Ogród7 owoców, z których zrobisz najlepsze nalewki. Goście będą zachwyceni

7 owoców, z których zrobisz najlepsze nalewki. Goście będą zachwyceni

7 owoców, z których zrobisz najlepsze nalewki. Goście będą zachwyceni
Źródło zdjęć: © iStock.com

02.12.2019 12:57, aktual.: 02.12.2019 14:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Owoce aronii zawierają najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich znanych owoców. Mają w sobie także całe mnóstwo witamin: E, P, C, B2; antocyjanów, mikroelementów: kobaltu, miedzi, jodu oraz błonnika. Spożywanie wykonanych z nich nalewek, soków czy konfitur wpływa korzystnie na prawidłową pracę serca, reguluje ciśnienie krwi oraz neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. A więc aroniówka na zdrowe serce!

1 / 6

Bez czarny

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce czarnego bzu mają dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy! Są także bogate w kompleks witamin z grupy B, B1, B2, PP, B6, B7, witaminę A i kwas foliowy. Zawierają również wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas, olejki eteryczne, antocyjany, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne: winowy, octowy, jabłkowy, szikimowy, walerianowy oraz chinowy!

2 / 6

Wiśnia

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce wiśni zawierają dość pokaźną ilość przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia się i chronią przed nowotworami. Antocyjany korzystnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek. Całe mnóstwo potasu będzie chronić serce, witamina C je wzmocni, błonnik obniży poziom "złego" cholesterolu, a garbniki i kwasy organiczne zapobiegną powstawaniu zatorów w naczyniach krwionośnych. Wiśniówce mówimy TAK!

3 / 6

Dereń jadalny

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce derenia cenione są za dużą ilość witaminy P, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, witaminę A – która poprawia wzrok i kondycję skóry, mikro- i makroelementy, biostymulatory, pektyny, garbniki oraz kwasy organiczne. Stanowią także bogate źródło antocyjanów, które chronią organizm przed nowotworami. Owoce derenia poleca się również anemikom – są prawdziwą skarbnicą żelaza! Dereniówkę kiedyś uważano za najlepszy środek zwalczający gorączkę.

4 / 6

Orzech włoski

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce orzecha włoskiego, mimo swojej kaloryczności (mają kalorii tyle co pączek), wywierają pozytywny wpływ na organizm. Zawierają bowiem wysokowartościowe białko, L-arganinę, koenzymQ10, kwas fenylowy i elagowy oraz ogromną porcję kwasów omega 3. Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie człowieka na te kwasy i mogą śmiało zastąpić w diecie ryby.

5 / 6

Róża pomarszczona

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce róży pomarszczonej to składnica dobroczynnych substancji: witaminy E, C, i A, garbników, kwasów organicznych, cukrów, karotenoidów, pektyn. Ciekawostka – 1-3 owoce w zupełności wystarczą, by zrealizować dzienne zapotrzebowanie człowieka na witnaminę C! Rzenicha kresowa w dawnych czasach była również czymś w rodzaju ogłoszenia matrymonialnego. Panny gotowe do ożenku wystawiały nalewkę na owocach róży pomarszczonej na frontowym oknie domu na widok publiczny.

6 / 6

Pigwa i pigowiec

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce pigwy są żółte, niezbyt twarde, słodkawe i duże. Zdarza się, że jeden może osiągnąć nawet kilogramową wagę! Owoce pigwowca są z kolei rozmiarowo zbliżone do orzechów włoskich, twarde i kwaśne - nie nadają się do spożycia na surowo. Właściwości owoców obu tych roślin są bardzo zbliżone: działają antybakteryjnie, kojąco, obniżają ciśnienie krwi oraz zawierają mnóstwo witaminy C – dużo więcej niż cytryna! Pigwówka na wzmocnienie.

ogródaronianalewki
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (11)