Aromatyczna energia z rana. Ekspresy do kawy w dobrych cenach
Wiele osób nie wyobraża sobie poranków bez aromatycznej kawy. Aby uprzyjemnić ten poranny rytuał, warto postawić na dobrej jakości ekspres. Dzięki niemu każdego poranka zapewnisz sobie zastrzyk energii w postaci naparu z ulubionych ziaren.
13.05.2019 16:04
Ekspres ciśnieniowy pozwoli na szybkie i proste przygotowanie aromatycznej kawy niczym z prawdziwej kawiarni. Wystarczy kilka minut i przygotujesz wysokiej jakości napój dla całej rodziny. Obejdzie się bez fusów.
Ekspresy ciśnieniowe dzielimy na automatyczne, półautomatyczne oraz kawiarki. Cechą wspólną wszystkich modeli jest parzenie kawy za pośrednictwem wody o odpowiednim ciśnieniu. To pozwala wyciągnąć ze zmielonych ziaren wszystko to, co najlepsze.
Praktyczna i niedroga alternatywa
Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym odbywa się przez przepuszczenie gorącej wody pod odpowiednim ciśnienie przez sito, w którym znajduje się kawa. Dobry ekspres ciśnieniowy powinien wytwarzać przy tym ciśnienie minimum 9 bar, choć te najpopularniejsze osiągają nawet 12-15 bar i więcej. W przypadku ekspresu kolbowego należy wcześniej zmielić ziarna, najlepiej tuż przed parzeniem. Warto również wspomnieć, że istnieje możliwość zakupu ekspresu z wbudowanym młynkiem, co znacznie ułatwi pracę.
Ekspres kolbowy jest stosunkowo prosty w obsłudze, trzeba jednak liczyć się z tym, że przygotowanie kilku pierwszych filiżanek może zająć trochę czasu początkującemu kawoszowi. Warto również wspomnieć, że standardowy ekspres pozwoli ci na przygotowanie espresso, a osoby, które preferują Przygotowanie bardziej wymagających drinków, takich jak latte, mokka czy cappuccino wymaga nieco więcej umiejętności i dodatkowych akcesoriów. Na szczęście większość modeli ma wbudowany spieniacz do mleka.
Wciskasz przycisk i gotowe
Zdecydowanie łatwiejszy w obsłudze jest ekspres automatyczny. Urządzenia te zwykle cechują się większym ciśnieniem niż modele kolbowe – w tym przypadku wynosi ono co najmniej 15 barów. To pozwoli na wyciśnięcie z ziaren tego co najlepsze – aromatycznego naparu.
W dodatku ekspres automatyczny ma wbudowany młynek do kawy i dyszę do spieniania mleka, a poszczególne programy pozwalają na dobranie wszystkich parametrów przygotowywania napoju, począwszy od grubości ziaren, a na stopniu podgrzania mleka kończąc. Co ważne, ekspresy automatyczne są bardzo łatwe w czyszczeniu. Wszelkie nieczystości i zużyte resztki kawy lądują w specjalnym pojemniku, który należy co jakiś czas opróżniać. Za lepszą jakość sprzętu trzeba niestety zapłacić. Modele automatyczne są zdecydowanie droższe niż klasyczne ekspresy kolbowe.
Aromat kawy z ekspresu ciśnieniowego jest nieporównywalnie bardziej intensywny niż w przypadku tradycyjnej kawy zalewanej czy nawet takiej z ekspresu przelewowego. Pamiętaj więc, że poza samym ekspresem musisz zaopatrzyć się w dobrej jakości ziarna i odpowiednio je przechowywać. Pamiętaj, że kawa nie lubi słońca, dlatego jeśli chcesz przechowywać ją w szklanym pojemniku, lepiej schować go do szafki. Powszechnie panuje błędne przekonanie, że kawy nie powinno się trzymać w opakowaniu – nic bardziej mylnego. Jeśli zamkniesz ją szczelnie, będzie o wiele smaczniejsza niż przechowywana na przykład w metalowym pudełku.