Domowe sposoby
Piorąc firanki, nie zapominaj o domowych sposobach. Aby materiał nie żółkł bądź nie szarzał, ale stale zachwycał bielą, postaw na patent naszych babć - niezawodny proszek do pieczenia. Najpierw należy namoczyć materiał w mieszaninie sporządzonej z jednego opakowania proszku do pieczenia, dwóch garści proszku do prania oraz 5 litrów wody. Po upływie kwadransa wystarczy wyjąć firanki z naczynia i uprać w proszku lub specjalnym płynie do jasnych tkanin. Możesz to zrobić ręcznie bądź w pralce po ustawieniu programu ręcznego.
Oprócz tego pamiętaj, że aby firanki dłużej pozostawały białe, warto przed praniem wymoczyć je w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Po praniu, jeśli to możliwe, wywieś firanki na słońcu, natomiast przechowując je w szafie, zawiń je w papier w kolorze niebieskim, co zapobiegnie żółknięciu materiału.