Ależ to pachnie! Grilluj bez dymu i po sezonie - z jednym gadżetem
Sezon grillowy ograniczył się w tym roku do niewielkich spotkań w gronie najbliższych we własnych ogródkach. Jeśli brak ci takich spotkań, a pogoda już nie dopisuje, warto wybrać grill elektryczny. Z tym urządzeniem niestraszni będą ci sąsiedzi z balkonu obok.
21.10.2020 | aktual.: 21.10.2020 15:04
Grilluj gdzie chcesz
Istnieją sposoby, dzięki którym przygotujesz skwierczące kiełbaski i doskonale przyrządzone warzywa nawet podczas największej ulewy i wichury. Grille elektryczne mają sporo zalet. Są prostsze w obsłudze, mniej kłopotliwe od grilli węglowych, a nawet gazowych, a do tego po zakończeniu posiłku szybko i łatwo je wyczyścisz, po czym schowasz do szafki bez drapania (niemal niemożliwego do dokładnego wyczyszczenia) przypalonego na ruszcie tłuszczu. Grillowanie na balkonie jest prawnie zabronione, ale w tradycyjnym wydaniu, w wersji elektrycznej możemy przyrządzać jedzenie gdzie chcemy, tak jak w zwykłych opiekaczach.
Mięso, warzywa, owoce morza, sery i ryby w twoim ulubionym wydaniu, ale bez kłopotliwego rozpalania, pilnowania zmiennej temperatury i drapiącego w oczy dymu, na poręcznym gadżecie. Brzmi świetnie i daje sporo możliwości. Grilluj do woli, także przy niesprzyjającej aurze za oknem. Odpowiednia moc urządzenia sprawi, że nasz model nagrzeje się szybciej, dzięki czemu niemal od razu wrzucimy coś na elektryczny ruszt, ale dobrze nagrzana płyta pomoże też zachować soczystość kęsków.
Nie tylko mięsa…
Sprzęt jest lepiej znany zwolennikom mięsnej diety, ale ten styl kulinarny nie musi dominować. Doskonale sprawdzą się grillowane kukurydze w plastrach, cukinia, ziemniaki, papryka i cebule, ale i to nie wyczerpuje możliwości grillów. Spróbuj ugrillować też owoce (np. gruszkę albo jabłko) i dodaj je do sałatki z serami albo deserów. Grillowane brzoskwinie, ananas w plastrach, a także banany pogłębią swój smak, a dodanie do nich odrobiny miodu sprawi, że ulegną karmelizacji i staną się wyśmienitym dodatkiem albo dekoracją dla wielu spektakularnych potraw. Chyba nie trzeba też wspominać o walorach smakowych i zapachowych kalorycznych, acz bardzo smacznych serów z grilla (dzieci je uwielbiają, a i dorośli chętnie się na nie skuszą).
Smakowite potrawy z grilla
Zwłaszcza zwolennicy dobrze i długo wypieczonych mięs docenią prostotę tego urządzenia, które dokładnie wytopi nadmiar tłuszczu i pięknie zrumieni wybrany rodzaj potrawy, dokładnie tak, jak z tradycyjnego grilla. Z pewnością nieraz zdarzyło wam się odwrócić "na chwilę" i odkryć, że potrawa nabrała niezbyt smakowitych, czarniawych barw z jednej strony. Przy korzystaniu z grilla elektrycznego nie rezygnujemy z doglądania smakołyków, wybierania tych gotowych i dokładania różnych smacznych dodatków tak, aby grill zachęcał zapachem, kolorami i różnorodnością. Idealna opcja na towarzyskie popołudnie: postaw grill na środku stołu, zapewnij zabawy i gry towarzyskie, napoje i zapas przekąsek do grillowania. Na większe spotkanie przyda się model XXL, a dla pary albo singla mniejszy model.
Bez rozpalania i drapiącego dymu
Powolna obróbka smakowitych kąsków na płycie grilla elektrycznego to świetny sposób na menu w czasie spotkania ze znajomymi. Jesienią i zimą grillowane produkty smakują równie dobrze, co latem w przydomowym ogródku, a błyskawicznie rozgrzewające się płyty urządzenia to okazja do wypróbowania wielu przepisów. Inspiracji na potrawy z grilla elektrycznego jest mnóstwo, a do niektórych modeli dodawana jest książka z przepisami. Wersja elektryczna urządzenia jest także dużo łatwiejsza w kontroli niż pieczenie na węglu, co skutkuje mniejszym prawdopodobieństwem, że danie będzie np. przesuszone albo surowe w środku i równocześnie spalone z zewnątrz. Warto wiedzieć, że składniki z grilla elektrycznego są dużo zdrowsze niż z tradycyjnego, ponieważ zawierają dużo mniej związków rakotwórczych pochodzących z dymu. Łatwiej i zdrowiej – po prostu idealnie.