Trwa ładowanie...

Zapraszamy na kawę. Jak i w czym smakuje najlepiej

Każdy smakosz kawy wie, że tak naprawdę do zrobienia najlepszego naparu wcale nie jest potrzebny drogi ekspres do kawy. Wie także, że bez odpowiedniej oprawy nawet najwspanialsza kawa jest nudna i mdła. Podpowiadamy, jakie akcesoria sprawią, że picie kawy stanie się przyjemnym rytuałem, który znakomicie wprowadzi cię w dzień.

Zapraszamy na kawę. Jak i w czym smakuje najlepiejŹródło: Shutterstock.com
d1d2no0
d1d2no0

Po pierwsze zaparzanie

Podstawą jest oczywiście dobrej jakości kawa w ziarnach. Powinna być aromatyczna, pachnąca tak bardzo, że aż mącąca w głowie. Oczywiście wszystko zależy od ciebie – popróbuj i znajdź taką, która będzie idealnie dopasowana do twoich upodobań. Poeksperymentuj z mocą naparu, stopniem palenia i różnymi smakami, wybierz ten rodzaj kawy, który smakuje ci najlepiej. A może skusisz się na którąś z mieszanek?

Teraz ziarna kawy powinny zostać dobrze przemielone. Ważnym elementem całego rytuału parzenia może być mielenie w ręcznym młynku, kiedy to po całym domu rozniesie się zapach ziaren.

Kolejny krok to rzecz jasna woda. Krystalicznie czysta i świeża będzie absolutną podstawą. Jeśli w twoim mieście wodociągi nie mogą pochwalić się wysoką jakością wody, koniecznie zainwestuj w dzbanek z filtrem. Tylko czysta, pozbawiona domieszek woda pozwoli na wydobycie ogromu smaków z kawy.

d1d2no0

I ostatnie, najważniejsze – kawiarka. Kawa z włoskiej kawiarki ma zupełnie inny smak, niż taka zalewana gorącą wodą. Bardziej wyrazisty, szlachetniejszy, znacznie głębszy. Nie do porównania z niczym jest także jej aromat – roznosi się po całym domu, od razu poprawiając humor na początek dnia. Kawa z włoskiej kawiarki to oczywiście mocne espresso, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją urozmaicić i stworzyć swoją ulubioną wersję napoju. Wystarczy spieniacz do mleka, trochę wprawy i a cafe latte, cappuccino lub latte machiato gotowe. A jeśli jeszcze sięgniesz po któryś z wyjątkowych syropów smakowych, po prostu się rozpłyniesz nad ich smakiem.

Po drugie podawanie

Wszystko lepiej smakuje podane w odpowiednich naczyniach. Kawa zyska wyjątkową oprawę, jeśli podasz ją w idealnie dobranych naczyniach. Małe, ładne filiżanki do espresso, ciekawe, większe kubki lub filiżanki do cappuccino i przede wszystkim – szklane, wysokie szklanki do latte. Taki sposób podawania sprawi, że picie kawy będzie wyjątkowym rytuałem i będziesz mógł rozkoszować się jej smakiem w samotności.

Jednak kawa może także urozmaicać spotkania z najbliższymi. Na tę okoliczność zaopatrz się w tackę, serwetki i wszystko, czego potrzebujesz, by ładnie zastawić stolik. Wyjątkowa kawa podana w wyjątkowy sposób będzie świetnym tłem dla babskich pogaduszek, rodzinnych spotkań czy leniwych weekendowych poranków we dwoje. Wystarczy odrobina syropu smakowego, by każdy mógł cieszyć się ulubionym smakiem.

d1d2no0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1d2no0