KuchniaPlanujemy oświetlenie kuchni

Planujemy oświetlenie kuchni

Sztuczne światło jest w kuchni potrzebne niezależnie od tego, czy jest ona ciemna, czy z oknami. Nawet kilka okien nie doświetli dobrze blatu roboczego przez całą dobę. Dlatego też istotnym elementem podczas projektowania kuchni jest jej oświetlenie. Najwięcej czasu trzeba poświęcić na zaplanowanie miejsc najbardziej potrzebujących mocnego światła. To ono bowiem tworzy nastrój, jest warunkiem sukcesów kulinarnych, powiększa małe pomieszczenie i czyni je ładniejszym oraz przytulniejszym.
Planujemy oświetlenie kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock

21.02.2017 15:45

Rodzaje oświetlenia w kuchni

Kuchnia jest szczególnym pomieszczeniem, gdzie potrzebujemy zarówno górnego światła rozproszonego oraz punktowego, jak i bocznego - doświetlającego blat. Oprócz tego wskazane jest także źródło światła wewnątrz meblowej zabudowy. Bogata gama asortymentu oświetleniowego przeznaczonego do kuchni sprawi, że bez trudu uzyskasz pożądany efekt. Trzeba najpierw jednak znać dokładny rozkład funkcji w pomieszczeniu.

Górne światło

Najważniejsze w kuchni jest skupione światło padające na blat roboczy, ale oprócz niego nieodzowne jest górne oświetlenie. Dzięki temu całe pomieszczenie będzie równomiernie oświetlone, w tym również ustawiony na środku stół, półwysep lub wyspa. Nawet jeśli nie masz ich w kuchni, nie rezygnuj z górnego oświetlenia, gdyż okazuje się ono niezbędne np. podczas sprzątania. Ma ono równomiernie oświetlać całe wnętrze, dlatego przyda się tu oprawa dająca rozproszony, niezbyt silny strumień światła. Lampa może też generować światło odbite. W tej roli sprawdzą się nowoczesne żyrandole, a w niskim budownictwie – plafony. Polecane są też halogeny mocowane pod sufitem na szynach. Ich atutem jest możliwość zmiany położenia opraw oraz dowolne ich kierunkowanie. Nie mogą one dawać ostrego światła.

Jeśli w kuchni jest sufit podwieszany, warto w nim umieścić wpuszczane oprawy. Zbyt intensywne oświetlenie można tonować odpowiednimi filtrami rozpraszającymi montowanymi do oprawy. Lampą dającą snop światła skierowany w dół należy doświetlić stół jadalniany. Musi on obejmować cały blat oraz siedziska, nie może jednak oślepiać osób spożywających posiłek.

Oświetlenie miejscowe

Jest ono potrzebne przede wszystkim jako doświetlenie blatu roboczego, zlewu i kuchenki. Miejscowe oświetlenie skupione wymaga odpowiedniej mocy, aby dawało jasne światło. Najczęściej umieszcza się jego oprawy pod zabudową wiszących szafek, na ścianie nad blatem oraz przy wyciągu kuchennym lub pochłaniaczu.

Zobacz koniecznie: Myjesz okna w ten sposób? Można łatwiej i szybciej!

Praktycznym rozwiązaniem są kierunkowe podszafkowe lampki świecące prosto w dół lub mające ruchome oprawy, dzięki którym dostosujesz kąt padania światła do własnych wymagań. Obudowa zapobiega oślepianiu osoby pracującej w kuchni. Jeśli oprawa jest jej pozbawiona, stosuje się listwę osłaniającą sytuowaną wzdłuż dolnej krawędzi szafek.

Godnym polecenia rozwiązaniem są świetlówki liniowe o mocy od 8 do 15 W. Można łączyć je szeregowo, przez co stworzą długie źródło światła, równomiernie oświetlające blat. Alternatywą mogą być żarówki rurkowe.
Nad kuchenką warto zmontować wyciąg lub pochłaniacz dający silne, fabrycznie wmontowane światło.

Oświetlenie szafek kuchennych

Wnętrza szafek często potrzebują znacznie więcej światła, niż daje lampa sufitowa. Nawet jeśli jest ono dość mocne, często zasłaniamy je, otwierając drzwiczki mebla. Aby łatwiej było znaleźć potrzebne produkty, półki warto doświetlić lampkami na wysięgnikach montowanych przy górnej płycie szafek. Jeśli zabudowa sięga sufitu, wówczas można się zdecydować na specjalne oświetlenie wewnętrzne. Oczka LED będą do tego najodpowiedniejsze, gdyż nie emitują ciepła. Włącznik reagujący na otwarcie drzwiczek będzie samoistnie rozświetlał wnętrze szafki i gasił światło po zamknięciu. To wygodne rozwiązanie, działające podobnie jak instalacja oświetlająca wnętrze lodówki.

Komentarze (13)