Nawet mało wyszukane dania zyskują kunszt, jeśli towarzyszy im wykwintna zastawa stołowa. Jeśli obmyślasz menu na karnawałowy stół, nie zapomnij o odpowiednim podaniu potraw. Jeżeli natomiast masz w planach zakup nowych talerzy i półmisków, w wyborze mogą ci pomóc nasze propozycje - każda w innym stylu. Kubki, talerzyki, a nawet całe serwisy obiadowe to także fantastyczny pomysł na prezent dla całej rodziny!
Nawet mało wyszukane dania zyskują kunszt, jeśli towarzyszy im wykwintna zastawa stołowa. Jeśli obmyślasz menu na karnawałowy stół, nie zapomnij o odpowiednim podaniu potraw. Jeżeli natomiast masz w planach zakup nowych talerzy i półmisków, w wyborze mogą ci pomóc nasze propozycje - każda w innym stylu. Kubki, talerzyki, a nawet całe serwisy obiadowe to także fantastyczny pomysł na prezent dla całej rodziny!
Jednobarwne serwisy obiadowe, których poszczególne elementy charakteryzują proste, opływowe kształty, są ponadczasowym i bezpiecznym wyborem. Kolekcję All-Time dla włoskiej fabryki A di Alessi zaprojektował Guido Venturini. Naczynia doskonale współgrają ze stołem utrzymanym w dowolnej stylistyce, zawsze sprawdzają się jednak tam, gdzie liczy się elegancja i prostota. Zostały wykonane z porcelany kostnej, pochodzącej ze spopielonych kości bydła. Wyróżnia je zatem nieskazitelna biel, gładkość i duża wytrzymałość. Zastawę stołową uzupełniają kryształowe szklanki i kieliszki oraz sztućce w kilku wersjach kolorystycznych.
Dekoracja stołu: misternie
Modna szarość we wnętrzach objawia się także na serwisach obiadowych. Przykładem tego jest zastawa stołowa Lace Warm Grey, duńskiej firmy Green Gate. Gładkie, proste w kształtach naczynia ręcznie udekorowano białym wzorem imitującym koronkę. Ten znany motyw i stonowana kolorystyka tworzą idealny duet dla miłośników kunsztownych i wyrafinowanych dekoracji stołu w nowoczesnym wydaniu. Wystarczą już tylko gładkie serwetki i proste sztućce, by oczarować gości każdego pokolenia.
Dekoracja stołu
Sielski klimat - zarówno przy codziennym, jak i świątecznym stole - dopełniają serwisy obiadowe z motywem kwiatowym. Zastawa stołowa Artesano Provençal Lavendel marki Villeroy & Boch łączy idylliczne akcenty z pomysłowymi rozwiązaniami. Zestaw miseczek do dipów czy trzypiętrowa patera godzą gładką porcelanę z surowym drewnem akacjowym i sosnowym. Ten styl doskonale wpisuje się zarówno we wnętrza o śródziemnomorskim, jak i rustykalnym charakterze. Lawendowo-czerwone motywy kwiatowe i złocenia zaprojektowała belgijska artystka Isabelle Borchgrave, umiejętnie spajając przaśne dekoracje z klasyczną, wręcz konwencjonalną, białą porcelaną.
Dekoracja stołu: rodzinnie, na luzie
Przy stole powinno być rodzinnie i słodko, a już obowiązkowo podczas deseru! Taką właśnie aurę wprowadza zastawa stołowa Familjen (Home & Passion) zaprojektowana przez szwedzką projektantkę Sandrę Isaksson. Wraz z ustawieniem naczyń na stole do pomieszczenia wkracza beztroski i optymistyczny klimat. Dzieje się tak za sprawą wizerunków roześmianych postaci wyglądających z kubków, talerzyków miseczek czy dzbanków. Czy któraś z nich nie przypomina przypadkiem stryjka?
Dekoracja stołu: przyjęcie na Titanicu
Nie musisz przemierzać świata transatlantycznym szlakiem w poszukiwaniu kosmopolitycznej zastawy stołowej. Serwisy obiadowe, takie jak Transatlantica od Vista Alegre, łączą długą tradycję i wielokulturowe akcenty. Historia portugalskiej fabryki sięga początku XIX wieku, podobnie jak słynnych liniowych statków pasażerskich. Współczesne akcenty na porcelanie to efekt współpracy z Jahara Studio. Kolaż elementów brazylijskich i portugalskich tworzy ikonograficzną wizję transatlantyckiej przeprawy i jest przesycony symbolicznymi znaczeniami. Ręcznie malowane elementy są pretekstem do snucia przy stole opowieści o dalekomorskich krajach...
Dekoracja stołu: starożytna uczta
Serwisy obiadowe z antycznymi motywami prezentują się wytwornie i nie wychodzą z mody. Zastawa stołowa Meandre d’Or z wizerunkiem mitologicznej Meduzy, znanej z dzieła Fidiasza, to propozycja z wyższej półki. Śnieżnobiałą porcelanę zaprojektował Gianni Versace dla marki Rosenthal. Starożytna stylistyka doskonale dopełnia klimat jadalni w dworku czy kamienicy utrzymanej w pałacowym duchu. Wysublimowane, oszczędne kolorystycznie formy naczyń stanowią mimo wszystko dość wyrazisty akcent na stole. Nie potrzebują wielu innych dekoracji, same w sobie tworząc uroczysty nastrój. Elegancji dodają im złocenia, zastosowane także w formie ikaryjskich skrzydeł. Ten motyw dodaje lekkości ciężkim pokrywom waz, dzbanków, cukiernic, a także filiżankom.