4 pomysły na pizzę z różnych stron świata. Niektóre mogą zaskakiwać
Lubisz pizzę? Oczywiście, że tak! Któż z nas nie uwielbia klasycznego, włoskiego dania. Jedną z cech, które czynią ją tak atrakcyjną, jest różnorodność. Bo pizzę można przygotować na wiele sposobów. To potrawa, dzięki której możesz wyruszyć w wyjątkową kulinarną podróż dookoła świata. Nie wierzysz? Oto kilka pomysłów na pizzę z różnych zakątków kuli ziemskiej. Niektóre mogą zaskakiwać!
17.08.2018 | aktual.: 20.08.2018 11:52
Skąd się wzięła pizza?
Historia pizzy sięga mniej więcej połowy XIX wieku. To wówczas, oficjalnie, powstała ta pierwsza, klasyczna. Stworzył ją Rafaele Esposito dla królowej Małgorzaty II Sabaudzkiej, a wydarzenie miało miejsce w słonecznym Neapolu. Na placek z mocno przemielonej mąki trafiły dodatki w kolorach włoskiej flagi – czerwone pomidory, biała mozzarella i zielona bazylia. Ta kombinacja, znana do dzisiaj jako Margherita, to absolutna klasyka w świecie pizzy. Niemiej jednak, jeśli chcesz poeksperymentować, wcale nie musisz się zatrzymywać na tej wersji – zwłaszcza że pizza w Warszawie czy w Paryżu może smakować zupełnie inaczej.
Pizza Berlusconi
Silvio Berlusconi to jeden z najbardziej kontrowersyjnych włoskich polityków – znany przede wszystkim ze skandali z przedstawicielkami płci pięknej w roli głównej. Ale wbrew pozorom pizza stworzona na jego cześć nie jest serwowana w słonecznej Italii, a w Finlandii. A wszystko za sprawą bardzo niefortunnej wypowiedzi o fińskiej kuchni, której ówczesny premier Włoch się „dopuścił” Nie znajdziesz na nich klasycznych, włoskich dodatków. Zastąpiły je, uwaga, uwaga: wędzone mięso z renifera, czerwona cebula i grzyby. Jak smakuje ta wersja? Aby się o tym przekonać, zaplanuj podróż na północ Europy!
Tureckie pide
Włosi mają pizzę, a Turcy – pide. Koncepcja dania jest dokładnie taka sama: mączne ciasto, na które trafiają dodatki. Różnica polega na tym, że pide ma kształt wąskiej łódeczki, zazwyczaj z wysokimi rantami, a dodatki trafiają do wewnątrz. Na pide nie znajdziesz mozzarelli. Za to pomidory, mięso i… rozbełtane jajko na wierzchu – jak najbardziej tak! Gdzie spróbować tego specjału? Nie tylko w Turcji! Turecka pizza w Warszawie czy innych dużych miastach Polski jest również do kupienia, podobnie jak inna, podobna potrawa z tego repertuaru, czyli lahmacun.
Pizza po hiszpańsku
Pozostając na południu, ale przenosząc się na zachód, trafiamy do słonecznej Hiszpanii, a dokładniej – do Katalonii. To tutaj powstała słynna coca catalana. Czym różni się od włoskiego specjału? Po pierwsze – przypomina bardziej calzone niż klasyczną Capriciosę na cienkim cieście, bo jest zamykana. Po drugie zaś, do wewnątrz ciasta trafiają najczęściej typowo hiszpańskie dodatki – z serem Manchengo, chorizo i jamon serrano na czele. W niektórych wersjach można znaleźć nawet całe pęto niepokrojonej kiełbasy! Skosztuj podczas najbliższej wizyty w Barcelonie!
Made in Chicago
Amerykańskiej wersji pizzy nie trzeba przedstawiać nikomu. To ta na grubym, puszystym cieście, zgadza się? Tak, o ile mowa o pizzy nowojorskiej. Ta z Chicago bowiem jest zupełnie inna. Wypieka się ją w głębokich formach, dokładając starań, aby ciasto oblepiało również ich brzegi. W efekcie nadzienie trafia niemal do „koszyczka” z ciasta. A co się w nim znajduje? Przede wszystkim mnóstwo pomidorów i sosu mozzarella, a także mięsne dodatki. To na pewno nie danie dla osób odchudzających się!
Jeśli szukasz innych wersji pizzy, możesz sprawdzić również alzacką tartę flambee, węgierskiego langosza czy – bardziej egzotycznie – japońskie okonomiyaki. Bez względu na to, co wybierzesz – czeka Cię prawdziwa uczta!