Zawsze ostre noże. Poznaj prostą technikę
Ostrzenie noży na kamieniu wymaga cierpliwości i precyzji, jednak efekt jest powalający. Mając do dyspozycji noże kuchenne wysokiej jakości, musisz postawić na najlepsze ostrzałki, w przeciwnym wypadku może dojść do trwałego uszkodzenia krawędzi tnącej, a to w przypadku drogich noży może zaboleć.
09.09.2020 11:47
Dlatego warto podszlifować swoje umiejętności i przerzucić się na ostrzenie przy pomocy specjalnego kamienia. Wbrew pozorom nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać, a sprytne gadżety sprawią, że będzie jeszcze łatwiejsze.
Wybierz odpowiedni kamień
Wyróżniamy trzy typy kamieni ostrzących, które różnią się od siebie gradacją, czyli wielkością cząstek ścierających krawędź ostrza. Im większe drobiny, tym bardziej agresywny kamień i łatwiejsze profilowanie ostrza. Niestety, wiąże się to również z szybszym "zjadaniem" krawędzi tnącej przez kamień, dlatego nie warto inwestować w kamienie o zbyt dużej wielkości ziaren. Te są przeznaczone do naprawy bardzo zniszczonych noży lub całkowitego przeprofilowania ostrza.
Bardziej odpowiednimi kamieniami są te o średniej gradacji, które służą do regularnego ostrzenia i profilowania noża. Możesz z nich korzystać średnio raz w miesiącu i będziesz mieć pewność, że przez ten czas noże się nie stępią. Kamienie o wysokiej gradacji przeznaczone są do intensywnego polerowania noży i nadawania mu wprost niewyobrażalnej ostrości. Użycie ich gwarantuje doskonałą jakość i gładkość szlifu, a co za tym idzie będziesz w stanie ciąć najtwardsze produkty praktycznie bez zbędnego nacisku.
Przygotuj swoje stanowisko
Przede wszystkim zanim przystąpisz do ostrzenia, upewnij się, że wszystko, czego potrzebujesz, będzie pod ręką. Najpierw umieść kamień na poziomej, stabilnej powierzchni i odpowiednio zabezpiecz przed ślizganiem. Możesz to zrobić przy pomocy specjalnego uchwytu lub, jeśli nie masz takiego, wystarczy wilgotna ściereczka, która zapobiegnie przesuwaniu się kamienia wodnego.
Przed użyciem należy również odpowiednio przygotować kamień. W przeciwnym wypadku efekty użycia kamienia nie będą zadowalające. Każdy kamień przed ostrzeniem powinien być zanurzony w wodzie przez kwadrans, a podczas ostrzenia należy go cały czas zwilżać. Alternatywą jest olejek, który nie wysycha tak szybko jak woda i nawet niewielka buteleczka może wystarczyć na bardzo długi czas. Należy jednak pamiętać o tym, że oleju nie stosuje się przy osełkach diamentowych.
Jak ostrzyć nóż
Po odpowiednim przygotowaniu stanowiska i wybraniu kamienia odpowiadającego twoim potrzebom - można przystąpić do działania. Metod ostrzenia jest wiele i każda ma swoich zwolenników, jednak najprostszym sposobem jest ustawienie noża ostrzem do siebie i odchylenie go od kamienia pod kątem około 45 stopni. Warto przy tym wspomóc się specjalnymi klipsami lub prowadnicami, szczególnie jeśli nie masz większego doświadczenia w ostrzeniu.
Po ustaleniu odpowiedniego kąta należy przytknąć palce wolnej ręki jak najbliżej krawędzi tnącej, a następnie poruszać ostrzem w przód i w tył, delikatnie dociskając. Poznasz nóż po tym, że będzie naostrzony, gdy na krawędzi pojawią się charakterystyczne zadziory. Wtedy należy zmienić stronę i postępować tak samo, jak na początku ostrzenia, aż nie uzyskasz zadowalającego efektu. Gdy zadry i zadziory znikną, oznaczać to będzie, że nóż jest już naostrzony.
Coś dla pasjonatów
Zaawansowane systemy ostrzące to opcja dla perfekcjonistów, którzy przed każdą wyprawą chcą dopilnować, aby noże były idealnie ostre. Zestawy składają się przeważnie z kilku kamieni diamentowych oraz prowadnic, które umożliwiają odpowiednie ich ułożenie. Każdy z kamieni przeznaczony jest do innych prac. Te z niską gradacją przeważnie służą do wstępnego ostrzenia bardzo stępionych noży, których krawędź tnąca jest wyszczerbiona. Modele o średniej gradacji służą do szybkiego podostrzenia już naostrzonych noży, a kamienie Fine posłużą przede wszystkim do wykończenia szlifu na gładko. Po skończonej pracy będzie się można w nim przejrzeć.