Jaka lodówka do twojej kuchni?
Najmniejsze są lodówki tzw. podblatowe - można je umieścić pod blatem kuchennym (są wysokie na ok. 80 cm, szerokie na 45-60, a głębokie na 50-65 cm). Mają wewnątrz mały zamrażalnik, a ich zaletą oprócz niedużych wymiarów są stosunkowo niskie ceny. Są idealne dla osób samotnych lub rzadko jadających w domu, w małych kuchniach. Chłodziarko-zamrażarki oprócz komory chłodzącej mają również zamrażalnik (temperatura w nim wynosi nawet -23 stopnie). W modelach jednodrzwiowych zamrażalnik znajduje się wewnątrz komory chłodzącej, dwudrzwiowe mają wydzielony zamrażalnik nad lub pod chłodziarką, zamykany osobnymi drzwiami. Najczęściej mają wymiary: 110-200 cm wysokości, 55-60 cm szerokości, 60-65 cm głębokości. Side by side to z kolei duże chłodzarko-zamrażarki z drzwiami otwieranymi jak szafa. Temperatura w takich zamrażarkach może utrzymywać się na poziomie od -18 do -30 stopni C. Ich wysokość to 175-200 cm, szerokość 89-120 cm, a głębokość 62-90 cm. Tego typu sprzęt wymaga sporo miejsca. Drzwi otwierają się na obie
strony, a żeby móc wyjmować znajdujące się wewnątrz szuflady, pamiętaj, by drzwi można było otwierać na oścież.