ABC sałaty w ogrodzie: najsmaczniejsze odmiany
Najsmaczniejsze sałaty: jak siać?
W ogrodach zbliża się rewia zielonych warzyw. Czy kogoś z nas nie skusi kanapka z szynką, ogórkiem i "zieloną królową" - sałatą? W ostatnim czasie powstało wiele smacznych odmian sałaty, które naprawdę warto mieć w swoim ogrodzie. Zobacz, jakie gatunki warto uprawiać, jak je siać i przechowywać.
Wielość odmian sałaty pociąga za sobą mnogość smaków i sposobów przyrządzania w kuchni. Sałata jednak nie tyko zdobi kanapki, ale też jest zdrowa - to warzywo bogate w witaminy z grupy B oraz wapń i żelazo, a także kwas foliowy.
Można ją uprawiać z siewu wprost do gruntu lub z rozsady. Do gruntu wysiewamy ją, gdy tylko gleba staje się gotowa. Sałaty listkowe siejemy już w marcu, zachowując 30-centymetrową odległość między rzędami oraz taką samą między roślinami w rzędzie. Sałatę masłową siejemy w kwietniu - zachowując taki sam odstęp.
Jeśli sałaty chcemy sadzić z rozsady, nasiona wysiewamy w drugiej połowie marca do skrzynki lub inspektu. Możemy również wysiać do doniczek, jednak tuż po wzejściu pozostawiamy tylko po jednej roślinie. Siewki w inspekcie pikujemy, gdy pojawi się pierwszy liść. Rozsadę sadzimy do gruntu w pierwszej połowie kwietnia.
Nasiona sałaty są drobne, zatem przy wysiewie wprost do gruntu powierzchnia gleby musi być wyrównana. Na 10 metrach kwadratowych wysiewamy 3 gramy sałaty masłowej i ok. 2 gramów sałaty kruchej. Pamiętajmy o przerywce, gdy pojawią się 3-4 właściwie liście.
Źródło: regiodom.pl