Trwa ładowanie...

Czas na kompost. Jak wykorzystać zielone odpady w ogrodzie?

Skoszona trawa, chwasty, a nawet resztki warzyw i fusów z kawy – wykorzystując tego rodzaju odpady uzyskujemy jeden z najlepszych nawozów organicznych. Poznaj zasady odżywiania gleby i dowiedz się, jaki rodzaj kompostownika wybrać.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Obierki po przygotowaniu surówki posłużą jako świetny nawóz  wystarczy odrobina cierpliwości
Obierki po przygotowaniu surówki posłużą jako świetny nawóz wystarczy odrobina cierpliwościŹródło: Adobe Stock
d3klg71

Czym dokładnie jest kompostowanie? Najprościej mówiąc jest to przetwarzanie zielonych odpadów w użyteczny nawóz, dzięki któremu w glebie zachodzą naturalne procesy biochemiczne. Dobrym rozwiązaniem na zagospodarowanie resztek z ogrodu jest założenie kompostownika. W ten sposób produkujemy własny kompost, a co istotne, mamy pewność, że dostarczane roślinom składniki nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia.

Jak założyć własny kompost?

Zamiast pozbywać się zgrabionych liści czy kuchennych resztek, warto zmienić je w użyteczny nawóz. Do jego stworzenia możemy przeznaczyć różne części roślin, np. skoszoną trawę, młode chwasty (bez nasion), resztki pożniwne (słoma zostawiona na polu) oraz rozdrobnione gałęzie po ścięciu drzew. Wartość nawozową mają także resztki, takie jak fusy z kawy i herbaty, skorupki jajek czy obierki owoców i warzyw. Warunek jest taki, że te ostatnie muszą być uprawiane w naszym klimacie. Aby proces mineralizacji przebiegł prawidłowo, konieczny jest właściwy dobór i zachowanie proporcji surowców.

Materiałom przeznaczonym na kompost trzeba zapewnić odpowiedni poziom wilgoci, dostęp do powietrza i zadbać o obecność mikroorganizmów odpowiedzialnych za rozkład materii organicznej. Najlepiej wybrać miejsce osłonięte od wiatru – latem na słońcu kompost może szybko wysychać. Odpady należy ułożyć w formie tzw. pryzmy kompostowej, czyli stosu – wskazane jest mieszanie ze sobą surowców z dużą ilością azotu (świeżo skoszona trawa) oraz węgla (słoma, drewno, liście dębu, łodygi kukurydzy i słonecznika). Pryzmę układamy warstwowo i co 30 cm przesypujemy ją dojrzałą ziemią kompostową. Pamiętamy oczywiście o regularnym podlewaniu.

Różne sposoby kompostowania

Najprostszym sposobem składowania materiałów organicznych jest pryzma. Jeśli jednak chcemy kompostować w pojemniku, dobrym rozwiązaniem jest zakup drewnianej skrzyni. Zwykle dostępne są w zestawie do samodzielnego montażu – deski łączymy "na zakładkę", aby ścianki były ażurowe. Alternatywą są również kompostowniki wykonane z tworzywa sztucznego – jest ono odporne na warunki atmosferyczne. Zaletą takich pojemników jest to, że są trwałe i służą przez wiele lat. Dobre rezultaty osiągniemy składując materiał w eko-kompostowniku wykonanym z tworzywa pochodzącego z recyklingu. W tym przypadku atutem jest specjalny system łączenia ścianek oraz stabilna konstrukcja.

Kompostowanie to świetny sposób na odżywienie gleby, a co za tym idzie, otrzymanie wysokiej jakości plonów. Nawóz organiczny zawierać będzie wszystkie niezbędne mikroskładniki, a rośliny same zdecydują, kiedy i w jakich ilościach je pobiorą. Oprócz wyżej wymienionych materiałów, można stosować inne nawozy, np. gnojówki roślinne lub biohumusy (odchody dżdżownicy kompostowej). Pozwalają one uzyskać ekologiczne owoce, wolne od chemii, za to bogate w wartości odżywcze. Można również kupić gotowe nawozy przeznaczone dla warzyw albo poszczególnych ich gatunków, np. pomidorów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3klg71

Podziel się opinią

Share
d3klg71
d3klg71