Kuchnia, w której gotuje Wojciech Modest Amaro
30.05.2014 | aktual.: 23.03.2017 14:07
Najsłynniejszy polski kucharz Wojciech Modest Amaro otworzył w Warszawie laboratorium kuchenne Atelier Amaro at Home, w którym na nowo odkrywa i definiuje polskie smaki, opierając się na stworzonym przez siebie kalendarzu natury. Mieści się ono przy ul. Belwederskiej 44. Jak ci się podoba kuchnia, w której gotuje Wojciech Modest Amaro?
Najsłynniejszy polski kucharz Wojciech Modest Amaro - właściciel nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Atelier Amaro - kilka miesięcy temu otworzył w Warszawie przy ul. Belwederskiej 44 laboratorium kuchenne Atelier Amaro at Home. To jego wymarzona kuchnia, a zarazem miejsce pracy twórczej, w którym na nowo odkrywa i definiuje polskie smaki. Projekt uwzględnia potrzeby kuchni molekularnej, a w szczególności pomaga uporządkować produkty zgodnie ze stworzonym przez Amaro kalendarzem natury, który zamiast standardowego podziału na pory roku dzieli je na 52 tygodni. Jak ci się podoba kuchnia, w której gotuje Wojciech Modest Amaro?
Kuchnia Wojciecha Modesta Amaro
Kalendarz natury, który znajduje swoje odzwierciedlenie w pracowni kulinarnej Wojciecha Modesta Amaro, uwzględnia podział środowiska według naturalnych kategorii, takich jak: jeziora, morze, rzeki, lasy, łąki, zagrody, góry i pola. W każdym obszarze wpisywane są w kolejnych tygodniach produkty dostępne w tym czasie w swej najlepszej formie. Po tym, jak kucharz po raz pierwszy spisał taki kalendarz, odkrył, że liczba produktów w każdym z obszarów jest zaskakująco duża.
Kuchnia Wojciecha Modesta Amaro
- Pracownia kulinarna była dla mnie wyjątkowym projektem, bo z gotowaniem jest jak z życiem. Szukasz przepisu albo sam go tworzysz. Nieważna jest droga, ale efekt. Najważniejsze, by działać z pasją, odkrywać, tworzyć, poszukiwać. Taki jest ten projekt, bo taki jest Wojciech Modest Amaro - mówi projektant kuchni arch. Adam Pulwicki z pracowni Pulva.
Kuchnia Wojciecha Modesta Amaro
Co wyróżnia kuchnię-laboratorium będącą efektem współpracy Wojciecha Modesta Amaro, architekta Adama Pulwickiego oraz firmy ZAJC? - Miłość do odkrywania polskich smaków w ujęciu zmiennych 52 tygodni, do poszukiwań w polskiej tradycji, w polskich lasach, jeziorach i na polach. Miejsce to jest przestrzenią do dyskusji wokół polskich smaków - komentuje arch. Adam Pulwicki.
Kuchnia Wojciecha Modesta Amaro
Fronty zabudowy w kuchennym laboratorium słynnego kucharza zostały wykończone w szarym lakierze, blat wykonano z kwarcogranitu. W zabudowie zamontowano sprzęt AGD marki Gaggenau: szafę klimatyzacyjną do wina, piekarnik, urządzenie do gotowania na parze, płytę indukcyjną oraz wysuwany z blatu wyciąg.
Kuchnia Wojciecha Modesta Amaro
Wojciech Modest Amaro to najbardziej uznany na świecie polski kucharz. Przez wiele lat pracował i praktykował u boku znakomitych szefów kuchni, takich jak Ferran Adria czy Rene Redzepi. Jest laureatem wielu międzynarodowych nagród, m.in. prestiżowej Chef de l'Avenir, którą w 2008 roku przyznała mu za wybitny talent Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna. Obecnie prowadzi restaurację Atelier Amaro, która w 2013 r. jako pierwsza i jedyna w Polsce otrzymała gwiazdkę Michelin, przyznaną przez prestiżowy czerwony przewodnik.