Trwa ładowanie...

Skwierczące mięso i chrupiące grzanki. Grillowanie bez względu na pogodę

Grillowanie to jedna z największych przyjemności w trakcie ciepłych miesięcy. Kiedy pogoda przestaje sprzyjać i aura za oknem nie zachęca do wychodzenia z domu, nadal możemy przygotować swoje ulubione, letnie potrawy. Poznaj wygodny sposób na grillowanie, nawet w trakcie największej ulewy.

Skwierczące mięso i chrupiące grzanki. Grillowanie bez względu na pogodęŹródło: 123RF
d3t6d0v
d3t6d0v

Grill elektryczny to sprzęt niezależny od warunków pogodowych

Klasyczne grillowanie wymaga odpowiednich warunków. Potrzebna jest sprzyjająca pogoda, brak wiatru i deszczu, a podczas jesieni i zimy nie mamy co liczyć na cud. Miłośnicy grillowania szukają sposobów, by sobie poradzić z mało zachęcającą aurą. Najprostszym i bardzo wygodnym rozwiązaniem jest grill elektryczny. Po pierwsze, sprzęt ten nie wymaga od nas wiele cierpliwości – czas spędzany dotychczas na rozpalaniu opornego niekiedy węgla pod rusztem teraz możemy wykorzystać na coś innego.

Kolejnym plusem jest możliwość używania go wszędzie tam, gdzie znajduje się gniazdko elektryczne. Kuchnia, taras, balkon, a nawet kemping czy wyjazd pod namiot – wystarczy podpiąć sprzęt do gniazdka, by po chwili płyta grillowa rozgrzała się i była gotowa do użycia. Aby rozkoszować się grillowanymi potrawami, nie musisz ruszać się z domu. Wystarczy, że przygotujesz składniki w swojej kuchni. Burza, ulewa czy śnieżyca nie pokrzyżują ci kulinarnych planów.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com, fot: shutterstock.com

Smaczniej i bardziej zdrowo

Tradycyjny grill bywa podstępny i potrafi zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonego kucharza. Niekiedy trudno wyczuć moment, kiedy powinno się zdjąć składniki z rusztu, a nie ma większego zawodu niż niedopieczone lub przesuszone mięso lub warzywa. Używając grilla elektrycznego, możemy ułatwić sobie sprawę. Jego płyta równomiernie się nagrzewa i ma stałą temperaturę, dzięki czemu z łatwością możesz kontrolować sytuację.
Podczas wyboru grilla warto wziąć pod uwagę kwestie zdrowotne. Dania z grilla tradycyjnego, węglowego niestety zawierają dużo więcej związków rakotwórczych znajdujących się w dymie. Grill elektryczny zapewnia mniejszą szkodliwość dla naszego organizmu, równie dobry smak i zdecydowaną łatwość w użyciu sprzętu.

123RF
Źródło: 123RF

Jaki grill elektryczny wybrać?

W ofercie sklepów znajdziesz wiele rodzajów elektrycznej wersji grilla. Małe płyty grillowe idealnie sprawdzą się podczas częstego używania oraz w przypadku niewielkiej ilości pieczonych produktów. Większe modele z kolei przydadzą się w wieloosobowych rodzinach lub podczas przyjęcia. Jeśli zależy ci na możliwości używania grilla na powietrzu, możesz zdecydować się na zakup modelu na nóżkach, który wyglądem przypomina ten tradycyjny. Podstawową różnicą będzie jednak fakt, że elektryczny model zadziała podczas każdej pory roku, również w czasie niepogody.

Interesujący jest także model zamykany, z dwoma nagrzewającymi się płytami, które ściskają i opiekają umieszczone pomiędzy nimi produkty. Prócz tradycyjnego grillowania, podczas którego przygotowujemy kiełbaski, kurczaka lub karkówkę czy warzywa, możemy użyć go do pysznych zgrzewanych kanapek i tostów. Taki model to uniwersalne urządzenie, które będzie użyteczne także podczas weekendowych śniadań czy kolacji. Gwarantujemy, że nikt nie się oprze ciągnącemu się serowi, wypływającemu z pomiędzy gorących, chrupiących grzanek.

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
d3t6d0v
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t6d0v