KuchniaFunkcjonalna kuchnia. Jak ją urządzić?

Funkcjonalna kuchnia. Jak ją urządzić?

Urządzanie kuchni to prawdziwe wyzwanie. Wymaga nie tylko wyobraźni i czasu, ale też znajomości dostępnych rozwiązań. Jak zaplanować i wyposażyć to pomieszczenie, aby było nie tylko przytulne, ale też funkcjonalne i praktyczne?

Funkcjonalna kuchnia. Jak ją urządzić?
Źródło zdjęć: © Shutterstock

10.03.2016 11:24

Urządzanie kuchni to prawdziwe wyzwanie. Wymaga nie tylko wyobraźni i czasu, ale też znajomości dostępnych rozwiązań. Jak zaplanować i wyposażyć to pomieszczenie, aby było nie tylko przytulne, ale też funkcjonalne i praktyczne?

Prędzej czy później każdy z nas musi się zmierzyć z wyborem mebli i akcesoriów kuchennych. Liczba naczyń, akcesoriów i urządzeń, jakie musi pomieścić kuchnia, nierzadko przekracza nasze wyobrażenia. Poznaj propozycje, które sprawią, że najważniejsze pomieszczenie w domu stanie się jeszcze bardziej praktyczne.

Meble kuchenne - królestwo szafek i szuflad

Na rynku pojawia się coraz więcej szafek i szuflad, które zaskakują nie tylko pojemnością, ale też praktycznymi rozwiązaniami. Ciekawym rozwiązaniem stosowanym przez producentów przy konstrukcji szuflad jest zastąpienie tradycyjnego relingu szkłem lub metalem. Boki wykonane z takiego materiału zapewniają nie tylko dodatkową stabilność, ale też sprawiają, że szuflada jest bardziej pojemna. Dzięki temu przechowywane tam przedmioty (jak garnki czy pokrywy) nie wypadają z szuflady.

Coraz większą popularność zdobywają również szafki zlewowe, które są całkowicie pozbawione uchwytów. - Godnym uwagi rozwiązaniem jest montaż szafki zlewowej z siłownikiem - to praktyczny i funkcjonalny patent. Na jej dnie, między cokołem a frontem, zamontowany jest siłownik z lampką. Aby zatem wysunąć szufladę, należy świadomie przerwać obwód świecący, najlepiej przez dotknięcie lampki czubkiem buta. Takie rozwiązanie pozwala zatem unikąć przypadkowego otwarcia szafki - mówi Marzena Mańk, właścicielka studia mebli kuchennych Atrii.

Pomysły na porządek w szufladach

Zaskakują również pomysły wypełnienia szuflad. Oprócz tradycyjnych wkładów na sztućce (drewnianych, z regulowanymi podziałkami) pojawiają się także propozycje z wyższej półki. Takie wypełnienie może zawierać między innymi: specjalną przegródkę na noże, chochle, na pozostałe sztućce, a także praktyczne pojemniki ze szklanym wieczkiem, dzięki któremu nie ma potrzeby wyciągania pojemnika, aby sprawdzić jego zawartość.

Również przy popularnych szufladach cargo producenci prześcigają się w pomysłach na nowe, praktyczne rozwiązania, jak choćby szuflady, których wnętrze wykonano z płóciennej siatki. Świetnie nadają się do przechowywania bułek czy bagietek. Nowością zaproponowaną przez niemiecką markę Nobilia są z kolei szuflady bez półek, jedynie z pojemnikami wiszącymi na szynach. Na rynku pojawiła się także wersja ekologiczna ze specjalnymi metalowymi drutami na butelki.

Kłopotliwy narożnik

Jeżeli marzysz o kuchni, w której wszystko się mieści, efektywnie wykorzystaj każdy jej centymetr kwadratowy, w tym również kłopotliwy narożnik. - Polacy chcą funkcjonalnie zagospodarować tę część kuchni. W zależności od jej wymiarów narożnik można urządzić na kilka sposobów. Wyjątkowo praktyczna jest tzw. karuzela, w której drzwi otwierają się do środka. Dzięki temu nie obijają się o sąsiednie meble i nie blokują miejsca. Jednak takie rozwiązanie znajduje zastosowanie tylko w większych kuchniach, ponieważ najbardziej praktyczna wielkość karuzeli to 90x90 cm - wyjaśnia Marzena Mańk.

Alternatywą może być popularny Le Mans, który zajmuje mniej miejsca niż karuzela. Tutaj drzwi otwierają się na zewnątrz, a półki się wysuwają, przez co zyskujesz łatwy dostęp do całej jej zawartości.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)