7 owoców, z których zrobisz najlepsze nalewki. Goście będą zachwyceni
02.12.2019 | aktual.: 02.12.2019 14:47
Owoce aronii zawierają najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich znanych owoców. Mają w sobie także całe mnóstwo witamin: E, P, C, B2; antocyjanów, mikroelementów: kobaltu, miedzi, jodu oraz błonnika. Spożywanie wykonanych z nich nalewek, soków czy konfitur wpływa korzystnie na prawidłową pracę serca, reguluje ciśnienie krwi oraz neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. A więc aroniówka na zdrowe serce!
Bez czarny
Owoce czarnego bzu mają dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy! Są także bogate w kompleks witamin z grupy B, B1, B2, PP, B6, B7, witaminę A i kwas foliowy. Zawierają również wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas, olejki eteryczne, antocyjany, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne: winowy, octowy, jabłkowy, szikimowy, walerianowy oraz chinowy!
Wiśnia
Owoce wiśni zawierają dość pokaźną ilość przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia się i chronią przed nowotworami. Antocyjany korzystnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek. Całe mnóstwo potasu będzie chronić serce, witamina C je wzmocni, błonnik obniży poziom "złego" cholesterolu, a garbniki i kwasy organiczne zapobiegną powstawaniu zatorów w naczyniach krwionośnych. Wiśniówce mówimy TAK!
Dereń jadalny
Owoce derenia cenione są za dużą ilość witaminy P, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, witaminę A – która poprawia wzrok i kondycję skóry, mikro- i makroelementy, biostymulatory, pektyny, garbniki oraz kwasy organiczne. Stanowią także bogate źródło antocyjanów, które chronią organizm przed nowotworami. Owoce derenia poleca się również anemikom – są prawdziwą skarbnicą żelaza! Dereniówkę kiedyś uważano za najlepszy środek zwalczający gorączkę.
Orzech włoski
Owoce orzecha włoskiego, mimo swojej kaloryczności (mają kalorii tyle co pączek), wywierają pozytywny wpływ na organizm. Zawierają bowiem wysokowartościowe białko, L-arganinę, koenzymQ10, kwas fenylowy i elagowy oraz ogromną porcję kwasów omega 3. Już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie człowieka na te kwasy i mogą śmiało zastąpić w diecie ryby.
Róża pomarszczona
Owoce róży pomarszczonej to składnica dobroczynnych substancji: witaminy E, C, i A, garbników, kwasów organicznych, cukrów, karotenoidów, pektyn. Ciekawostka – 1-3 owoce w zupełności wystarczą, by zrealizować dzienne zapotrzebowanie człowieka na witnaminę C! Rzenicha kresowa w dawnych czasach była również czymś w rodzaju ogłoszenia matrymonialnego. Panny gotowe do ożenku wystawiały nalewkę na owocach róży pomarszczonej na frontowym oknie domu na widok publiczny.
Pigwa i pigowiec
Owoce pigwy są żółte, niezbyt twarde, słodkawe i duże. Zdarza się, że jeden może osiągnąć nawet kilogramową wagę! Owoce pigwowca są z kolei rozmiarowo zbliżone do orzechów włoskich, twarde i kwaśne - nie nadają się do spożycia na surowo. Właściwości owoców obu tych roślin są bardzo zbliżone: działają antybakteryjnie, kojąco, obniżają ciśnienie krwi oraz zawierają mnóstwo witaminy C – dużo więcej niż cytryna! Pigwówka na wzmocnienie.