Babcina kuchnia z różnych stron świata

Włoski fotograf Gabriele Galimberti, zafascynowany tym, jak powstaje jedzenie w różnych zakątkach świata, stworzył ciekawy cykl zdjęć, z których powstała nietuzinkowa książka kucharska. W czasie licznych podróży zajrzał do kuchni starszego pokolenia, aby poznać prawdziwe dania, na których wychowały się całe rodziny. Galeria powstałych w ten sposób fotografii prezentuje gospodynie, ich kuchnie oraz same potrawy. Cykl nosi tytuł: "In her kitchen" (z ang. "U niej w kuchni").

Obraz

/ 11Kuchnie z różnych zakątków świata

Obraz
© Gabriele Galimbetti

Włoski fotograf Gabriele Galimberti, zafascynowany tym, jak powstaje jedzenie w różnych zakątkach świata, stworzył ciekawy cykl zdjęć, z których powstała nietuzinkowa książka kucharska. W czasie licznych podróży zajrzał do kuchni starszego pokolenia, aby poznać prawdziwe dania, na których wychowały się całe rodziny. Galeria powstałych w ten sposób fotografii prezentuje gospodynie, ich kuchnie oraz same potrawy.
Cykl nosi tytuł: "In her kitchen" (z ang. "U niej w kuchni"). Otwiera go zdjęcie 80-letniej babci fotografa - Marisy Batini, mieszkającej we Włoszech, w Castiglion Fiorentino. Specjalnie na wyjazd swego wnuka przygotowała mu na podróż serowe ravioli z sosem mięsnym. Pozuje w skromnej, ale funkcjonalnie urządzonej kuchni.

/ 11Kajmany

Obraz
© Gabriele Galimbetti

Pochodząca z Kajmanów Maria Luz Fedric (53 lata) przygotowała ulubione danie, czyli iguanę z ryżem i fasolą. Jak przyznała, najtrudniejsze zadanie to złapać młode zwierzę. Przed gotowaniem iguanę trzeba było macerować w occie winnym. Kuchnia Marii nie jest może urządzona zgodnie z wnętrzarskimi trendami, ale nie brakuje w niej dużej lodówki, którą wnuki chętnie ozdabiają magnesami i naklejkami.

/ 11Chiny

Obraz
© Gabriele Galimbetti

62-letnia Pan Guang Mei z Chongqing w Chinach prezentuje Hui Guo Rou, czyli podwójnie gotowaną wieprzowinę z warzywami. Mięso w dużych kawałkach zanurza się w gotującej wodzie w woku. Po 30 minutach odcedza się je i kroi na małe kawałki, które należy smażyć przez kolejne 5 minut z imbirem i szczypiorem. Kuchnia Pan jest urządzona w duchu feng shui - otwarta na salon, wyposażona w drewniane, lekko zaokrąglone meble.

/ 11Haiti

Obraz
© Gabriele Galimbetti

Spotkana na Haiti w Saint-Jean du Sud, starsza pani Serette Charles, przyrządziła danie mięsne w kreolskim sosie. Potrawę zaczyna się od połowu w Morzu Karaibskim. Potrzebne jest mięso ślimaka skrzydelnika wielkiego, którego muszle widać na stole. Gospodyni ma 63 lata.

/ 11Indie

Obraz
© Gabriele Galimbetti

Grace Estibero z Bombaju, która skończyła już 82 lata, ugotowała dla fotografa kurczaka Vindaloo. Podstawą hinduskiego dania jest przygotowanie masali, czyli zestawu przypraw zmielonych w blenderze, będących zaczynem zawiesistego, ostrego sosu. Kuchnia Grace jest równie ognista jak jej potrawy - urządzona w energetyzujących oranżach.

/ 11Armenia

Obraz
© Gabriele Galimbetti

W Alaverdi (Armenia) 58-letnia Jenya Shalikashuili przygotowała Tolmę, czyli zawijany w liście winogron farsz z wołowiny i ryżu. Kluczem do sukcesu jest zmielona kolendra, czosnek, cebula i tymianek. Uwagę zwraca nie tylko potrawa, ale także obecność aż dwóch kuchenek w pomieszczeniu - widać, że Jenya gotuje dużo i chętnie.

/ 11Albania

Obraz
© Gabriele Galimbetti

Neriman Mitrolari z Albanii ma zaledwie 52 lata, ale już jest szczęśliwą babcią dwóch dziewczynek. Jej popisowe danie to pomidory Burekoep. Najtrudniejsze do przygotowywania w trakcie powstawania potrawy są cienkie warstwy ciasta, które widać na stole. Wystrój kuchni Neriman nie stanowi zaskoczenia - nie różni się zbytnio od aranżacji popularnych także w polskich mieszkaniach.

/ 11Łotwa

Obraz
© Gabriele Galimbetti

Inara Runtule (68 lat), z miasta Kekava na Łotwie, przygotowała ulubioną potrawę swoich wnuków - Silke, czyli śledzie z ziemniakami i twarożkiem. Tajemnicą jej pysznego smaku jest namoczenie ryb w mleku, a nie w wodzie. Dzięki temu śledź jest znacznie słodszy. Za to cebulka musi się macerować wcześniej w ciepłej wodzie z octem. Przynajmniej 20 minut! W babcinej kuchni Inary nie brakuje kwiatów. Jak przyznała gospodyni, chętnie korzysta z ziół własnoręcznie wyhodowanych na parapecie.

/ 11Maroko

Obraz
© Gabriele Galimbetti

Kurczaka Tajine ugotowała w Maroku Eija Bankach (62 lata). Danie podawane z gęstym sosem jest bardzo popularne w północnej Afryce. Gotuje się je w specjalnym naczyniu wykonanym z gliny o charakterystycznej, stożkowate pokrywie. W aranżacji tamtejszej kuchni dominują naturalne materiały - słomiane maty zastępują fronty stojących szafek, a głównym meblem gromadzącym domowników jest masywny drewniany stół.

10 / 11Filipiny

Obraz
© Gabriele Galimbetti

Filipińską zupę Sinigand uwarzyła 71-letnia Fernanda de Guia z Manili. Wieprzowina z warzywami gotowana jest wraz z tamaryndowcem. Ten przysmak małp nazywany jest daktylami indyjskimi i nadaje potrawie wyjątkowy smak. W rustykalnej kuchni Fernandy nie brakuje otwartych półek, na których wszystko jest pod ręką - tak by nie trzeba było daleko sięgać po najczęściej używane akcesoria.

11 / 11Szwecja

Obraz
© Gabriele Galimbetti

Nie ma nic bardziej typowego na szwedzkim stole niż łosoś z koperkiem, ziemniakami i sosem śmietanowym. Autorką dania jest Brigitta Fransson (70 lat) mieszkająca w Sztokholmie. Dodatek stanowi fasolka szparagowa. Obecna w tej kuchni biała, lekka wizualnie i funkcjonalna zabudowa to znak flagowy tak lubianego w Polsce stylu skandynawskiego.

Wybrane dla Ciebie

Roboty koszące to prawdziwy hit! Zadbany trawnik bez wysiłku
Roboty koszące to prawdziwy hit! Zadbany trawnik bez wysiłku
Przenośne ekspresy do kawy. Mała czarna zawsze z tobą
Przenośne ekspresy do kawy. Mała czarna zawsze z tobą
Mycie okien nigdy nie było tak łatwe. Z tymi gadżetami to przyjemność
Mycie okien nigdy nie było tak łatwe. Z tymi gadżetami to przyjemność
Twój pupil często zostaje sam? Przydatne gadżety dla psów i kotów
Twój pupil często zostaje sam? Przydatne gadżety dla psów i kotów
W lutym można już siać. Te warzywa są najlepszym wyborem
W lutym można już siać. Te warzywa są najlepszym wyborem
Co zrobić w lutym w ogrodzie? O tych pracach lepiej nie zapomnij
Co zrobić w lutym w ogrodzie? O tych pracach lepiej nie zapomnij
Rusza program Moja elektrownia wiatrowa. Możesz dostać nawet 47 tys. złotych
Rusza program Moja elektrownia wiatrowa. Możesz dostać nawet 47 tys. złotych
Jak wybrać fotel masujący? Relaks i rozluźnienie na zawołanie
Jak wybrać fotel masujący? Relaks i rozluźnienie na zawołanie
To ostatni moment na ten zabieg w ogrodzie. Bielenie drzew - jak skutecznie je wykonać
To ostatni moment na ten zabieg w ogrodzie. Bielenie drzew - jak skutecznie je wykonać
Dwa gadżety, które odmienią życie osób z bólem pleców
Dwa gadżety, które odmienią życie osób z bólem pleców
Jak wybrać promiennik ciepła? Alternatywa dla grzejników
Jak wybrać promiennik ciepła? Alternatywa dla grzejników
Odkurzacz pionowy to najlepszy pomocnik. Wygodne i szybkie sprzątanie
Odkurzacz pionowy to najlepszy pomocnik. Wygodne i szybkie sprzątanie