Dekoracje5 akcesoriów, bez których nie może obejść się koneser wina

5 akcesoriów, bez których nie może obejść się koneser wina

Wino to trunek, z którym trzeba umiejętnie się obchodzić – w zależności od rodzaju należy je podawać w odpowiedniej temperaturze i kieliszkach o określonym kształcie. Koneserom wina nie wystarczą jednak termometr i zapas szkła o fantazyjnych formach – potrzebne są im gadżety równie wyrafinowane, jak podniebienie wytrawnego smakosza.

5 akcesoriów, bez których nie może obejść się koneser wina
Źródło zdjęć: © Fabryka Form

18.10.2017 | aktual.: 23.10.2017 10:37

Korkociąg to, wydawałoby się, sprawa oczywista. Możemy jednak wybierać wśród korkociągów o różnej budowie: od przeznaczonego do użytku domowego "motylka”, czyli korkociągu wyposażonego w dwie dźwignie ułatwiające wyciąganie korka, przez taki tradycyjny w kształcie litery "T” z rączką i śrubą, aż po kelnerski trybuszon, działający na zasadzie dźwigni. Najprostszy w użyciu jest oczywiście ten pierwszy, choć nie jest to jednoznaczne z jego efektywnością... Najbardziej widowiskowe jest zaś otwieranie po kelnersku, czyli za pomocą korkociągu z dźwignią. Najbardziej stylowe pośród takiego typu są te marek Vacu Vin, WMF czy Mastrad.

Nalewak do wina

W przeciwieństwie do korkociągu to akcesorium do wina wydawać się może rzeczą niepotrzebną – bo przecież równie dobrze można nalać wino prosto z butelki. Jednak główną zaletą markowych nalewaków jest taka ich budowa, która sprawia, że podczas nalewania wina zostaje ono automatycznie napowietrzone. Przelatując najpierw przez wąski otwór, a następnie rozlewając się po wyprofilowanej powierzchni nalewaka, wino uzyskuje szlachetność smaku, na której wszak zależy koneserom. Niektóre z takich dostępnych na rynku "dzióbków” wykorzystują opatentowaną zasadę zwężki Venturiego, jak ma to miejsce w przypadku nalewaka do dekantacji Blade marki Menu.

Obraz
© Fabryka Form

Karafka

Podobną funkcję spełnia profesjonalna karafka do wina, która powinna mieć ściśle określoną budowę. To zazwyczaj szklane naczynie służące do przygotowania wina do podania oraz do dekantacji właśnie, czyli procesu zlewania płynu winnego znad osadu tworzącego się na dnie butelki. Karafka powinna mieć wąską szyjkę, która rozszerza się ku dołowi do kulistego lub lekko spłaszczonego kształtu. Niektóre karafki wyposażone są ponadto w specjalne filtry i podstawy chłodzące, np. marki Eva Solo.

Obraz
© Fabryka Form

Pompka próżniowa

Pompka próżniowa to przydatny gadżet w sytuacjach, kiedy chcemy zachować napoczęte wino na później. Wino w otwartej butelce, po napowietrzeniu za pomocą takiej pompki, można przechować w lodówce bez utraty jego niepowtarzalnego aromatu. Najbardziej znanymi pompkami są te od holenderskiej firmy Vacu Vin – opatentowany przez nią system znalazł się nawet na znaczku pocztowym z serii upamiętniającej ciekawe wynalazki z kraju wiatraków i tulipanów.

Obraz
© Fabryka Form

Stojak na wino

Dla prawdziwych smakoszy wina, którzy kolekcjonują rzadkie okazy i delektują się leżakowanym w domowej "piwniczce” trunkiem, stojak na wino będzie niczym postument na rzeźbę dla kolekcjonera sztuki. Stojaki na wino, skonstruowane ze stali lub drewna, w niezwykle funkcjonalnych, czasami wręcz artystycznych formach, pomieszczą od kilku do kilkunastu butelek wina. Przy okazji będą pięknym uzupełnieniem salonu czy obszernej kuchni i sprawią, że pochwalenie się własną unikatową kolekcją nie będzie wymagało zbytniego wysiłku. Poza tym butelka wyjęta z nonszalancją z takiego stojaka na wino uzyska dodatkowy urok.

Obraz
© Fabryka Form

Materiał powstał we współpracy z partnerem: Fabryką Form.

Źródło artykułu:Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)