Piekarnik parowy – dlaczego to dobra inwestycja?
Urządzenia parowe to świetnie rozwiązanie w kuchni. Piecze się w nich szybko, łatwo i przyjemnie, a potrawy są zdrowe i smaczne. Jakie funkcje posiadają piekarniki z funkcją pary? Co stanowi o wyższości takiego modelu nad klasycznym sprzętem?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Większość dostępnych na rynku piekarników posiada wszystkie funkcje, które korzymy z modeli elektrycznych. Różnica polega na tym, że omawiane urządzenia mają dodatkowo inteligentne programy związane z wykorzystaniem pary. Dają możliwość gotowania na parze, a także łączenia tradycyjnego pieczenia z funkcjami parowymi, czyli tzw. konwekcję. Dzięki temu potrawy ogrzewane są nie tylko suchym powietrzem, ale również wytwarzaną parą, co wpływa na znacznie bogatsze wrażenia smakowe. Co więcej dania zachowują więcej wartości odżywczych. Co jeszcze potrafią inteligentne piekarniki parowe?
Pokazują czytelne komunikaty
Wydawałoby się, że to funkcja typowa dla nowoczesnych sprzętów AGD. Tymczasem wyświetlacze LCD dostępne w modelach parowych pokazują czytelne symbole, instrukcje i tekstowe sugestie na temat tego, co dzieje się z potrawą od momentu włączenia piekarnika aż do zakończenia jego pracy. Po wybraniu kategorii żywności piekarnik samodzielnie dobiera odpowiedni program i czas niezbędny do tego, by za każdym razem uzyskać optymalny rezultat.
Kontrolują cały proces pieczenia
Jak sprawić, aby domowy obiad wzbudził zachwyt i każdy sięgnął po dokładkę? Wystarczy skorzystać z funkcji zapewniającej idealne rezultaty pieczenia. Szukając piekarnika parowego pytajmy w sklepie o specjalne czujniki, które szacują wagę przygotowywanej potrawy oraz określają temperaturę i czas. Wystarczy wybrać odpowiedni program urządzenie krok po kroku przeprowadzi nas przez cały proces pieczenia.
Gwarantują zawsze idealne wypieki
Dzięki połączeniu pary wodnej i elementów grzewczych nasz kurczak zawsze będzie miał chrupiącą skórę i soczyste wnętrze, chleb odpowiednią wilgotność, a warzywa zachowane wartości odżywcze. Podczas obróbki termicznej w temperaturze 140 st. C -220 st. C przy użyciu pary wodnej elementów grzewczych potrawy zachowują pierwotną wagę, a ich przyrządzenie odbywa się szybciej przy mniejszym zużyciu oleju lub tłuszczu, niż w przypadku konwencjonalnych metod.
Monitorują temperaturę pieczenia
Wiele piekarników parowych wyposażonych jest w czujnik wilgotności, który automatycznie dostosowuje optymalną ilość pary dla doskonałego smaku i struktury potraw. Producenci sprzętów AGD wykorzystywanych w domu chętnie czerpią z technologii urządzeń profesjonalnych. Pewność rezultatów pieczenia zapewnia termosonda – monitoruje bowiem temperaturę wnętrza potrawy. Gdy posiłek jest gotowy, program sygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłącza piekarnik.
Współpracują z naszym smartfonem
Nie tylko ekspresy do kawy, roboty sprzątające czy inteligentne żarówki potrafią łączyć się z aplikacją mobilną. Funkcja Connected Cooking sprawia, że korzystanie z piekarnika staje się jeszcze łatwiejsze. Dzięki połączeniu sprzętu do Wi-Fi mamy możliwość zdalnego ustawiania programów i zarządzania nimi z dowolnego miejsca w domu. Możemy zmieniać czas pieczenia oraz temperaturę piekarnika nawet przebywając poza kuchnią.
Posiadają funkcję samooczyszczenia
Jeszcze do niedawna cieszyło nas to, że piekarnika posiada podwójne komory, które umożliwiają jednoczesne pieczenie dwóch potraw, niezależnie od siebie. Dziś sprzęty AGD mają znacznie więcej zaawansowanych funkcji, np. potrafią same się czyścić. Za pomocą odpowiedniego programu para wodna rozmiękcza zaschnięte zabrudzenia w komorze piekarnika, co ułatwia ich usunięcie. Już nie trzeba spędzać godziny nachylając się i zeskrobując przypalone resztki ze ścian. Po prostu wystarczy usunąć resztki za pomocą ręcznika papierowego. To takie proste!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.