Przestrzeń mało okraszona światłem
Oświetlenie nie powinno ograniczać się do centralnie zawieszonej na suficie lampy. Nawet doskonale rozplanowana i urządzona kuchnia wydaje się wtedy mroczna, a nawet... mniej czysta. Stanie plecami do żyrandola oznacza też rzucanie cienia na blat, przez co praca przy nim jest mało komfortowa i może grozić skaleczeniem czy oparzeniem. Postaw na dodatkowe punktowe źródła światła. Pamiętaj, że ich rozmieszczenie wizualnie modyfikuje wystrój, skupiając wzrok w konkretnych miejscach. Lampki umieść tam, gdzie zwykle będziesz wykonywać czynności wymagające precyzji (np. krojenie, szatkowanie), nad stołem czy przy półkach i dekorach wartych zaakcentowania. Nie podświetlaj szafki o szklanym froncie, jeśli nie masz zamiaru trzymać tam atrakcyjnych przedmiotów. Efektywność oświetlenia podszafkowego będzie lepsza, jeśli ściany nad blatem będą jasne, gładkie i z połyskiem.
RADA:Dobierz oświetlenie tak, by akcentowało zalety kuchni i było pomocne w wykonywaniu codziennych prac. Pozytywnie wpłynie to na funkcjonowanie domowników i ich nastroje.