Trwa ładowanie...

Niedrogi sposób na pyszną kawę w domu - ekspres przelewowy

Jeszcze w latach 90. ekspresy przelewowe były częścią wyposażenia niemal każdego domu. Później na lata skutecznie wyparły je ekspresy ciśnieniowe. Zwolennicy espresso i kaw mlecznych uważali je za jedyny słuszny sprzęt do parzenia kawy. Teraz jednak, kiedy o kawie wiemy więcej, doceniamy różne formy jej parzenia. Także formę przelewową. Nic więc dziwnego, że ekspresy tego typu wróciły do łask. W sklepach roi się od różnych przelewowych modeli. Postanowiliśmy więc zrobić mały przegląd ofert, by ułatwić ci wybór.

Ekspres przelewowy wraca do łaskEkspres przelewowy wraca do łaskŹródło: Pixabay, fot: funsworks
d39pumn
d39pumn

Dla kogo ekspres przelewowy?

Na początek jednak musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy ekspres przelewowy jest dobrą opcją dla nas. Może jednak warto odłożyć większą sumę i kupić model ciśnieniowy? Jeśli pijasz głównie kawy mleczne to tak, ekspres ciśnieniowy, który ma opcje spieniania mleka, będzie lepszym wyborem dla ciebie. Jeśli jednak jesteś zwolennikiem czarnej kawy pitej raczej w dużych ilościach (w stylu skandynawskim lub amerykańskim), ekspres przelewowy sprawdzi się u ciebie idealnie.

Jak działa ekspres przelewowy?

Podczas parzenia kawy w ekspresie przelewowym, twoim zadaniem jest wlać wodę do pojemnika, wsypać kawę do zbiornika, włożyć filtr i nacisnąć przycisk. Ekspres sam podgrzeje wodę do temperatury 92-96 st. i przecedzi ją przez filtr. Cały proces parzenia trochę trwa (ok. 5 min), może być to wadą dla osób, które chcą otrzymać filiżankę kawy w możliwie jak najkrótszym czasie.

d39pumn

Na pewno są wśród was osoby, które kojarzą kawę przelewową ze słabą "lurą", pozbawioną smaku, aromatu i koloru. Być może kiedyś kawy z ekspresów przelewowych właśnie tak smakowały. Współczesne modele są jednak zbudowane w taki sposób, by wydobyć z kawy to, co najlepsze. Trzeba tu wspomnieć o tym, że najważniejszą kwestią, która wpływa na smak naparu, jest kawa, jej ziarno, jakość, stopień zmielenia i temperatura parzenia. Wiele osób myśli, że kawę należy potraktować wrzątkiem. Nie. Optymalną temperaturą wody jest 92-96 st. Do ekspresów przelewowych najlepiej sprawdzą się kawy jasno palone (w przeciwieństwie do ekspresów ciśnieniowych, gdzie polecane są kawy ciemno palone). Odpowiednio dobrany rodzaj kawy powinien być dobrze i świeżo zmielony. Na rynku dostępne są ekspresy przelewowe z wbudowanym młynkiem, co znacznie ułatwi proces przyrządzenia naparu.

Ciekawostka

Dostosowując stopień zmielenia kawy, weź pod uwagę ile naparu chcesz uzyskać. Im więcej kawy potrzebujesz, tym grubiej powinno być zmielone ziarno, żeby przy podobnym czasie parzenia uzyskać więcej równie aromatycznego napoju.

d39pumn

Jaki ekspres przelewowy kupić?

Jeśli już zdecydowaliście, że jest to sprzęt, który spełni wasze kawowe wymagania, zwróćcie uwagę na kilka ważnych kwestii podczas zakupu:

moc ekspresu przelewowego - im jest ona większa, tym urządzenie szybciej się nagrzewa

wielkość dzbanka – jeśli nie mieszkamy z dużą rodziną kawoszy, dzbanek o pojemności 2,5 l będzie dla nas za duży

prysznic, czyli miejsce, z którego leje się woda na zmieloną kawę. W wielu przeciętnych ekspresach przelewowych woda spływa z pojedynczej dziurki, w jedno miejsce w kawie, nie wyciągając z niej wszystkich zalet, parząc ją nierównomiernie. Szukaj więc modeli, które jak najbardziej równomiernie polewają wodę

d39pumn

jakość materiałów – unikają najtańszych ekspresów, w których głównym komponentem użytym do produkcji jest słabej jakości plastik. Zwróć uwagę, z czego zrobiony jest dzbanek. Niektórzy producenci do produkcji dzbanków używają stali nierdzewnej, dzięki czemu kawa na dłużej utrzymuje swoją temperaturę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39pumn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d39pumn