Jaka podłoga w kuchni? 8 ciekawych propozycji

Jaka podłoga w kuchni? 8 ciekawych propozycji

08.09.2014 | aktual.: 23.03.2017 13:59

Dziś, decydując się na posadzkę w kuchni, nie musisz już wybierać między materiałami trwałymi a efektownymi. Znajdziesz wiele odpornych i wytrzymałych produktów na podłogę o wyjątkowych walorach estetycznych. Co wybrać na podłogę w kuchni: płytki, panele, a może drewno?

Dziś, decydując się na posadzkę w kuchni, nie musisz już wybierać między materiałami trwałymi a efektownymi. Znajdziesz wiele odpornych i wytrzymałych produktów na podłogę o wyjątkowych walorach estetycznych. Co wybrać na podłogę w kuchni: płytki, panele, a może drewno?
Do niedawna jako najbardziej wytrzymałe i odporne wybierano do kuchni podłogowe płytki ceramiczne o klasycznym kwadratowym formacie. W wielu mieszkaniach i domach gościła również wykładzina wykonana z linoleum. Oba materiały były co prawda łatwe do utrzymania w czystości i odporne na obciążenia czy uderzenia, ale ich estetyka pozostawiała wiele do życzenia. Obecnie znajdziesz je w wielu atrakcyjniejszych formach, barwach, wzorach i fakturach. Wachlarz materiałów posadzkowych przeznaczonych do kuchni także się rozszerzył.
To też cię zainteresuje: Zaprojektowano je tak, by ułatwić i usprawnić sprzątanie...

1 / 7

Jaka podłoga w kuchni?

Obraz
© Shutterstock

Podłoga w kuchni szybko ulega zabrudzeniom. Dlatego materiał, który zastosujesz na posadzce, powinien być solidny i odporny na trwałe przebarwienia. Nie powinien łatwo chłonąć brudu. Takimi cechami może pochwalić się gres, choć nie każdy. Wybierać należy tylko porcelanowy lub szkliwiony, gdyż mają one wierzchnią warstwę, która chroni przed wnikaniem zabrudzeń do wnętrza płytek. Taki gres będzie również mało nasiąkliwy, jeśli chodzi o wodę oraz rozlane płyny. Odporny na ścieranie i duże obciążenie nie będzie się kruszył.
To też cię zainteresuje: Zaprojektowano je tak, by ułatwić i usprawnić sprzątanie...

2 / 7

Jaka podłoga w kuchni?

Obraz
© Alvhemmakleri.se

Na częstą, a także intensywną eksploatację można też wystawić posadzkę z płytek ceramicznych. Łatwo z nich zetrzeć zanieczyszczenia, są odporne na szorowanie i działanie detergentów. Występują w bardzo bogatej gamie kolorów, wzorów oraz faktur.
To też cię zainteresuje: Zaprojektowano je tak, by ułatwić i usprawnić sprzątanie...

3 / 7

Jaka podłoga w kuchni?

Obraz
© Shutterstock

Niepożądane zabrudzenia i kurz najchętniej osadzają się w fugach posadzek, dlatego wybierając płytki, dobrze jest zdecydować się na większe formaty, co zminimalizuje liczbę połączeń. Do wyboru masz kwadratowe i prostokątne elementy w rozmiarach XXL. Minimalnej fugi wymagają też płytki rektyfikowane, czyli o idealnie równych krawędziach. Blisko ułożone płytki tego typu nie tworzą przestrzeni ułatwiającej zaleganie nieczystości.
To też cię zainteresuje: Zaprojektowano je tak, by ułatwić i usprawnić sprzątanie...

4 / 7

Jaka podłoga w kuchni?

Obraz
© Shutterstock

Kuchenna posadzka powinna też być odporna na wilgoć. Choć drewno nigdy nie było polecane do tego pomieszczenia, dziś jest inaczej. Powszechnie dostępne podłogi egzotyczne oczarowują wyjątkową estetyką oraz właściwościami. Są bardziej odporne na obciążenie, uszkodzenia mechaniczne, wodę oraz wycieranie niż rodzime gatunki. Zarówno tek, merbau, jatoba, iroko, jak i lapacho doskonale sprawdzają się w kuchni. Pokryte dodatkowo olejem lub lakierem do drewna egzotycznego stworzą doskonałą okładzinę podłogową.
To też cię zainteresuje: Zaprojektowano je tak, by ułatwić i usprawnić sprzątanie...

5 / 7

Jaka podłoga w kuchni?

Obraz
© Shutterstock

W bardzo atrakcyjnych kolorach oraz wzorach występują również panele podłogowe o wzmocnionej powłoce. Możesz zdecydować się na asortyment przeznaczony specjalnie do kuchni. Tego typu panele będą odporniejsze na zabrudzenia i uderzenia oraz wycieranie. Impregnowana płyta HDF, z której są wykonane, gwarantuje niezmienny wygląd posadzki przez wiele lat. Dobrej jakości laminowane panele będą miały zabezpieczone krawędzie, dzięki czemu również na łączeniach podłoga jest chroniona przed wnikaniem zanieczyszczeń oraz wilgoci.
To też cię zainteresuje: Zaprojektowano je tak, by ułatwić i usprawnić sprzątanie...

6 / 7

Jaka podłoga w kuchni?

Obraz
© Seth Lolich Gardner/Hg.tv

Bardzo modne są podłogi z materiałów industrialnych. Do oryginalnych i surowych w swym wyglądzie można zaliczyć beton. Gładką powierzchnię w kuchni stworzy jego polerowana wersja. Będzie jednolita, czyli bez szczelin i łączeń, co ułatwi czyszczenie. Trwałość betonu zapewni niezniszczalną posadzkę. Nie musisz decydować się na jego szarą, naturalną barwę. Wystarczy dowolny odcień farby do betonu, by podłoga w kuchni nabrała koloru.
To też cię zainteresuje: Zaprojektowano je tak, by ułatwić i usprawnić sprzątanie...

7 / 7

Jaka podłoga w kuchni?

Obraz
© Livingetc.com

Wyjątkowo atrakcyjne i wielobarwne, jak również jednolite posadzki powstaną z żywic epoksydowych. Wylana z nich podłoga jest wodoodporna oraz wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne. Jest ciepła w dotyku i doskonale amortyzuje kroki oraz wszelkie upadki przedmiotów, o które w kuchni nie trudno. W przezroczystej żywicy można zatopić dowolne zdjęcie lub ozdobne przedmioty.
To też cię zainteresuje: Zaprojektowano je tak, by ułatwić i usprawnić sprzątanie...

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (14)