Trwa ładowanie...
d1dwpbj

Gadżet nie tylko dla koneserów. Sposób na aromatyczną kawę w domowych warunkach

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy. Gorący napój nie tylko pobudza nas za pomocą zawartej w nim kofeiny, ale sam jego zapach potrafi rozbudzić największego śpiocha. Jak sprawić, by aromat kawy był intensywny? Nie obejdzie się bez młynka do kawy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Gadżet nie tylko dla koneserów. Sposób na aromatyczną kawę w domowych warunkach
(Unsplash.com)
d1dwpbj

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

Kawa w domu jak w kawiarni

Każdy miłośnik kawy z pewnością przepada za odwiedzaniem kawiarni. Przygotowywana tam kawa jest niezwykle aromatyczna, a jej zapach i smak przebijają tą, którą jesteśmy w stanie przygotować w domu. Nawet najlepsze ziarna przyniesione z profesjonalnego sklepu z kawą po kilku dniach tracą swój zapach. Zmielona w sklepie lub w kawiarni kawa szybko zaczyna się ulatniać. Choć zamknięcie strunowe opakowania odrobinę opóźnia ten proces, nie da się go uniknąć. Jaki jest jest więc sposób na możliwie najbardziej aromatyczną kawę? Zakup ulubionych ziaren i mielenie ich w domowym zaciszu. Przyda się do tego niewielki gadżet prawdziwego kawosza, czyli młynek do ziaren. Chcąc przygotować kawę, wystarczy zmielić w nim odpowiednią ilość ziaren, a następnie zaparzyć je w preferowany sposób.

Unsplash.com
d1dwpbj

Jaki młynek warto wybrać?

Osoby, którym zależy na intensywnym, pobudzającym aromacie kawy, zdecydowanie powinny przemyśleć zakup młynka do kawy. Przed podjęciem decyzji warto jednak zastanowić się, który z nich wybrać. Na rynku znajdziemy wiele typów, które różnią się od siebie rodzajem ostrzy oraz sposobem "zasilania" urządzenia.

Młynek ostrzowy czy żarnowy?

Młynki ostrzowe często kuszą swoją niższą ceną i dają efekt, który będzie odpowiedni dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z domowym mieleniem ziaren. Ostrza rozcinają ziarna, siekają je i, co może przeszkadzać osobom zaawansowanym w temacie, produkują przy tym pył kawowy. Kawa zmielona w młynku ostrzowym będzie miała nieco mniej aromatu niż ta z młynka żarnowego, ponieważ ten pierwszy wytwarza podczas mielenia więcej ciepła, a to powoduje ulotnienie się cennych nut zapachowych.

Koneserzy kawy z kolei powinni rozglądać się za młynkiem żarnowym, który ściera, a nie tnie ziarna kawy. Wykonane z wysokiej jakości materiałów żarna mielą kawę, praktycznie nie wytwarzając przy tym ciepła. W porównaniu z młynkiem kawowym, typ żarnowy produkuje również mniej pyłu kawowego. Dodatkową zaletą młynka żarnowego jest także regulacja stopnia zmielenia kawy, co zdecydowanie przyda się osobom, które przygotowują swoją kawę w różny sposób, używając na przykład metod alternatywnych.

Unsplash.com
d1dwpbj

Młynek ręczny czy elektryczny?

Kolejną kwestią, nad którą warto zastanowić się przed zakupem idealnego modelu młynka, jest jego uruchamianie. Tutaj sprzęt możemy podzielić na dwie grupy - młynki ręczne oraz elektryczne. Te pierwsze napędzamy siłą naszych mięśni, używając specjalnej korby. Młynki ręczne są tańsze niż modele elektryczne, jednak osoby, które przygotowują kawę w pośpiechu, mogą nie być zadowolone z ich prędkości. To opcja dla miłośników kawy, dla których proces jej przygotowania jest prawdziwym rytuałem.

Młynki elektryczne są wyraźnie droższe - za prędkość działania sprzętu trzeba zapłacić większą kwotę. Jeśli jednak chcesz móc szybko przygotować ulubioną kawę, nie poświęcając tej czynności zbyt wiele czasu, powinieneś wybrać model elektryczny. Niewielki gadżet trzeba oczywiście postawić przy gniazdku na blacie, jednak producenci zadbali o to, by wygląd nowoczesnych i elektrycznych młynków do kawy zachwycił nawet wybrednego konesera designu.

Unsplash.com

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

d1dwpbj

Podziel się opinią

Share

d1dwpbj

d1dwpbj