Mała kuchnia w dobrej formie
Dla wielu z nas kuchnia to nie tylko miejsce przygotowania posiłków, ale także centrum życia towarzyskiego i rodzinnego. Dlatego też jej przemyślane wyposażenie jest szczególnie istotne. Radzimy, jak na niewielkim metrażu zaaranżować wygodne pomieszczenie.
29.06.2017 | aktual.: 30.06.2017 12:35
Według Polaków idealna kuchnia powinna być funkcjonalna, uporządkowana, dobrze zorganizowana i praktyczna. Chcemy móc swobodnie się w niej poruszać i mieć szybki dostęp do potrzebnych rzeczy – niepożądane jest jednak przy tym, by stały one na wierzchu. Choć wielu z nas wyobraża sobie, że najlepszą odpowiedzią na te potrzeby jest znana z amerykańskich filmów, umieszczona centralnie wyspa, to ze względu na ograniczony metraż ma ją zaledwie co setna osoba. W ogromnej większości mieszkań w naszym kraju powierzchnia kuchni nie przekracza 15 mkw. Jak zaaranżować tę przestrzeń, by sprzyjała wygodzie i przyjemnemu spędzaniu czasu?
W szeregu zbiórka!
Więcej niż połowa polskich pomieszczeń kuchennych jest zaaranżowanych w kształcie litery I lub L. Meble, zlew i sprzęty AGD są skupione wzdłuż jednej bądź dwóch przylegających do siebie ścian. Gromadzący wszystkie urządzenia po jednej stronie układ pozwala zachować więcej wolnej przestrzeni na wygodne gotowanie. Umożliwia przy tym zwiększenie głębokości blatów roboczych oraz szafek, gwarantując odpowiednią ilość miejsca na przygotowanie potraw oraz przechowywanie akcesoriów.
Zobacz koniecznie: Drobiazg, który upiększy każde mieszkanie
W niewielkich kuchniach szczególnie warto zwrócić uwagę na wymiary zmywarki i zlewozmywaka.
– Wąski zlew jednokomorowy zajmuje niewiele miejsca, nie jest jednak zbyt wygodnym rozwiązaniem, jeśli planujemy myć w nim naczynia. W takich przypadkach polecany jest model dwukomorowy – mówi Katarzyna Choniawko, ekspert firmy Armatury Kraków. – Jego idealnym dopełnieniem jest bateria z obrotową wylewką, pozwalającą skierować strumień wody w dowolną stronę. Dla osób, które wykorzystują kuchnię także jako bazę dla domowych porządków, jeszcze wygodniejszym rozwiązaniem będzie wyciągana wylewka, pozwalająca z łatwością napełnić wiadro czy miskę oddaloną od komory zlewu – dodaje ekspertka.
Zaletą aranżacji w kształcie litery L oraz I jest również spełnianie przez większość układów tego typu zasady trójkąta roboczego. Mówi ona, że aby zapewnić sprawne funkcjonowanie w kuchni, odległości pomiędzy lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką powinny wynosić odpowiednio: 120–210, 90–210, 120–270 cm. Pomieszczenie zorganizowane w ten sposób sprawia, że wszystko, czego używamy najczęściej, jest pod ręką, a praca przypomina taniec, w którym do wszystkich sprzętów sięgamy w dwa kroki.
Niezwykła lekkość szafek
Niemal równie ważna, co zachowanie wystarczającej ilości i proporcji przestrzeni roboczej, jest kwestia przechowywania akcesoriów oraz wizualnej lekkości służących temu mebli. By w pełni wykorzystać dostępną nam przestrzeń, pod powierzchniami roboczymi warto umieścić odpowiadające im głębokością szafki.
Coraz popularniejszym ostatnio rozwiązaniem stojącym, pozwalającym bez kłopotu sięgać nawet do najdalej umieszczonych przedmiotów są wysuwane szuflady typu cargo. Dodatkową ilość miejsca zapewnią meble podwieszane. Decydując, czy ulokować je bezpośrednio pod sufitem czy zostawić nieco wolnej przestrzeni, należy wziąć pod uwagę takie czynniki, jak wzrost domowników, determinujący możliwość dosięgnięcia do najwyższych półek, czy subiektywne odczucia estetyczne.
Lita zabudowa od podłogi po sufit umożliwi ukrycie dużej liczby sprzętów, może jednak wizualnie zmniejszać pomieszczenie. Największą popularnością cieszą się meble w jasnych odcieniach. Dają one poczucie przestrzenności i nie przytłaczają, nawet jeśli faktycznie nie ma zbyt wiele miejsca. Według badań w kuchniach dominują białe i beżowe fronty. Alternatywą dla standardowych drzwiczek są przeszklenia. Tam, gdzie liczy się każdy centymetr, można zastąpić je także przesuwną pokrywą lub roletką, niewymagającymi pozostawienia dodatkowego miejsca na otwieranie.