Aneks kuchenny i jadalniany
Nie tylko w małych mieszkaniach jest to rozwiązanie dość powszechne. Wystarczy wnęka o szerokości ok.180 cm, by zaplanować w niej ciąg kuchenny. Musi się tam znaleźć miejsce na lodówkę, zlewozmywak i płytę grzejną. Pamiętajmy, by nie ustawiać obok siebie lodówki i kuchenki. Gdy miejsca jest mało, wykorzystajmy sprzęty kompaktowe – jednokomorowy zlewozmywak czy dwupalnikową płytę.
Dobrym rozwiązaniem jest też zabudowa w słupku, gdzie można umieścić np. piekarnik i mikrofalówkę. Do ekonomicznych rozwiązań należy także zabudowa sięgająca sufitu. Granicę aneksu warto zaznaczyć niewielką wyspą, która od strony kuchni będzie wyposażona w półki i szuflady, a od strony salonu spełni funkcję stołu.
Wnęka, w której planujemy kuchnię powinna mieć doprowadzone media i dobrą wentylację. Konieczne będzie także zainstalowanie wydajnego okapu. Światło zastosujmy także nad górnym ciągiem szafek kuchennych, jeśli nie zdecydowaliśmy się na ich zabudowę do sufitu. Gdy we wnęce miejsca jest więcej, warto ustawić w niej także stół minimum dla czterech osób. Prostokątny zajmie powierzchnię o wielkości ok. 240 x 260 cm, kwadratowy – 240 x 240 cm, a okrągły – 250 x 250 cm. Nad stołem koniecznie powinna znaleźć się lampa wisząca. Naszą minijadalnię oderwijmy od ściany. Charakterne meble i stylowa lampa mogą zdziałać naprawdę dużo!