Trwa ładowanie...

Cud miód. Jak rozpoznać prawdziwy miód i właściwie go przechowywać?

Kubuś Puchatek budząc się każdego ranka zwykł pytać samego siebie: "Ciekawe, co też będzie dziś na śniadanie". Odpowiedź zawsze była tak sama - miód! Bo przecież trudno mu się oprzeć. Jest słodki, zdrowy, a jego kolor cieszy oko.

Cud miód. Jak rozpoznać prawdziwy miód i właściwie go przechowywać?
d40mg7r
d40mg7r

Ajurweda nazywa go płynnym złotem i wykorzystuje do celów leczniczych już od 4 tys. lat. Miód w połączeniu z masłem klarowanym tworzy słynną ajurwedyjską miksturę - jedzona na czczo przed pierwszym śniadaniem poprawia metabolizm i przyspiesza spalanie kalorii, a także działa wzmacniająco - zwłaszcza w okresie rekonwalescencji.

Miód bywa również częścią indyjskiego "szotu" - czyli płynnej mikstury z mlekiem i kurkumą. Taki słodki napój działa antywirusowo, podnosi odporność, rozgrzewa i ułatwia zasypianie. Ale również spożywanie jednej łyżeczki miodu bez dodatków każdego dnia przynosi mnóstwo korzyści: obniża ciśnienie krwi, wzmacnia organizm, ułatwia trawienie, leczy stany zapalne i obniża cholesterol.

Aby jednak przyniósł maksimum korzyści i nie tracił swoich prozdrowotnych właściwości należy wiedzieć jak właściwie go przechowywać. Szkodliwe mogą być zarówno nadmiar wilgoci i wysoka temperatura jak i zbyt suche powietrze czy niewłaściwe naczynie.

Jak przechowywać miód?

Miód najlepiej zachowuje się w temperaturze 8-10 stopni. Kiedy temperatura wzrasta do 18 stopni, miód zaczyna krystalizować i tworzą się w nim małe grudki. O ile nie wpływa to na sam smak, to jednak trudniej się go rozprowadza na pieczywie. Niższa temperatura spowolni ten proces, ale tylko nieznacznie, bo krystalizacja jest naturalnym procesem, który zachodzi w niemal wszystkich gatunkach miodu.

d40mg7r

Ten słodki produkt powinien być przechowywany w zaciemnionym miejscu z dala od bezpośrednia światła słonecznego - w innym wypadku całkowicie rozpuści. Najlepiej trzymać go w szafce kuchennej lub spiżarni. Miód najlepiej "czuje się" w szklanym pojemniku, w stali i metalu zmieni swój smak. Nabierając miód na chleb każdorazowo używaj drewnianej łyżki. I pamiętaj, że miód nie znosi wilgoci. Choćby odrobina wody w miodzie może spowodować tworzenie się grzybów i pleśni, a tym samym psucie się produktu, dlatego za każdym razem dobrze zakręcaj słoik.

Miód prawdziwy czy sztuczny?

Skąd mieć pewność, że wybrany przez nas miód jest dobry i zawiera wszystkie właściwości odżywcze i nie będąc przy tym miodem sztucznym? Jest na to kilka niezawodnych sposobów, a jednym z najprostszych jest test na wodę. Nabierz na małą łyżeczkę trochę miodu i wlej go do pojemnika z chłodną wodą. Jeśli miód się rozpuści, może te oznaczać, że dodano do niego cukier, aby przyśpieszyć proces krystalizacji. Jeśli jednak zachowuje w wodzie swoją konsystencję, bądź spokojny. To świadczy o prawdziwości miodu.

Drugim sposobem jest ulewanie miodu do miseczki i obserwacja, co dzieje się z jego konsystencją. Jeśli miód tworzy formę "stożku" i nie rozlewa się na boki, świadczy to o jego autentyczności.

Który miód wybrać?

Akacjowy, lipowy a może gryczany? Półki uginają się od różnych rodzajów miodu i każdy w jakiś sposób różni się od tego obok. Czy musimy znać wszystkie właściwości miodów, czy wystarczy po prostu zasugerować się kolorem lub jego konsystencją? Poniżej prezentujemy małą ściągę, która ułatwi zakup.

d40mg7r

Miody ciemne: gryczany, wrzosowy, spadziowy

Ten gatunek miodów zalecany jest zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym oraz podczas grypy i przeziębień. Rozgrzewają, podnoszą odporność i pomagają w rekonwalescencji, mają przy tym działania wykrztuśne. Ciemne miody są mniej słodsze i mają charakterystyczny posmak. Za jeden z najbardziej wartościowych a przy tym najdroższym miodem jest miód ze spadzi iglastej, czyli z soku drzew przetworzonego przez owady. Miód spadziowy uważa się za arystokratę spośród reszty z prostej przyczyny - zawiera dziewięć razy więcej biopierwiastków niż miody pozyskane z nektaru kwiatów. Miód spadziowy zawiera również potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan. Jako jedyny posiada srebro, cynę, molibden i wanad oraz witaminy A, B2, B6, C, PP i K.

Warto również pochylić się nad miodem gryczanym. Ten ciekawy w smaku miód ma tyle samo zwolenników czy przeciwników. Wszystko dlatego, że jego zapach i smak faktycznie do złudzenia przypomina grykę. Poleca się go osobom chorym na miażdżycę, mającym wysoki cholesterol czy osobom skarżącym się na słabą wątrobę. Miód gryczany zawiera żelazo i magnez, a także rutynę, która pomaga w przyswajaniu wit. C z żywności. Ale jego zalety doceniają również panie. Miód gryczany dodany do maseczki doskonale odżywi skórę. Może również z powodzeniem zastąpić wosk przy depilacji nóg.

Miody jasne: akacjowy, malinowy, rzepakowy i lipowy

Miód akacjowy łatwo rozpoznać nawet bez etykiety. Jet to miód, który zawsze ma konsystencję płynną i jasnożółtą. Zawiera dużo magnezu i potasu. Posiada cukry proste, glukozę i fruktozę, które są źródłem szybkiej energii doskonale przyswajanej przez organizm, więc pomaga zwłaszcza w okresach przemęczenia czy wzmożonego wysiłku. Miód akacjowy jest najsłodszym spośród wszystkich miodów - i co ciekawe - jednocześnie zalecanym słodzikiem dla diabetyków.

Miód rzepakowy, w przeciwieństwie do akacjowego niemal zawsze ma kremową konsystencję i jest koloru białego lub ecru. Świeży miód rzepakowy pojawia się na rynku dość wcześnie, bo już na początku czerwca. Produkt pomaga w stanach zapalnych układu moczowego (cewki moczowej, pęcherza, nerek). Zmniejsza również odczyn zapalny, który towarzyszy chorobom żołądka czy dwunastnicy. Pomaga osobom z chorobami serca oraz tym, którzy skarżą się na kłopoty z górnym układem oddechowym. W swoim składzie zawiera spore dawki boru, magnezu, potasu i żelaza. Posiada przy tym witaminy z grupy B oraz witaminy C i K.

d40mg7r
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40mg7r