Stół i jego towarzysze
Gdy jadalnia jest usytuowana w otwartej strefie dziennej i jej przestrzeń ogranicza się jedynie do stołu i krzeseł, zadbajmy o ich wyrazisty i szczególny charakter, który będzie podkreślał specyficzną funkcję tego miejsca. Oczywiście nie zapomnijmy przy tym o ich spójnym połączeniu z innymi elementami wyposażenia.
Jeśli miejsca jest więcej lub jadalnia jest zaprojektowana w osobnym pomieszczeniu, warto rozważyć ustawienie kredensu, witryny czy bufetu. Meble nie muszą pochodzić z jednego kompletu. Jednak dobierzmy je według jakiegoś klucza: kolorystycznego, epoki, stylu, motywu przewodniego.
Istotna jest wielkość stołu – najlepiej wybrać rozkładany. Jego wymiary zależą od przestrzeni, jaką możemy przeznaczyć na jego ustawienie wraz z krzesłami. Istotne jest także zaplanowanie miejsca na odstawienie krzesła. Trzeba na nie przeznaczyć co najmniej 80 cm od ściany, a 120 od innych mebli oraz 150 od płyty kuchennej.
Duża płaszczyzna stołu jest bardzo widoczna, dlatego zadbajmy, by wyglądał on zawsze dobrze. Jeśli jest efektowny, nie zasłaniajmy go obrusem, jeśli jednak ma jakieś wady, wybierzmy atrakcyjne nakrycie – korzystajmy z tych, które są wykonane z naturalnych materiałów lub z dużą ich domieszką.
Stół to doskonały obiekt do dekorowania. Wykorzystujmy go więc, jako miejsce ekspozycji kwiatów (ustawionych najlepiej w niskich wazonach lub wazach). Możemy też tworzyć bardziej rozbudowane kompozycje, wykorzystując do tego filiżanki, cukiernicę, patery, owoce, świece i inne dekoracje.