Trwa ładowanie...

Patelnia, do której nic nie będzie przywierać. Jaki rodzaj wybrać?

Bez względu na poziom twoich umiejętności kulinarnych, patelnia jest jednym z elementów, którego nie może zabraknąć w kuchni. Przydaje się do przygotowywania niemal każdego ciepłego posiłku i pomaga szybko przygotować coś pysznego. Kluczem do sukcesu jest jednak wybór odpowiedniego modelu. Na jaki warto się zdecydować?

Patelnia, do której nic nie będzie przywierać. Jaki rodzaj wybrać?Źródło: Fotolia
d1yc6uw
d1yc6uw

Wybierz odpowiedni model patelni

Jeśli w twojej kuchni brakuje patelni i planujesz wyposażyć się w nowy model, warto ten zakup przeanalizować, zanim jeszcze w oko wpadnie ci coś konkretnego. Poświęć chwilę i przemyśl, jak i co najczęściej gotujesz. Patelnie dostępne w sklepach różnią się od siebie przede wszystkim rozmiarem, materiałem, z którego są wykonane oraz szybkością nagrzewania i żywotnością. Wybrany przez ciebie typ powinien więc odpowiadać twoim kulinarnym upodobaniom, stylowi życia i przede wszystkim potrzebom.

Przed dokonaniem zakupu przemyśl, do czego do tej pory najczęściej używałeś patelni oraz jakie produkty często wybierasz. Inna patelnia bowiem będzie odpowiednia dla kogoś, kto o poranku przygotowuje na niej dwa jajka sadzone, inna przyda się miłośnikowi potrawek i zapiekanek. Mała patelnia jest doskonała na co dzień - szybko się nagrzewa i łatwo podsmażyć na niej boczek czy zrobić niewielką ilość jajecznicy. Jej niepodważalnym plusem jest także fakt, że szybko można ją umyć i wytrzeć - w pośpiechu liczy się przecież każda minuta.

Jeśli często gotujesz własne sosy, lecza czy długo smażone potrawy, szukaj patelni nie tylko większej, ale i takiej, która posiada wyższe ścianki. Będziesz mógł przygotować więcej potrawy w jednym czasie, a częste mieszanie dania nie będzie groziło zachlapaniem całej kuchni. Większa patelnia o niższych ściankach przyda się z kolei osobom, które często smażą naleśniki, tortille lub placuszki. Niskie boki ułatwią manewrowanie smażonymi produktami oraz przewracanie ich na drugą stronę.

d1yc6uw

Jeśli na myśl nie przychodzi ci jedna ulubiona potrawa, a w szafkach kuchennych nie ma miejsca na przechowywanie wielu modeli patelni, możesz wybrać uniwersalną i standardową patelnię. Najczęściej ma ona 26 cm średnicy i ścianki średniej wysokości, które umożliwią smażenie, duszenie i podprażanie dowolnych składników.

Powłoka patelni. Na jaką warto się zdecydować?

Każdy, kto chce kupić patelnie, powinien zapoznać się z możliwymi rodzajami jej powłoki. Najpopularniejszymi z nich, które bez większego problemu możemy znaleźć w sklepach lub w sieci to te o powłoce: ceramicznej, teflonowej, emaliowanej i granitowej. Jak zatem wybrać swój ideał? Warto poznać najważniejsze cechy każdej z nich.

Patelnia teflonowa

Model pokryty powłoką teflonową z pewnością nie wydrenuje naszego portfela. Cena takiej patelni jest niska, a dodatkowo jej powierzchnia bardzo szybko się nagrzewa. Jest przy tym bardzo lekka, więc ułatwia wszelkie manewry. Powłoka teflonowa nie wymaga smażenia na dużej ilości tłuszczu, ponieważ jest nieprzywierająca. Jedynym minusem takiej patelni jest łatwość na zarysowania - trzyma używać na niej drewnianych lub silikonowych akcesoriów. Jej żywotność także nie zachwyca, jednak cena może stać się tutaj elementem decyzyjnym.

Patelnia ceramiczna

Powłoka ceramiczna jest bardzo odporna nawet na bardzo wysoką temperaturę. Jej plusem jest także fakt, że równomiernie się nagrzewa - brzegi są po takim samym czasie tak samo gorące, jak jej środek. Nawet rzadko rozłożone składniki usmażą się więc w takim samym tempie. Ceramiczna powłoka jest bardzo wytrzymała i, co bardzo ważne, nie wchodzi w interakcję z przygotowywanym jedzenie. Do dobrze nagrzanej - tu wymaga odrobiny cierpliwości - nie będą przywierały produkty, co jest niewątpliwie jej ogromną zaletą.

Patelnia emaliowana

Ten rodzaj patelni zdecydowanie jest jednym z najpopularniejszych i znanych od pokoleń. Jest ona niezwykle gładka, szczelna i higieniczna, a także odporna na ścieranie i korozję. Decydując się na taki rodzaj, warto wybrać model, który emalią pokryty jest zarówno od wewnątrz, jak i zewnątrz. Taka patelnia nie wymaga jakiejkolwiek impregnacji i jest odporna na rdzewienie. Po dłuższym użytkowaniu na jej powierzchni pojawia się patyna, czyli dodatkowa warstwa zabezpieczająca. Można by rzec, że z "wiekiem" staje się jeszcze bardziej wartościowa.

d1yc6uw

Patelnia granitowa

Modele z powłoką granitową to gratka dla miłośników designu. Jej wyjątkowy wygląd jest ich niekwestionowaną zaletą. Jednym z większych minusów jest z kolei cena, która może przekroczyć wstępnie założoną przez nas na ten zakup kwotę. Powłoka patelni jest dodatkowo wzmocniona drobinkami granitu, dzięki którym jest niezwykle odporna na zarysowania. Na jej nagrzanie trzeba niestety poczekać nieco dłużej niż w przypadku na przykład modelu teflonowego. Z pewnością jednak warto wyróżnić się drobiną cierpliwości - równomiernie rozgrzana umożliwia smażenie dowolnym produktów w towarzystwie jedynie kropli wybranego oleju.

Wymarzona patelnia to niemały wydatek. Warto jednak zdecydować się na zakup tej z najlepszych jakości materiałów, która będzie służyć przez lata. Aby zaoszczędzić, możesz wyszukać idealny model na trwających właśnie przecenach, na przykład Allegro Black Week oraz skorzystać z funkcji Allegro Smart i otrzymać darmową przesyłkę w całej Polsce. Przeglądanie produktów z pewnością uprzyjemni ci poręczna Allegro Aplikacja Mobilna, dzięki której poszukiwanie produktów stanie się proste i łatwe.

d1yc6uw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1yc6uw