Postaw na indukcję. Gotuj wygodnie i bez problemów
Płyty indukcyjne coraz częściej wypierają starsze modele gazowe i elektryczne obecne w polskich domach. Gotowanie na płycie jest szybsze, wygodniejsze i przede wszystkim tańsze niż w przypadku innych rozwiązań. Warto mieć to na uwadze
30.11.2020 | aktual.: 02.03.2022 16:11
Podgrzewaj naczynie, nie płytę
Na początku trzeba zaznaczyć, że sama płyta nie wystarczy, trzeba mieć jeszcze odpowiednie naczynia. Garnki przystosowane do płyty indukcyjnej muszą być wykonane ze stali ferromagnetycznej, czyli przyciągającej magnes. Wtedy obecne w płycie cewki wytwarzają pole magnetyczne, które nagrzewa naczynie. Inne garnki nie współgrają z płytą indukcyjną, dlatego trzeba się liczyć z wymianą. Z drugiej strony zabezpieczy to inne naczynia i przyrządy, takie jak pokrywki czy łyżki przed zniszczeniem, położenie ich na płycie nie aktywuje jej.
Wszystko dlatego, że podgrzewa się nie sama płyta, a naczynie. To oznacza o wiele łatwiejsze czyszczenie i zminimalizowanie ryzyka poparzenia. Gotując na kuchence gazowej, musisz liczyć się z tym, że przypalone resztki potraw będą bardzo trudne do usunięcia. Gotując na płycie indukcyjnej, możesz wycierać ją na bieżąco, z pewnością się nie poparzysz.
Zaawansowane programy
Płyta rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje powierzchnię grzewczą do jego rozmiaru. To oznacza, że ciepło jest rozprowadzane równomiernie i zmniejsza się ryzyko przypalenia potrawy. Dodatkowo znacznie skraca to czas gotowania potraw. W porównaniu z kuchenką gazową odbywa się ono prawie o jedną trzecią krócej.
Program płyty indukcyjnej pozwala na gotowanie potraw w określonej temperaturze, wystarczy ustawić odpowiedni próg i gotowe. W przypadku innych kuchni trzeba ustawiać temperaturę "na oko", regulując wielkość płomienia. Niektóre modele są również wyposażone w systemy bezpieczeństwa takie jak chociażby timer, który wyłącza płytę po określonym czasie. Przyda się w szczególności zabieganym osobom, którym zdarza się zapomnieć, że coś gotują. Wiele modeli wyposażono również w odmienne tryby pracy. Funkcje smażenia, duszenia, gotowania i podgrzewania pozwolą dopasować temperaturę do określonej potrawy. Dzięki temu masz pewność, że jedzenie będzie odpowiednio podgrzane.
Mniej znaczy więcej
Koszt płyty indukcyjnej jest stosunkowo duży i nie każdy ma możliwość przetestowania jej na własną rękę. W takim przypadku przed zakupem można sprawdzić możliwości na nieco mniejszej powierzchni. W sklepach dostępne są różne rozmiary, obsługujące jeden lub dwa garnki. Płyta indukcyjna to opcja dla osób, które zrezygnowały z kuchenki elektrycznej z powodu wysokich rachunków za prąd. Ta pierwsza jest o wiele bardziej ekonomiczna.
Małą płytę indukcyjną można traktować jako opcję awaryjną, gdy główna kuchenka jest zajęta, na przykład podczas przygotowań do dużej rodzinnej uroczystości. Jej wydajność jest na tyle duża, że może się równać ze zwykłymi palnikami, a nawet je przerastać. Łatwość obsługi i duża mobilność sprawia, że w razie czego można ją przenosić z miejsca na miejsce i używać w różnych warunkach.
Płyta indukcyjna to spora inwestycja, jednak w dłuższej eksploatacji jest o wiele tańsza i bardziej wydajna od kuchenek gazowych czy elektrycznych. Jeśli nie możesz się zdecydować, czy pozostać przy tradycyjnej kuchence, czy przerzucić się na indukcję, wypróbuj tę drugą za niewielkie pieniądze.