie miłymi - niespodziankami w trakcie eksploatacji białej kuchni. Na co należy zwracać uwagę na etapie wyboru?
Wady i zalety białej kuchni
Wśród zalet białej kuchni najważniejsza jest jej uniwersalność - biel pasuje zarówno do nowoczesnych rozwiązań, jak i do zabudowy stylizowanej na klasyczną lub rustykalną. Dlatego niezależnie od upodobań oraz architektury wnętrz możesz wybrać biel jako dominujący kolor aranżacji.
Ponadto biała zabudowa rozświetla kuchnię i sprawia, że wydaje się ona większa, niż jest w rzeczywistości. Dlatego też jest tak chętnie wybierana do niewielkich kuchni. To także optymalne rozwiązanie przy wyposażaniu ciemnej wnęki kuchennej. Gdy wybierzesz fronty z połyskiem, dodatkowo będą one odbijać światło i tym samym doświetlać przestrzeń.
Wady i zalety białej kuchni
Białe szafki, ściany, posadzki i blaty dodadzą kuchni lekkości. Nawet wysoka zabudowa wisząca i liczna stojąca nie dominuje we wnętrzu, jeżeli jest ubrana w biel. Tę barwę warto wybrać, gdy kuchnia jest otwarta na salon i zależy ci na tym, by nie była zbyt widoczna i absorbująca uwagę. Fronty mogą się wówczas zlewać ze ścianami, dzięki czemu uzyskasz efekt maskowania.
Wady i zalety białej kuchni
Miejsce przyrządzania posiłku powinno kojarzyć się z czystością, schludnością i higieną. To wszystko uosabia biały kolor szafek i blatów kuchennych oraz jasna zastawa. Jeśli masz wątpliwości, jaki kolor kuchni wybrać lub nie masz na nią pomysłu, biel rozwiązuje większość dylematów, gdyż jest barwą ponadczasową i niezmiernie elegancką. Biała kuchnia zawsze będzie atrakcyjna, a jeśli zapragniesz dodać do niej inne barwy, okaże się, że każda pasuje.
Wady i zalety białej kuchni
Na białych frontach, zwłaszcza gładkich, nie widać tak wyraźnie drobin kurzu, jak na innych szafkach. Jest to dość istotny parametr, jeśli nie jesteś w stanie zbyt często myć całej zabudowy. Ponadto biały kolor łatwo utrzymać w czystości, gdyż można używać wybielających środków chemicznych. Oczywiście detergenty należy dostosowywać do rodzaju materiału wykończeniowego kuchni, aby nie zniszczyć mytych powierzchni.
Wady i zalety białej kuchni
Niestety biel oprócz licznych zalet ma też kilka wad, które również należy wziąć pod uwagę, decydując się białą kuchnię. Blaty w tym odcieniu szybciej się przebarwiają, ale zależy, z jakiego materiału są wykonane. Jeśli wybierzesz trwałe i odporne na zabrudzenia, szkliwione płytki ceramiczne, łatwo będzie je domyć choćby silnym wybielaczem.
Wady i zalety białej kuchni
Białe fugi między płytkami na ścianach i posadzce ciemnieją i gromadzą brud i tłuszcz. Dobrze jest je zaimpregnować tuż po położeniu. Przy białych płytkach można również zastosować ciemną fugę.
Wady i zalety białej kuchni
Białe fronty szafek żółkną. Aby tego uniknąć, warto wybierać zabudowę dobrej jakości, wykonaną ze sprawdzonych materiałów. Szafki lakierowane będą trwalsze niż pokryte folią - te ostatnie pod wpływem światła dziennego matowieją i zmieniają kolor. Z drugiej strony słabej jakości lakier może zacząć pękać. Dlatego warto podczas wyboru zabudowy kuchennej zdecydować się na droższe rozwiązanie.
Wady i zalety białej kuchni
Szafki z połyskiem łatwo zarysować. Dotyczy to wszystkich błyszczących frontów i blatów, nie tylko białych. Jeśli wybierasz powierzchnię łatwą do uszkodzenia ostrymi przedmiotami, koniecznie wyłóż blaty drewnem w miejscach, gdzie przygotowujesz posiłek, a fronty szafek czyść uważnie miękką ściereczką bez użycia silnych detergentów.