Codziennie świeży chleb. Postaw na wypiekacz
Jeśli przykładasz dużą wagę do tego, co masz na swoim talerzu, warto zainteresować się samodzielnym wypiekaniem chleba. Zamiast przygotowywać go w piekarniku, postaw na profesjonalny wypiekacz. Urządzenie zajmie się prawie wszystkim.
04.11.2020 | aktual.: 01.03.2022 14:40
Jeśli masz dość twardego chleba i przy okazji chcesz wypróbować coś więcej niż klasyczne białe lub ciemne pieczywo, warto postawić na profesjonalne urządzenie, które sprawi, że skórka będzie chrupiąca, a miąższ miękki i sprężysty.
Pieczenie chleba w domowych warunkach nawet bez specjalnego wypiekacza nie jest trudne i już przy pierwszej próbie możesz liczyć na smaczny bochenek. Ręczne zagniatanie ciasta wymaga sporo siły, ale efekt jest wart starań. Możesz urozmaicać klasyczne przepisy o mieszanki ziaren, owoców, a nawet suszonych warzyw. W ten sposób przygotujesz chleb, który będzie kusić niespotykanym smakiem. Jeśli więc jesteś na diecie, lub po prostu wolisz samodzielnie przygotowywać wszystkie potrawy ze sprawdzonych składników, to idealne rozwiązanie dla ciebie.
Chleb z piekarnika zdaniem niektórych jest nieco twardszy i bardziej spieczony niż ten przygotowywany w wypiekaczu. Dodatkowo za wyborem specjalnego urządzenia przemawia możliwość włączenia programu z opóźnionym startem, dzięki czemu wieczorem wrzucisz wszystkie składniki, a rano obudzi cię zapach świeżo upieczonego bochenka.
Pieczenie z automatu
Jeżeli samodzielne przygotowanie chleba stanowi dla ciebie zbyt duże wyzwanie, możesz wyposażyć się w automat, który zagniecie i upiecze ciasto za ciebie. Wystarczy jedynie, że wyliczysz odpowiednie proporcje, umieścisz składniki w specjalnej misie i włączysz odpowiedni program. Urządzenie zajmie się resztą.
Wbudowane mieszadła rozrobią ciasto na odpowiednią konsystencję pozbywając się grudek. Wbudowany programator dopilnuje, by ciasto należycie wyrosło, a grzałki umieszczone w ściankach misy pozwolą błyskawicznie upiec ciasto, dzięki czemu po określonym czasie wyciągasz z misy gotowy bochenek. Nie musisz martwić się ręcznym dopasowywaniem temperatury i ryzykiem przypalenia chleba – programator zajmie się tym za ciebie.
Misa wypiekacza wykonana jest z wysokiej jakości metalu, który dodatkowo wyłożono powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dzięki temu wyciągnięcie gotowego chleba będzie banalnie proste.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie
Przyzwoitej jakości wypiekacz do chleba znajdziesz już za niecałe 300 złotych. Urządzenia w tej cenie oferują stosunkowo wysoką moc, która pozwala im dłużej pracować, a jednocześnie przyspiesza proces pieczenia. Warto poszukać sprzętu o mocy 500-900 W. Istotna jest również pojemność urządzenia, w wypiekaczach możesz przygotować pieczywo o masie od 500 do nawet 1500 g. Jeśli w twoim domu je się sporo wypieków, warto zastanowić się nad nieco większym urządzeniem. Im droższy sprzęt, tym więcej dodatkowych programów posiada. Może to być kilkustopniowy system przyrumienienia albo możliwość wypieku bagietek lub ciasta francuskiego.