Trwa ładowanie...

Jak dobrać garnki – prosta sprawa?

Jeśli masz kuchenkę gazową, to wybór garnków rzeczywiście jest łatwy. Da się je kupić i tanio, i w dobrej jakości. Można przebierać we wzorach, kolorach i rozmiarach. Jeżeli natomiast zamierzasz gotować na płycie indukcyjnej, to zaczynają się schody.

Jak dobrać garnki – prosta sprawa?Źródło: Shutterstock.com
d3xg9x1
d3xg9x1

Do wyboru, do koloru

Masz w domu kuchenkę na gaz i chcesz kupić garnki. Proszę bardzo – nie ma problemu. Możesz wybrać na przykład oryginalne – z żaroodpornego szkła. Ugotowane w nich potrawy będą zdrowsze. Poza tym obserwacja procesu gotowania może okazać się fascynująca. Zawsze możesz zdecydować się na garnki ceramiczne, chociaż mają one mniejszą wytrzymałość na wysokie temperatury. Za to długo trzymają ciepło. Potrawy będą ciepłe jeszcze dłużej, gdy ugotujesz je w garnkach żeliwnych. Naczynia z żeliwa są bardzo trwałe i dostępne w różnych wykończeniach – powłokach.

Najtaniej – najdrożej

Szukając tańszych rozwiązań, warto rozejrzeć się w ofercie garnków aluminiowych i emaliowanych. Ich zaletą są niższe ceny i duży wybór form, rozmiarów, wzorów i kolorów. Jednak coś za coś. Są mniej trwałe, a na naczyniach emaliowanych bardzo łatwo o odpryski, które uniemożliwiają korzystanie z tych garnków podczas gotowania.

Jeśli zależy ci na najwyższej jakości, wybierz garnki miedziane. Są drogie, ale mają wiele zalet: równomiernie się nagrzewają, długo utrzymują ciepło. Jedyne ograniczenie to konieczność używania drewnianych lub silikonowych sztućców do mieszania gotowanych potraw. Ekskluzywnym wyborem będą garnki tytanowe. Są bardzo odporne na uszkodzenia i bezpieczne, ponieważ nie zawierają substancji szkodliwych dla organizmu człowieka. Te najlepsze mogą być używane w piekarnikach. Możliwe jest też w nich beztłuszczowe smażenie.

Zalety indukcji

Płyta indukcyjna zamiast standardowej kuchenki gazowej to dobra inwestycja. Wprawdzie wymaga używania specjalnych garnków, ale znakomicie rekompensuje tę niedogodność. Gotowanie na płycie indukcyjnej jest zdecydowanie szybsze. Jej powierzchnia nie nagrzewa się, więc zagrożenie przypadkowym poparzeniem jest zminimalizowane. Poza tym płytę indukcyjną łatwo wyczyścić. Dostępne w sprzedaży modele są też często wyposażone w dodatkowe funkcje, np. zabezpieczenie przed małymi dziećmi czy jeszcze szybsze nagrzewanie.

Kupuj świadomie

Zainwestowałeś – masz w kuchni płytę indukcyjną. Czas na wybór odpowiednich garnków. Aby móc coś ugotować, musisz mieć naczynie z dnem ferromagnetycznym. Inaczej płyta nie zadziała poprawnie. W określonych miejscach płyta generuje pola elektromagnetyczne, na które zareagują tylko odpowiednie garnki. W dużym uogólnieniu i skrócie: w ich dnie zacznie wytwarzać się ciepło, które obejmie tylko naczynia z ich zawartością.

Gotowanie na płycie indukcyjnej jest zdecydowanie szybsze. Shutterstock.com
Gotowanie na płycie indukcyjnej jest zdecydowanie szybsze. Źródło: Shutterstock.com

Jeśli nie jesteś pewny, czy dysponujesz właściwym garnkiem, najpierw sprawdź, czy na nim samym lub na jego opakowaniu widnieje symbol indukcji. Wygląda on jak szlaczek z pętelek (zwojnica – cewka). Jeśli nie masz jak tego sprawdzić, spróbuj przyłożyć do dna garnka magnes. Jeśli jest przyciągany, teoretycznie naczynie nadaje się do gotowania na płycie indukcyjnej. Jednak najlepiej przed zakupem upewnić się u sprzedawcy albo zasięgnąć informacji podawanych przez producenta.

Ważne parametry

Oprócz zastosowanego w garnkach metalu ferromagnetycznego, w odpowiednim doborze naczyń do płyt indukcyjnych ma znaczenie ich średnica. Płyty są tak skonstruowane, że nie wykryją i nie uruchomią grzania, jeśli garnki będą miały zbyt dużą lub zbyt małą średnicę w stosunku do pól grzejnych.

Podczas zakupów warto też zwrócić uwagę na uchwyty przy garnkach. Jeśli jest taka opcja, to najlepiej wybrać odczepiane. Również uchwyt w pokrywce powinien się nie nagrzewać lub być mobilny. W pokrywkach mają też być otwory umożliwiające ujście pary.

W każdym razie – niezależnie od tego, jakie garnki indukcyjne wybierzesz – na pewno będą one czystsze niż te używane do gotowania na kuchenkach gazowych. Przecież na płycie indukcyjnej się nie osmalą…

d3xg9x1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xg9x1