Piękne i smaczne – jadalne kwiaty na balkonie i na talerzu
Kwiaty są niezastąpione nie tylko na balkonie - doskonale sprawdzą się także w kuchni. Zawierają mnóstwo witamin, przeciwutleniaczy oraz pożytecznych składników odżywczych. Tym samym nie tylko upiększają balkon czy taras, ale też wzmacniają zdrowie. Oczywiście pod warunkiem, że są jadalne. Kwiaty jadalne najczęściej uprawiamy z nasion w ogródku, ale można też je uprawiać w doniczkach na balkonie. Dobrą rośliną na początek będzie nagietek – pięknie kwitnie nie tylko na rabatach, lecz także w doniczkach. Natomiast pelargonia, fiołek i aksamitki tworzą ładną kompozycję, która zmieści się w jednym pojemniku. Rośliny należy podlewać regularnie i unikać stosowania pestycydów. Gdy pojawią się szkodniki, najlepiej usunąć je ręcznie, jeśli to możliwe.
Niektóre kwiaty, jak altówki czy nasturcja, mogą być spożywane w całości. Inne, jak nagietek, mają gorzką podstawę kwiatu i łodygi, ale smaczne płatki. Płatki nagietka doskonale sprawdzą się też w roli naturalnego złocistego barwnika do ryżu i innych potraw. Lawenda, nagietek i róże nadają aromat herbacie i miodowi. Ponadto róże i lawenda mają delikatny smak i pasują do pachnących ciast i ciastek. Aby uzyskać ostrzejszy smak, warto wypróbować nasturcję lub niebieską ostrą bazylię, które są świetnym dodatkiem do letnich sałatek.