10 gadżetów każdego kucharza

Kuchnia jest królestwem wielu osób! Aby panować w nim niepodzielnie, król kucharz nie potrzebuje dworu (choć pomocnik kuchenny jest zawsze mile widziany), ale przydatnych gadżetów. Specjaliści z Black Red White ułożyli listę 10 dodatków do kuchni, bez których nie sposób się obejść.

10 gadżetów każdego kucharza

1 / 10

Nóż szefa kuchni

Obraz
© Black Red White, noże Gerlach

Kuchnia jest królestwem wielu osób! Aby panować w nim niepodzielnie, król kucharz nie potrzebuje dworu (choć pomocnik kuchenny jest zawsze mile widziany), ale przydatnych gadżetów. Specjaliści z Black Red White ułożyli listę 10 dodatków do kuchni, bez których nie sposób się obejść.
Krojenie, siekanie, rozgniatanie, filetowanie - to czynności, za które odpowiada dobry nóż. Niezawodne noże Gerlach dostępne w Black Red White ułatwią ci pracę, a drewniany blok do przechowywania zapewni bezpieczeństwo.

2 / 10

Garnek

Obraz
© Black Red White, garnek Tio

Garnek to jedno z najbardziej uniwersalnych narzędzi w kuchni - można w nim gotować na parze, dusić, smażyć czy prażyć. Garnki z serii Tiozostały wykonane ze stali nierdzewnej, mają grube dno zapobiegające przypalaniu, a także silikonowe uchwyty chroniące przed zbytnim nagrzewaniem. Kuchenny niezbędnik w estetycznym wydaniu!

3 / 10

Patelnia

Obraz
© Black Red White, patelnia Tefal

To kolejny niezbędny sprzęt do przygotowywania posiłków. By usmażyć francuskie omlety niezastąpione podczas śniadania, potrzeba odpowiedniej jakości patelni. Dostępne w Black Red White patelnie znanej i wypróbowanej marki Tefal są pokryte specjalną powłoką, chroniącą żywność przed przywieraniem.

4 / 10

Deska do krojenia

Obraz
© Black Red White, deska do krojenia

Bez deski do krojenia trudno sobie wyobrazić codzienne działania w kuchni. Kroimy na niej chleb, mięso, warzywa i owoce. Najlepiej, aby była wykonana z materiału niewchłaniającego wody, zapachów ani barwników zawartych w jedzeniu - na przykład z bambusa. Zobacz deski do krojenia w ofercie Black Red White.

5 / 10

Łapka silikonowa

Obraz
© Black Red White, łapka silikonowa

Pewnie większości z nas przytrafiło się oparzenie, kiedy w ferworze chwyciliśmy gorące naczynie lub nasza kuchenna rękawica zajęła się ogniem. Aby uniknąć takich nieprzyjemnych sytuacji, warto się zaopatrzyć w łapkę silikonową, która uchroni dłonie przed oparzeniami i dodatkowo poprawi nam humor.

6 / 10

Słoiczek na przyprawy

Obraz
© Black Red White, słoiczek Aromi

Dobrze mieć świadomość, że to przyprawy nadają potrawie ostateczny smak. Dlatego ważne, żebyśmy odpowiednio je przechowywali. Słoiczek Aromiuchroni zioła przed wywietrzeniem i utratą aromatu.

7 / 10

Tłuczek do mięsa

Obraz
© Black Red White, tłuczek do mięsa

Smakosze mięs zdają sobie sprawę, że bez porządnego* tłuczka do mięsa*nie uda się żaden kotlet czy befsztyk. Tłuczek musi pewnie leżeć w dłoni (najlepiej, aby miał silikonowy trzonek) i być odporny na uszkodzenia - w końcu jest używany do zadań specjalnych.

8 / 10

Moździerz Bergner

Obraz
© Black Red White, moździerz Bergner

Wiele przypraw - kmin rzymski, pieprz, kolendrę, goździki czy kardamon - należy przed dodaniem do potrawy utrzeć, aby wydobyły się z nich ukryte aromaty. Dlatego każdy kucharz powinien mieć w swojej kuchni moździerz. Moździerz Bergner został wykonany z wytrzymałego granitu, któremu nie straszne ucieranie, młotkowanie i stukanie.

9 / 10

Garnek do mleka

Obraz
© Black Red White, garnek do mleka Bergner

Amatorzy ciast z pewności trzymają to naczynie w swojej kuchni. Garnek do mleka Bergner - bo o nim mowa - zapobiega przypaleniu mleka i jego wykipieniu. Dzięki podwójnym ściankom, tworzącym mały zbiornik z wodą, i parowemu gwizdkowi gotowanie mleka nigdy nie skończy się katastrofą.

10 / 10

Ostrzałka ceramiczna

Obraz
© Black Red White, ostrzałka ceramiczna

Każdy nóż - nawet ten najlepszy - wymaga od czasu do czasu ostrzenia. Dlatego warto mieć pod ręką ostrzałkę ceramiczną. Jest niewielka, a więc łatwa do przechowywania, a ponadto prosta w obsłudze - wystarczy jedynie kilkakrotnie przeciągnąć ostrze przez szczelinę, aby pożegnać się z tępymi nożami w kuchni.

Komentarze (0)