Do stołu podano... serwisy obiadowe
Nawet mało wyszukane dania zyskują kunszt, jeśli towarzyszy im wykwintna zastawa stołowa. Jeśli obmyślasz menu na karnawałowy stół, nie zapomnij o odpowiednim podaniu potraw. Jeżeli natomiast masz w planach zakup nowych talerzy i półmisków, w wyborze mogą ci pomóc nasze propozycje - każda w innym stylu. Kubki, talerzyki, a nawet całe serwisy obiadowe to także fantastyczny pomysł na prezent dla całej rodziny!
Dekoracja stołu: obiad w bezczasie
Nawet mało wyszukane dania zyskują kunszt, jeśli towarzyszy im wykwintna zastawa stołowa. Jeśli obmyślasz menu na karnawałowy stół, nie zapomnij o odpowiednim podaniu potraw. Jeżeli natomiast masz w planach zakup nowych talerzy i półmisków, w wyborze mogą ci pomóc nasze propozycje - każda w innym stylu. Kubki, talerzyki, a nawet całe serwisy obiadowe to także fantastyczny pomysł na prezent dla całej rodziny!
Jednobarwne serwisy obiadowe, których poszczególne elementy charakteryzują proste, opływowe kształty, są ponadczasowym i bezpiecznym wyborem. Kolekcję All-Time dla włoskiej fabryki A di Alessi zaprojektował Guido Venturini. Naczynia doskonale współgrają ze stołem utrzymanym w dowolnej stylistyce, zawsze sprawdzają się jednak tam, gdzie liczy się elegancja i prostota. Zostały wykonane z porcelany kostnej, pochodzącej ze spopielonych kości bydła. Wyróżnia je zatem nieskazitelna biel, gładkość i duża wytrzymałość. Zastawę stołową uzupełniają kryształowe szklanki i kieliszki oraz sztućce w kilku wersjach kolorystycznych.
Dekoracja stołu: misternie
Modna szarość we wnętrzach objawia się także na serwisach obiadowych. Przykładem tego jest zastawa stołowa Lace Warm Grey, duńskiej firmy Green Gate. Gładkie, proste w kształtach naczynia ręcznie udekorowano białym wzorem imitującym koronkę. Ten znany motyw i stonowana kolorystyka tworzą idealny duet dla miłośników kunsztownych i wyrafinowanych dekoracji stołu w nowoczesnym wydaniu. Wystarczą już tylko gładkie serwetki i proste sztućce, by oczarować gości każdego pokolenia.
Dekoracja stołu
Sielski klimat - zarówno przy codziennym, jak i świątecznym stole - dopełniają serwisy obiadowe z motywem kwiatowym. Zastawa stołowa Artesano Provençal Lavendel marki Villeroy & Boch łączy idylliczne akcenty z pomysłowymi rozwiązaniami. Zestaw miseczek do dipów czy trzypiętrowa patera godzą gładką porcelanę z surowym drewnem akacjowym i sosnowym. Ten styl doskonale wpisuje się zarówno we wnętrza o śródziemnomorskim, jak i rustykalnym charakterze. Lawendowo-czerwone motywy kwiatowe i złocenia zaprojektowała belgijska artystka Isabelle Borchgrave, umiejętnie spajając przaśne dekoracje z klasyczną, wręcz konwencjonalną, białą porcelaną.
Dekoracja stołu: rodzinnie, na luzie
Przy stole powinno być rodzinnie i słodko, a już obowiązkowo podczas deseru! Taką właśnie aurę wprowadza zastawa stołowa Familjen (Home & Passion) zaprojektowana przez szwedzką projektantkę Sandrę Isaksson. Wraz z ustawieniem naczyń na stole do pomieszczenia wkracza beztroski i optymistyczny klimat. Dzieje się tak za sprawą wizerunków roześmianych postaci wyglądających z kubków, talerzyków miseczek czy dzbanków. Czy któraś z nich nie przypomina przypadkiem stryjka?
Dekoracja stołu: przyjęcie na Titanicu
Nie musisz przemierzać świata transatlantycznym szlakiem w poszukiwaniu kosmopolitycznej zastawy stołowej. Serwisy obiadowe, takie jak Transatlantica od Vista Alegre, łączą długą tradycję i wielokulturowe akcenty. Historia portugalskiej fabryki sięga początku XIX wieku, podobnie jak słynnych liniowych statków pasażerskich. Współczesne akcenty na porcelanie to efekt współpracy z Jahara Studio. Kolaż elementów brazylijskich i portugalskich tworzy ikonograficzną wizję transatlantyckiej przeprawy i jest przesycony symbolicznymi znaczeniami. Ręcznie malowane elementy są pretekstem do snucia przy stole opowieści o dalekomorskich krajach...
Dekoracja stołu: starożytna uczta
Serwisy obiadowe z antycznymi motywami prezentują się wytwornie i nie wychodzą z mody. Zastawa stołowa Meandre d’Or z wizerunkiem mitologicznej Meduzy, znanej z dzieła Fidiasza, to propozycja z wyższej półki. Śnieżnobiałą porcelanę zaprojektował Gianni Versace dla marki Rosenthal. Starożytna stylistyka doskonale dopełnia klimat jadalni w dworku czy kamienicy utrzymanej w pałacowym duchu. Wysublimowane, oszczędne kolorystycznie formy naczyń stanowią mimo wszystko dość wyrazisty akcent na stole. Nie potrzebują wielu innych dekoracji, same w sobie tworząc uroczysty nastrój. Elegancji dodają im złocenia, zastosowane także w formie ikaryjskich skrzydeł. Ten motyw dodaje lekkości ciężkim pokrywom waz, dzbanków, cukiernic, a także filiżankom.