5 sposobów na doczyszczenie piekarnika
20.07.2017 | aktual.: 21.07.2017 16:11
Zapieczony tłuszcz i osad w piekarniku to prawdziwa udręka każdej pani domu. Już sama myśl o próbie wyczyszczenia jego wnętrza potrafi zepsuć dzień. Aby uporać się z zabrudzeniami i by proces doczyszczenia ścian piekarnika oraz jego szyby zbytnio nas nie zmęczył, potrzebny jest dobry sposób i sprawdzona metoda na sprawne pozbycie się osadu. Zobacz jak doczyścić piekarnik, by wyglądał jak nowy, nawet po długotrwałym gromadzeniu się warstw przypalonego tłuszczu. Masz do wyboru 5 sposobów!
Najszybszy efekt przy zabrudzonym piekarniku dadzą nowoczesne preparaty czyszczące. Do tego rodzaju opornego tłustego osadu przeznaczone są środki działające na zasadzie aktywnej piany. Znajdziemy specjalne płyny do czyszczenia piekarników, grilli ogrodowych i kuchenek. Mają za zadanie rozpuścić zapieczony tłuszcz i wszelki osad, aby łatwo było się ich pozbyć bez szorowania. W tym celu spryskujemy zabrudzoną powierzchnię preparatem i pozostawiamy pianę na dłuższą chwilę. Po czasie określonym przez producenta na opakowaniu – minimum 5 minut – możemy przystąpić do mycia. Wilgotną ściereczką zetrzemy bez trudu całe zabrudzenie. Na koniec koniecznie należy umyć wnętrze piekarnika czystą wodą.
Zdrowa soda
Większość trudnych do doczyszczenia miejsc w domu pomoże domyć soda oczyszczona. To podstawa wszelkich ekologicznych preparatów i baza mieszanek myjących przyjaznych dla domowników. Jeśli jesteś zwolennikiem porządków, które nie mają negatywnego wpływu na naturę i zdrowie, warto mieć zawsze sodę oczyszczoną w domu. Pomoże też w przypadku brudnego piekarnika. Wystarczy go spryskać wodą z rozpuszczoną w niej sodą oczyszczoną (3–4 łyżki na 1 l wody). Przyda się w tym celu butelka z dyfuzorem. Roztwór pozostawiamy na ściankach piekarnikach na godzinę. Następnie wilgotną ściereczką zmywamy brud.
Octowa mikstura
Zabrudzony piekarnik można doczyścić preparatem wykonanym z octu spirytusowego. W tym celu łączymy go z wodą w proporcjach 1:1. Nanosimy miksturę na ścianki gąbką lub rozpylamy za pomocą butelki w dyfuzorem. Pozostawiamy na pół godziny (lub dłużej) i myjemy wnętrze ciepłą wodą.
Domowa pasta
Zapieczony miejscowo osad w piekarniku usuniemy domowej roboty pastą czyszczącą. Należy połączyć w równych proporcjach sodę oczyszczoną i sól kuchenną. Następnie dodać niewielką ilość gorącej wody i płynu do mycia naczyń. Składniki miesza się do momentu, aż powstanie papka. Starą szczoteczką do zębów należy nałożyć miksturę na zabrudzenia i pozostawić na 5 minut. Po tym czasie zmyć wraz z zabrudzeniami wilgotną ściereczką. Tłuszcz i brud zejdą bez problemu!
Sposób dla cierpliwych
Czyszczenie dwudniowe to metoda sprawdzona przez wiele gospodyń. Wieczorem piekarnik należy namoczyć. W tym celu mieszamy pół szklanki octu, pół szklanki płynu do naczyń i wsypujemy do tego torebkę sody oczyszczonej. Po zmieszaniu mikstura będzie się pienić. Gdy piana opadnie rozgrzewamy piekarnik do 50°C i nakładamy gąbką miksturę na jego ścianki. Zamykamy drzwiczki i wyłączamy piekarnik, a następnie wraz z rozprowadzoną we wnętrzu mieszanką zostawiamy na noc. Rano myjemy wodą wnętrze. Rozgrzewamy piekarnik do 250°C, otwieramy okna dla lepszej wentylacji i przez godzinę wypalamy komorę piekarnika, aż resztki się spopielą. Po ostygnięciu wycieramy na sucho. Piekarnik będzie jak nowy!