KuchniaJaka podłoga w kuchni

Jaka podłoga w kuchni

Łatwa do utrzymania w czystości, odporna na wilgoć i przede wszystkim ładna. Taka powinna być podłoga w kuchni. Oto przegląd najmodniejszych materiałów używanych w naszych domach.

Na podłodze w kuchninie powinno się stosować drewna ani pochodnych w postaci różnorodnych paneli. Elementy drewniane ulegają deformacji pod wpływem wilgotności i temperatury, nie są odporne na zaplamienia, posiadają mały współczynnik twardości i wytrzymałości na uszkodzenia i ścieranie, co można zaobserwować już po krótkim czasie użytkowania.

Jaka podłoga w kuchni
Źródło zdjęć: © shutterstock.com

18.03.2013 15:40

Wybór materiału na podłogę podyktowany jest charakterem mebli kuchennych. W kuchni nowoczesnej zastosujemy gresy lub naturalny kamień. Do kuchni stylizowanych, rustykalnych najlepiej będą pasować płytki ceramiczne – szkliwione. Żeby jak najdłużej cieszyć się piękną podłogą w kuchni należy stosować ogólną zasadę, która mówi, by używać jak największych formatów elementów podłogowych (płytek, kawałków kamieni). Dzięki temu unikniemy wielu łatwo brudzących się felg. Płytki ceramiczne są łatwe w utrzymaniu czystości. Nie będą jednak odpowiadały osobom, które lubią chodzić boso. Chyba, że zdecydują się na ogrzewanie podłogowe. Warto zastanowić się nad polerowanym gresem. Ładnie wygląda, optycznie powiększa i rozświetla przestrzeń, ale jest śliski. Od zimnych płytek przyjemniejsze w dotyku jest ciepłe drewno.

Coraz częściej kuchenna podłoga wykonana jest z betonu, a potem pokryta żywicą, która jest wypolerowana i odpowiednio zaimpregnowana. Podłoga taka wykonana jest w całości, zapewnia jednolitą spójną powierzchnię bez fug i łączeń. Dodatkowo ma wysoką odporność chemiczną i mechaniczną. Wielu użytkowników wybiera też podłogę z tworzywa sztucznego. Jej niewątpliwą zaletą jest łatwość i szybkość montażu. Wadą – wrażenie plastikowej podłogi i brzydkie starzenie się materiału.

Wybór materiału, z którego wykonana będzie podłoga w kuchni w dużej mierze zależy też od twojego stylu życia. Jeśli z kuchni korzystasz rzadko, nie masz dzieci ani psa, to do kuchni nada się praktycznie każdy materiał. W sytuacji, gdy kuchnia jest używana bardzo często, masz rodzinę, najważniejsze będzie, by podłogę można było łatwo wyczyścić, była trwała, a materiał nie był śliski.

W wielu przypadkach dobrym rozwiązaniem jest też gładka wykładzina. Łatwo ją wyczyścić, a ponieważ jest elastyczna, idealnie nadaje się dla osób, które spędzają w kuchni wiele godzin. Elastyczność i miękkość jest jednocześnie wadą: wykładzina jest mniej odporna na temperaturę i uszkodzenia mechaniczne - łatwiej jest ją uszkodzić np. nóżkami mebli. W przeciwieństwie do innych materiałów zastosowanie wykładziny pozwala na łatwe, szybkie i stosunkowo tanie zmiany w naszej kuchni.

Drewno w kuchni

Choć drewno jest przyjemne w dotyku i ładnie wygląda, to do kuchni nie zawsze się nadaje. Wszystko ze względu na wilgoć i małą odporność na zmiany temperatury. Problemy pojawiają się w momencie usterki, kiedy drewniana podłoga jest zalana wodą.

Dla wielu użytkowników te wady jednak nie przysłaniają zalet. Jeśli zabezpieczymy drewno lakierem, a w newralgicznych punktach przy zlewozmywaku lub kuchence wyłożymy odporniejszymi materiałami, będziemy mieli piękną podłogę w kuchni.

Jeśli decydujesz się na zrobienie kuchennej podłogi z drewna, pamiętaj o kilku zasadach:

  1. Podłoga powinna mieć lekkie nachylenie od szafek w kierunku środka kuchni. Jeżeli pod meblami pojawi się woda, szybciej to zauważymy.
  2. Jeżeli łączymy salon oraz aneks kuchenny, ponieważ chcemy otworzyć i powiększyć przestrzeń, zastosujmy taką samą podłogę w obydwu pomieszczeniach. To również sprawi, że wnętrze wyda się większe.
  3. Do kuchni najlepiej nadaje się drewno twarde: egzotyczne lub rodzime (dąb, czereśnia).
Źródło artykułu:WP Dom
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (48)