Najsmaczniejsze sałaty: gatunki
Sałata masłowa jest najpopularniejsza i uważana za jedną z najsmaczniejszych odmian, wykorzystywana właściwie do większości potraw. Godne polecenia są szczególnie Amoretta i Alexandria. Do uprawy w gruncie, pod folią nadają się odmiany As 44, Królowa Majowych, Rakowicka, Cud Vorburgu, Nochowska. Dippego. Warto również zwrócić uwagę na sałatę masłową Nansen, która zimuje w gruncie pod przykryciem, wysiewa się ją w wrześniu.
Z kolej sałata krucha (lodowa) świetnie nadaje się do surówek, niestety często nie ma smaku, trudno więc ocenić, która z odmian może być najsmaczniejsza. Jednak to właśnie jej soczystość powoduje, że chętnie używamy jej w kuchni. Dobrze komponuje się z innymi warzywami w sałatce greckiej. Smaczne odmiany sałaty kruchej to Królowa lata i Samba, a także późne odmiany, np. Climax (siejemy od połowy maja do połowy czerwca), Vanguard, Golden State.