Trwa ładowanie...

5 sposobów na lepsze zmywanie naczyń

Po każdym posiłku w kuchni czeka na nas góra brudnych talerzy i sztućców. Zmierzyć się z nią musi każdy, kto nie ma zmywarki. Jak sprawić, by zmywanie było czynnością prostą, a może nawet przyjemną? Sprawdź, nasze wskazówki.

Zmywanie naczyń nie musi być skomplikowaneZmywanie naczyń nie musi być skomplikowaneŹródło: unsplah
d1dj3rn
d1dj3rn

Zmywanie naczyń to czynność, która zajmuje mnóstwo czasu, nie mówiąc o zużywaniu wody. Co gorsza mamy do czynienia nie tylko z zaschniętymi resztkami jedzenia na talerzach, ale też przypaloną patelnią. Jeżeli mamy niewielką kuchnię, nie jesteśmy w stanie wszystkich naczyń trzymać w zlewozmywaku. W efekcie, pomieszczenie wydaje się zagracone, a to zniechęca do robienia porządków. Na szczęście jest sposób, aby zapanować nad brudnymi naczyniami. Oto, co najlepiej zrobić:

Wyrzuć resztki do bio pojemnika

Jesteśmy zwolennikami idei zero waste. Jeżeli została połowa ryżu na talerzu, warto włożyć ją do lodówki i zjeść następnego dnia. Podobnie jest z ziemniakami – z niewykorzystanej porcji można zrobić pyszną zapiekankę. Oczywiście nie wszystko da się wykorzystać. Jeżeli na talerzu zostały dosłownie resztki, trzeba je wyrzucić. Najlepiej do kosza na odpady organiczne. Kiedy już pozbędziemy się resztek, łatwiej będzie umyć naczynia. Podzielmy je na kilka partii – szklanki, sztućce, kubki, garnki, talerze, patelnie. Najbardziej zaschnięte rzeczy umieśćmy w misce. Będą się odmaczać, a my w tym czasie pozmywamy to, co sprawia najmniej problemu.

Używaj bezpiecznych zmywaków

Przed nami cała piramida naczyń? Najpierw weźmy się za garnki i patelnie. Dzięki temu reszta tego, co czeka w kolejce, dosłownie wyda się drobnostką. Chcąc wyczyścić przypalone naczynia, warto sięgnąć po odpowiednie zmywaki. Niektórzy stosują druciaki lub nakładają na ściereczkę sól kuchenną. Niestety zbyt ostre tarcie może uszkodzić warstwę garnka albo patelni. Bezpieczniejszą alternatywą będzie drewniana łopatka, które odskrobie przypalenia. Równie dobrym rozwiązaniem będzie zmywak z poliuretanową warstwą ścierną, która usuwa trudne zabrudzenia, a jednocześnie jest łagodna dla delikatnych powierzchni, np. teflonu.

Sięgnij po skuteczne detergenty

Aby sztućce i talerze lśniły czystością, trzeba wybrać dobrej jakości płyn do mycia naczyń. Taki, który usunie nawet najtrudniejsze zabrudzenia i będzie bezpieczny dla naszych dłoni. W sklepach znajdziemy zarówno klasyczne płyny, a także specjalne balsamy w wygodnej butelce z pompką. Oczywiście mycie naczyń to żadna przyjemność, ale płyn o zapachu kwiatów, aloesu, malin czy limonki pomoże umilić tę czynność. Zwolennicy ekologii mogą sięgnąć po środki powierzchniowo czynne na bazie oleju kokosowego, rzepaku, naturalnych wosków i olejków eterycznych. Do silnie przypalonych garnków warto użyć piany w sprayu na bazie wodorotlenku sodu.

Zainwestuj w odpowiedni zlew

Zlewozmywak to jedno z niezastąpionych urządzeń w kuchni. Korzystamy z niego nawet, gdy mamy zmywarkę – choćby po to, by opłukać warzywa i owoce. Praktyczny i funkcjonalny zlew może sprawić, że zmywanie stanie się znacznie łatwiejsze. Trzeba jednak wybrać odpowiedni model. W większej kuchni sprawdzi się zlewozmywak dwukomorowy. W jednej możemy trzymać brudne naczynia, a w drugiej je suszyć. Podwójna komora umożliwi nam namaczanie – w ten sposób oszczędzamy czas i nie marnujemy wody. Jeżeli mamy niewielką kuchnię, wybierzmy zlew jednokomorowy albo model z pojemną komorą i wbudowanym ociekaczem. Na rynku znajdziemy wiele designerskich zlewozmywaków, które są odporne na uderzenia i działanie środków chemicznych.

d1dj3rn

Wykorzystaj ociekacz do naczyń

Zlewozmywak z wbudowanym ociekaczem zapewnia większą wygodę i komfort użytkowania. Dzięki przesuwanej kratce ociekowej możemy zyskać dodatkowe miejsce do odstawiania umytych naczyń. Nie blokujemy sobie w ten sposób korzystania z komory zlewozmywaka, a czyste naczynia mogą swobodnie doschnąć. Nie trzeba ich wycierać – wystarczy po prostu zdjąć i włożyć do szafki. Niektóre systemy ociekania mają specjalny falisty kształt, który nie tylko wygląda efektownie, ale pozwala lepiej ułożyć naczynia. Dodatkową zaletą kratki jest to, że można jej użyć jako podkładki pod gorący garnek.

d1dj3rn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d1dj3rn