ABC sałaty w ogrodzie: najsmaczniejsze odmiany
W ogrodach zbliża się rewia zielonych warzyw. Czy kogoś z nas nie skusi kanapka z szynką, ogórkiem i "zieloną królową" - sałatą? W ostatnim czasie powstało wiele smacznych odmian sałaty, które naprawdę warto mieć w swoim ogrodzie. Zobacz, jakie gatunki warto uprawiać, jak je siać i przechowywać.
Najsmaczniejsze sałaty: jak siać?
Wielość odmian sałaty pociąga za sobą mnogość smaków i sposobów przyrządzania w kuchni. Sałata jednak nie tyko zdobi kanapki, ale też jest zdrowa - to warzywo bogate w witaminy z grupy B oraz wapń i żelazo, a także kwas foliowy.
Można ją uprawiać z siewu wprost do gruntu lub z rozsady. Do gruntu wysiewamy ją, gdy tylko gleba staje się gotowa. Sałaty listkowe siejemy już w marcu, zachowując 30-centymetrową odległość między rzędami oraz taką samą między roślinami w rzędzie. Sałatę masłową siejemy w kwietniu - zachowując taki sam odstęp.
Jeśli sałaty chcemy sadzić z rozsady, nasiona wysiewamy w drugiej połowie marca do skrzynki lub inspektu. Możemy również wysiać do doniczek, jednak tuż po wzejściu pozostawiamy tylko po jednej roślinie. Siewki w inspekcie pikujemy, gdy pojawi się pierwszy liść. Rozsadę sadzimy do gruntu w pierwszej połowie kwietnia.
Nasiona sałaty są drobne, zatem przy wysiewie wprost do gruntu powierzchnia gleby musi być wyrównana. Na 10 metrach kwadratowych wysiewamy 3 gramy sałaty masłowej i ok. 2 gramów sałaty kruchej. Pamiętajmy o przerywce, gdy pojawią się 3-4 właściwie liście.
Źródło: regiodom.pl
Najsmaczniejsze sałaty: jak uprawiać?
Właściwie wszystkie najsmaczniejsze gatunki sałat mają podobne wymagania uprawowe i pielęgnacyjne. Odpowiada im temperatura umiarkowana, w zbyt wysokiej tworzą się luźne główki.
Sałata wymaga stanowiska oświetlonego, gleby umiarkowanie wilgotnej, raczej próchniczej, nie kwaśnej i nie zaskorupiającej się. Przede wszystkim bogatej w składniki pokarmowe. Piękne, dorodne główki otrzymamy wtedy, gdy jesienią zagonek, na którym zamierzamy ją posadzić, zostanie nawieziony obornikiem. Wiosną możemy zastosować kompost - należy go wymieszać z wierzchnią warstwą gleby. Szczególnie ważne jest zastosowanie nawozu azotowego - zarówno przed siewem, jak i po przerywce.
Najsmaczniejsze sałaty: gatunki
Sałata masłowa jest najpopularniejsza i uważana za jedną z najsmaczniejszych odmian, wykorzystywana właściwie do większości potraw. Godne polecenia są szczególnie Amoretta i Alexandria. Do uprawy w gruncie, pod folią nadają się odmiany As 44, Królowa Majowych, Rakowicka, Cud Vorburgu, Nochowska. Dippego. Warto również zwrócić uwagę na sałatę masłową Nansen, która zimuje w gruncie pod przykryciem, wysiewa się ją w wrześniu.
Z kolej sałata krucha (lodowa) świetnie nadaje się do surówek, niestety często nie ma smaku, trudno więc ocenić, która z odmian może być najsmaczniejsza. Jednak to właśnie jej soczystość powoduje, że chętnie używamy jej w kuchni. Dobrze komponuje się z innymi warzywami w sałatce greckiej. Smaczne odmiany sałaty kruchej to Królowa lata i Samba, a także późne odmiany, np. Climax (siejemy od połowy maja do połowy czerwca), Vanguard, Golden State.
Najsmaczniejsze sałaty: rzymska, liściowa, szparagowa
Sałata rzymska jest smaczna, gdyż ma słodki posmak. Świetnie nadaje się do kanapek, ponieważ jest niezwykle soczysta. Tworzy główki lub rozety, ma kruche liście. Są one mniej delikatne niż np. u sałaty głowiastej. Do inspektu wysiewamy w marcu, a produkcja rozsady trwa ok. 4 tygodni. Uprawiamy ją na zbiór letni, gdyż bardzo dobrze rośnie przy długim dniu. Najsmaczniejszą odmianą sałaty rzymskiej jest Tiara - ma duże walory odżywcze i smakowe, plon zbieramy na przełomie lipca i sierpnia.
Sałata liściowa - to odmiana, której liście po zerwaniu rosną ponownie, bo korzeń pozostaje w glebie. Uprawiamy i wysiewamy ją podobnie jak rzymską. Jej najsmaczniejszą odmianą jest Lollo - pyszna, czerwona, czasem także zielona sałata o orzechowym smaku. Ma walory nie tylko smakowe, ale też dekoracyjne. Sałata liściowa jest pomarszczona, co daje ciekawy efekt i pozwala tworzyć niebanalne kulinarne kompozycje. Świetnie stroi talerze z wędlinami lub rybami, ale także półmiski sałatek.
Najsmaczniejsze sałaty: przechowywanie
Sałata używana do potraw powinna być świeża, prosto z ogródka. Wtedy jest najsmaczniejsza, a jej liście są soczyste. By zachowała świeżość na dłużej, warto trzymać ją w lodówce, ale uprzednio powinniśmy owinąć ją folią. Co jakiś czas można zwilżać jej liście wodą, by nie zwiędły. Sałatę przed wykorzystaniem należy umyć i dokładnie osuszyć. Najprościej i najbezpieczniej dla liści (by ich nie połamać) zrobić to za pomocą specjalnej okręcanej suszarki.